Η εκτόξευση του ισχυρότερου βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και οι προκλητικές δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα έμεναν αναπάντητες, αλλά η αντίδραση ήρθε πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμενε και ο ίδιος. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κοινή άσκηση προσομοίωσης, κατά την οποία «βομβάρδισαν» επι χάρτου βορειοκορεατικούς στόχους, σε μια επίδειξη δύναμης προς την Πιονγιάνγκ.
Περίπου 110 αεροσκάφη συμμετείχαν στις κοινές προσομοιώσεις κατά τις οποίες βομβαρδίστηκαν μακέτες εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, γράφουν οι Times. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Νότιας Κορέας είπε σε δήλωσή του: «Μέσω αυτής της μεγάλης κλίμακας κοινής αεροπορικής άσκησης, δείξαμε τη συνδυαστική αμυντική ικανότητα και στάση της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, ως απάντηση στις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας».
Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφότου η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τον πιο ισχυρό της μέχρι στιγμής. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, σχολίασε ότι η δοκιμή θα συμβάλει στην «ολοκλήρωση» της πυρηνικής αποτροπής της χώρας, σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας που προκαλείται από την ένταση μεταξύ Βορρά και Νότου, την αποστολή των στρατευμάτων του Κιμ στη Ρωσία και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Οπως και σε προηγούμενες τέτοιες δοκιμές, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς τα πάνω, γεγονός που τον οδήγησε πολύ πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης και τον έκανε να πέσει ακολούθως στη θάλασσα μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας, μόλις 1.000 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης.
Ο βορειοκορεατικός πύραυλος έφτασε σε μέγιστο ύψος 7.000 χλμ., γράφουν οι Times, 17 φορές πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ρεκόρ ύψους για βορειοκορεατικό πύραυλο. Πέταξε επί 86 λεπτά, σε σύγκριση με τα 74 λεπτά της τελευταίας δοκιμής πριν από δέκα μήνες, γεγονός που δείχνει ότι η τεχνολογία στερεών καυσίμων που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Εάν πετάξει σε μια κανονική, αντί για δοκιμαστική τροχιά, ο πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει σε πόλεις των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ασαφές εάν θα μπορούσε να το κάνει με ακρίβεια και να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Ο πύραυλος ονομάστηκε Hwasong-19 από τα κρατικά ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι αντιπροσωπεύει την «τελική έκδοση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που θα χρησιμοποιηθεί μαζί με το Hwasong-18». Το Hwasong-18, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά πέρυσι, ήταν ο πρώτος διηπειρωτικός πύραυλος στερεού καυσίμου που αναπτύχθηκε από τη Βόρεια Κορέα.
«Οι διαρκώς επιδεινούμενες πιθανές απειλές και προκλήσεις απαιτούν από εμάς να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σύγχρονες στρατηγικές μας δυνάμεις και να οργανώσουμε καλύτερα τη δύναμη απόκρισης των πυρηνικών μας δυνάμεων», είπε ο Κιμ, ο οποίος παρακολούθησε την εκτόξευση συνοδευόμενος από την κόρη του. «Η ΛΔΚ δεν θα αλλάξει ποτέ την τακτική ενίσχυσης των πυρηνικών της δυνάμεων».
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και κάλεσε για «επαγρύπνηση και ετοιμότητα ώστε η Βόρεια Κορέα να μην μπορεί να σχεδιάσει αιφνιδιαστικές προκλήσεις».
Στην Ουάσινγκτον, ο Σον Σάβετ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε την εκτόξευση «κατάφωρη παραβίαση πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η Νότια Κορέα είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να κάνει κάποια κίνηση εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ, όπως έκανε και στο παρελθόν. Ο Κιμ πιθανώς πιστεύει ότι η κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τρεις συναντήσεις μαζί του στο παρελθόν.
Ο Τραμπ υποστήριξε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο ότι θα εκμεταλλευτεί την προσωπική σχέση του με τον Κιμ, εάν επανεκλεγεί. «Τα πηγαίνω καλά μαζί του», είπε. «Θα ήθελε να με ξαναδεί κι αυτός. Νομίζω ότι του λείπω».