Επιστήμονες στο Εργαστήριο Ιολογίας στη Γουχάν (φωτογραφία του 2017) | EPA/SHEPHERD HOU
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Ο κορονοϊός ξέφυγε από το εργαστήριο της Γουχάν

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται τα εθνικά εργαστήρια που διεξάγουν προηγμένη βιολογική έρευνα. Πρόκειται για τη θέση που έχει υιοθετήσει και το FBI, ενώ άλλες πέντε κρατικές υπηρεσίες θεωρούν πως η πανδημία ήταν αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης
Protagon Team

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πανδημία πιθανότατα προκλήθηκε από διαρροή του SARS-CoV-2 από το εργαστήριο Ιολογίας στη Γουχάν, σύμφωνα με μια διαβαθμισμένη έκθεση πληροφοριών που κατατέθηκε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο και στα βασικά μέλη του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που δημοσίευσε τα νέα στοιχεία, κατ’αποκλειστικότητα, η αλλαγή στη θέση του υπουργείου, το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε καταλήξει στο πώς ξεκίνησε η πανδημία, αναφέρεται σε πρόσφατα επικαιροποιημένο έγγραφο που συντάχθηκε για πρώτη φορά το 2021, από το γραφείο της διευθύντριας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Εϊβριλ Χέινς.

Η νέα έκθεση επισημαίνει πως διαφορετικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.

Το υπ. Ενέργειας πλέον συντάσσεται με το FBI, σημειώνοντας ότι ο ιός είναι πιθανό να εξαπλώθηκε από διαρροή που οφείλεται σε ατύχημα στο κινεζικό εργαστήριο.

Τέσσερις άλλες υπηρεσίες, μαζί με μια επιτροπή από μέλη της ευρύτερης κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξακολουθούν να κρίνουν ότι ήταν αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης, ενώ δύο άλλες υπηρεσίες είναι αναποφάσιστες.

Το συμπέρασμα του υπ. Ενέργειας είναι το αποτέλεσμα νέων πληροφοριών και είναι σημαντικό, επειδή οι υπηρεσίες του διαθέτουν αξιόπιστη επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και επιβλέπουν ένα δίκτυο εθνικών εργαστηρίων των ΗΠΑ, μερικά από τα οποία διεξάγουν προηγμένη βιολογική έρευνα.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι υπάρχει «ποικιλία απόψεων» σχετικά με το θέμα.

«Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει μια οριστική απάντηση που να έχει προκύψει από τις μυστικές υπηρεσίες στην ερώτηση αυτή», δήλωσε στο CNN.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε συγκεκριμένα τα εθνικά εργαστήρια, τα οποία είναι μέρος του υπουργείου Ενέργειας, να συμπεριληφθούν σε αυτήν την αξιολόγηση, επειδή θέλει να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο για να μπορέσει να καταλάβει τι συνέβη», είπε.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν «έως ότου λάβουμε την απάντηση» σχετικά με την προέλευση της νόσου COVID-19, αρνούμενος μια έκθεση που σημείωνε ότι ο οργανισμός είχε εγκαταλείψει την έρευνά του.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας ο προσδιορισμός της προέλευσης της πανδημίας, προκειμένου να καταπολεμηθεί καλύτερα ή ακόμα και να προληφθεί η επόμενη.