Οι ουκρανοί στρατιώτες θα πάρουν στα χέρια τους νέα εξελιγμένα όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής | ΑΠΕ/ΜΠΕ
Επικαιρότητα

ΗΠΑ – Γερμανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Το νέο εξοπλιστικό πακέτο θα είναι το μεγαλύτερο που έχει δώσει μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, έξι μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ουκρανικό έδαφος, ενώ ο γερμανός καγκελάριος είπε ότι θα παραδώσει και νέα όπλα στη χώρα το επόμενο διάστημα
Protagon Team

Μετά το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία την περασμένη Παρασκευή –μόλις τέσσερις μέρες νωρίτερα δηλαδή– συνολικού ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων, τώρα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν και νέο γύρο ενίσχυσης, ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε την Τρίτη ένας αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters.

Το νέο αυτό εξοπλιστικό πακέτο θα είναι το μεγαλύτερο που έχει δώσει μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, έξι μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ουκρανικό έδαφος, στις 24 Φεβρουαρίου, κατά την ίδια πηγή.

Την προηγούμενη Παρασκευή είχε γίνει γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έστειλαν στην Ουκρανία πυραύλους για τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης Himars, 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης Scan Eagle, περίπου 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και, για πρώτη φορά, 40 οχήματα ανθεκτικά στις νάρκες MaxxPro MRAP. Διατέθηκαν, επίσης, στο Κίεβο οβίδες συμβατές με τα βρετανικά οπλικά συστήματα που έχει παραχωρήσει το Λονδίνο στους Ουκρανούς. Η ίδια αξιωματούχος είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έδωσαν στις ουκρανικές δυνάμεις μη επανδρωμένα αεροσκάφη Scan Eagles.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Ουκρανία έπληξε το αρχηγείο των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ με πυραύλους Himars που είχαν παραλάβει από τους Αμερικανούς.

Νέα βοήθεια και από την Γερμανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Oλαφ Σολτς δήλωσε την ίδια ημέρα ότι η χώρα του σκοπεύει να παραδώσει μια νέα παρτίδα όπλων στην Ουκρανία, αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με άλλη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Ενας από τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή διάσκεψη για την Ουκρανία, που διεξήχθη στο Τορόντο του Καναδά, είπε ότι η Γερμανία σχεδιάζει να παραδώσει στο Κίεβο άλλα τρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, περίπου 12 θωρακισμένα οχήματα, 20 εκτοξευτήρες ρουκετών, πυρομαχικά ακριβείας και συστήματα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα όπλα αυτά θα παραδοθούν το 2023 –ορισμένα ίσως και λίγο νωρίτερα, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου θα πρέπει να εγκρίνει προηγουμένως τις παραδόσεις, τις οποίες ο Σολτς περιέγραψε ως συμβολή για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για πιθανή κλιμάκωση των μαχών στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη συμπληρώνονται έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας και το 31ο έτος της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ενωση.