Παιδιά παίζουν δίπλα στον φράχτη στην πόλη Σιουδάδ Χουάρεζ του Μεξικού, πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ | REUTERS/Jose Luis Gonzalez
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Μετανάστρια γέννησε πρόωρα νεκρό βρέφος ενώ ήταν υπό κράτηση

Ο θάνατος ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανεπαρκή ιατρική φροντίδα των μεταναστών και προσφύγων που είναι υπό κράτηση γιατί μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ
Protagon Team

Το περιστατικό της πρόωρης γέννησης ενός θνησιγενούς παιδιού σε κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα των ΗΠΑ ξαναφέρνει στην επικαιρότητα την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, όσο επιμένει στη σκληρή πολιτική η Ουάσινγκτον.

Την περασμένη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου μία γυναίκα 24 ετών από την Ονδούρα γέννησε σε κέντρο στο Τέξας που διαχειρίζονται η υπηρεσία Μετανάστευσης (ICE) και η συνοριοφυλακή (CBP). Το βρέφος ήταν έξι μηνών και δεν επέζησε.

Η γυναίκα είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα, στις 18 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κοινή δήλωσή τους.

Μία ημέρα πριν από το περιστατικό είχε πάει στο νοσοκομείο και την είχαν εξετάσει. Πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο κέντρο για να περάσει την Παρασκευή από ανάκριση.

Το απόγευμα της Παρασκευής ανέφερε ότι είχε πόνους στην κοιλιά. Η γυναίκα ότι γεννά, αλλά πριν φτάσει στο κέντρο εξειδικευμένο προσωπικό έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι χωρίς τις αισθήσεις του. Μητέρα και βρέφος μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του βρέφους.

Δεν είναι ο πρώτος θάνατος παιδιού που καταγράφεται στα κέντρα της ICE. Τον Δεκέμβριο, όπως σημειώνει το Time, πέθαναν δύο παιδιά επτά και οκτώ ετών ενώ ήταν υπό κράτηση.

Από τότε διατυπώνονται ερωτήματα για το πόσο επαρκής είναι η περίθαλψη των ανθρώπων που στεγάζονται στα κέντρα.

Περί τις 60 έγκυες βρίσκονται στα κέντρα κράτησης ενώ από το 2016 ως το 2018 είχαν καταγραφεί περίπου 1.600 περιπτώσεις εγκύων. Σε όλο αυτό το διάστημα 28 γυναίκες απέβαλαν λίγο πριν συλληφθούν ή όσο ήταν υπό κράτηση από την ICE.

Παρά ταύτα, για την ICE και την CBP η γέννηση ενός θνησιγενούς βρέφους δεν θεωρείται θάνατος κατά τη διάρκεια της κράτησης. Σχεδόν μάλιστα αποποιούνται οι υπηρεσίες την ευθύνη επικαλούμενες το ιατρικό ιστορικό κάθε γυναίκας.