Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να ενισχύσει δημοσιονομικά το κράτος και να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος | REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θέλει να φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο

Θα πέσουν «καμπάνες» στους αμερικανούς Κροίσους, στις εταιρείες και στα υψηλά εισοδήματα, αν η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ περάσει από τη Βουλή – θεωρεί ότι επιβάλλεται ενίσχυση των δημοσιονομικών για το σχέδιο Medicare και για τη μείωση του δημοσίου χρέους
Protagon Team

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να συμμεριστεί την αγωνία της (ακροαριστερής, βάσει αμερικανικών κριτηρίων) βουλευτίνας του Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, η οποία πριν από ενάμιση χρόνο είχε εμφανιστεί στο Met Gala της Νέας Υόρκης φορώντας τουαλέτα με γραμμένο πάνω της το κατακόκκινο σύνθημα «Τax the rich», ήτοι «Φορολογήστε τους πλουσίους». Ναι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζεται να φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο.

Φόρος 25% στα εισοδήματα των δισεκατομμυριούχων για τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια και με σκοπό τη χρηματοδότηση του σχεδίου περί δημόσιας Υγείας Medicare: αυτή είναι η πρόταση που αναμενόταν να κάνει ο Μπάιντεν ως μέρος του Σχεδίου Προϋπολογισμού της κυβέρνησής του. Το πακέτο περιλαμβάνει και αύξηση του φόρου εισοδήματος εταιρειών (από 21% σε 28%), ενώ η φορολογική εισφορά των εισοδημάτων πάνω από 400.000 δολάρια ετησίως αυξάνεται και αυτή (από 37% σε 39,6%).

Το φόρεμα πολυτελείας που διατυμπάνιζε ότι πρέπει να φορολογηθεί ο πλούτος (You Tube)

Οι ΗΠΑ επανέρχονται στην κατάσταση που προϋπήρχε του Τραμπ, σχολίασε η Corriere della Sera, καθώς ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος είχε θεσμοθετήσει γενναίες περικοπές φόρων. Οι Ιταλοί χαρακτήρισαν την πρόταση Μπάιντεν «ελιγμό με αόριστα λαϊκιστικό άρωμα». Και, επιπροσθέτως, έχοντα «ελάχιστες πιθανότητες να εγκριθεί», αφού ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Βουλή, Κέβιν ΜακΚάρθι, έχει ήδη δηλώσει ότι «η αύξηση των φόρων δεν είναι ο σωστός τρόπος για τη βελτίωση της γενικής οικονομικής κατάστασης της χώρας».

Πάντως, ο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει να αναβάλλει την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητάς του για το χρίσμα του κόμματός του, χρειάζεται μια φιλολαϊκή σημαία να ανεμίσει. Διότι αντιμετωπίζει δύο σοβαρά και άλυτα προς το παρόν ζητήματα: το χαοτικό μεταναστευτικό και τον πληθωρισμό. Εχει απόλυτη ανάγκη να επιδείξει μέτρα που τυγχάνουν ευρείας συναίνεσης προκειμένου να επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα δημοφιλίας.

Βουνό το δημόσιο χρέος 

Σαφώς, η αύξηση φόρων στο ελάχιστο ποσοστό των Κροίσων (0,01% του φορολογικού σώματος) είναι δημοφιλής πρόταση, ακόμη και αν το σύνολο του πακέτου αποτύχει. Και θα χρησιμοποιηθεί στην επερχόμενη μάχη για την υπέρβαση του ομοσπονδιακού ανώτατου ορίου χρέους, ώστε να αποδείξει ότι η Δημοκρατική κυβέρνηση, και υπερασπίζεται τις κοινωνικές δαπάνες, και θέτει σε εφαρμογή ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους – έχει υπερβεί τα 31 τρισ. δολάρια, την ίδια ώρα που το ΑΕΠ είναι περί τα 24 τρισ. δολάρια.

Από πλευράς τους, οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να κατηγορήσουν τον Μπάιντεν για δημοσιονομική ανευθυνότητα και για να απαιτήσουν μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Ο Μπάιντεν θέλει να αποδείξει ότι, εφόσον οι προτάσεις του εγκριθούν, μπορούν να τιθασεύσουν ή και να μειώσουν ακόμη το χρέος των ΗΠΑ έως και 6 τρισ. δολάρια.