Ο Αντονι Φάουτσι υπό Ρεπουμπλικανικό διωγμό – το καρέ είναι από την κατάθεσή του στη Γερουσία, τον περασμένο μήνα, σχετικά με την κορονοϊκή εμπειρία των ΗΠΑ | Shawn Thew/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: «Νέος Μένγκελε» ο Φάουτσι λένε οι… ακροδεξιοί του Τραμπ

Εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου για Βουλή και Γερουσία, οι «τραμπιστές» υποψήφιοι «στολίζουν» τον γιατρό του Λευκού Οίκου με υβριστικούς χαρακτηρισμούς («τυραννίσκος», «νέος Μένγκελε», κ.ά.) και με σκοπό να αποσπάσουν κουρασμένες από την πανδημία ψήφους
Protagon Team

Σε λίγες ημέρες το Μουσείο Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον θα τοποθετήσει σε ειδική αίθουσά του, αφιερωμένη σε σημαντικά πρόσωπα των ΗΠΑ, ένα πορτρέτο του Αντονι Φάουτσι, συμβούλου του Τζο Μπάιντεν σε θέματα κορονοϊού. Ταυτόχρονα όμως ο Φάουτσι δέχεται τις σφοδρές επιθέσεις των αμερικανικών συντηρητικών Μέσων, όπως είναι το Fox News, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα όρια της κριτικής. Ο Φάουτσι πλέον συγκρίνεται με τον ναζιστή γιατρό Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστό από τους πειραματισμούς που διενήργησε στα πειραματόζωα του Αουσβιτς, δηλαδή στους κρατουμένους.

Το σύνθημα για αυτές τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις δόθηκε από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Σε μία από αυτές ο πρώην πρόεδρος απαξίωσε την επιστημοσύνη και το ίδιο το πρόσωπο του Φάουτσι λέγοντας: «Ο Φάουτσι; Αυτός έδωσε συμβουλές και σε εμένα, μόνο που δεν τον άκουσα. Τώρα, όμως, μοιάζει σαν βασιλιάς σε αυτήν τη χώρα…»

Την επιχείρηση λοιδορίας του Φάουτσι έχουν αναλάβει και οι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, οι οποίοι επιχειρούν εκμετάλλευση της μεγάλης δυσαρέσκειας των Αμερικανών εξαιτίας της ατελείωτης κορονοϊκής πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τη συνοδεύουν. Το όλο πρότζεκτ σχετίζεται, βέβαια, με τις λεγόμενες «ενδιάμεσες εκλογές» των ΗΠΑ, οι οποίες θα διενεργηθούν τον προσεχή Νοέμβριο και θα ανανεώσουν το Κογκρέσο (τη Βουλή εξ ολοκλήρου και ένα μικρό μέρος της Γερουσίας).

 

«Φαουτσισμός» είναι ο νέος όρος που εισήγαγαν στην αμερικανική πολιτική οι Ρεπουμπλικανοί

Ετσι οι πιστοί στον Τραμπ ακροδεξιοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών επικεντρώνουν στον «τυραννίσκο» Φάουτσι περισσότερο απ’ ό,τι στα μεγάλα ζητήματα, στο Μεταναστευτικό, στην υγειονομική περίθαλψη, στην οικονομία, όπως έγραψαν οι New York Times. Τον τόνο στην άγρια επίθεση δίνει ο όρος… «φαουτσισμός», ο οποίος παρηχεί με τον όρο φασισμός και υποδηλώνει ότι ο Φάουτσι διεκδικεί για τον εαυτό του τον τίτλο του… ντούτσε, του αδιαμφισβήτητου ηγέτη, του έχοντος το παπικό αλάθητο, κ.λπ. (Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τα αμερικανικά Μέσα θεωρούν πατέρα της φράσης «φαουτσισμός» τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, δηλαδή «έναν από τους πιθανούς μνηστήρες του Λευκού Οίκου το 2024».)

Το νεοϋορκέζικο φύλλο έγραψε ότι το μένος του Τραμπ και των «τραμπιστών» για τον Φάουτσι οφείλεται στο γεγονός ότι ο γιατρός διόρθωνε δημοσίως τον πρώην πρόεδρο κάθε φορά που έλεγε ανακρίβειες ή ψεύδη για τον κορονοϊό. Από τότε κιόλας ο Τραμπ τον είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή» και τον είχε απειλήσει με εκδίωξη. «Οσο ο χρόνος κυλάει και οι εκλογές πλησιάζουν, τόσο θα μεγαλώνουν οι επιθέσεις κατά του Φάουτσι σε όλες τις Πολιτείες».

Χωρίς Big Pharma μετοχές

Μέσα στον παροξυσμό των παθών, θέμα έρευνας έγινε και η οικονομική επιφάνεια του Φάουτσι. Οπως απεδείχθη, ο γιατρός έχει επενδύσεις σε ομόλογα και σε αμοιβαία κεφάλαια, όχι όμως και σε τίτλους φαρμακευτικών εταιρειών. Και η Αμερική και όλος ο κόσμος έμαθαν ότι αμείβεται με ετήσιο μισθό 434.312 δολαρίων ως κρατικός υπάλληλος του Λευκού Οίκου.

O Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κάνσας Ρότζερ Μάρσαλ δείχνει τον ετήσιο μισθό που λαμβάνει ο Αντονι Φάουτσι από το αμερικανικό Δημόσιο (Greg Nash-Pool/Getty Images)

Η παράδοξη εμπλοκή του στην αμερικανική πολιτική κατ’ αυτόν τον τρόπο που τώρα συμβαίνει δεν θα του στοιχίσει. Ομως ο Φάουτσι ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα μετά τις «ενδιάμεσες εκλογές», εφ’ όσον οι Δημοκρατικοί χάσουν έδρες (όπως αναμένεται να συμβεί, εξάλλου). Τότε ίσως αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το Κογκρέσο, το οποίο βέβαια θα είναι διαφορετικό από το σημερινό, δηλαδή θα είναι ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς. Ετσι κάποιοι φίλοι του Φάουτσι τον προτρέπουν να παραιτηθεί τώρα, ώστε να αποφύγει τυχόν περιπέτειες αύριο. Προς το παρόν ο ίδιος τους απαντά υπερηφάνως ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα υπαγορεύσουν τους όρους της συνταξιοδότησής του. Και τους ενημερώνει ότι δεν ανησυχεί για καμία έρευνα.