Κτίρια στο Χόρσου Μπιτς που παρέσυρε ο τυφώνας | REUTERS/Cheney Orr
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Με 215 χλμ. την ώρα έπληξε τη Φλόριντα ο τυφώνας Ιντάλια

Εως πέντε μέτρα ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας σε κάποια σημεία της πολιτείας, ενώ 310.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Μεγάλες υλικές ζημιές σε παράκτιες περιοχές
Protagon Team

Η Φλόριντα άρχισε την Πέμπτη να αποτιμά τις ζημιές που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ιντάλια εξαιτίας του οποίου σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες, ενώ συνέχιζε την καταστροφική του πορεία στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Αφού πέρασε από τη Φλόριντα, την Τετάρτη, ο Ιντάλια υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα προτού πλήξει τη γειτονική Τζόρτζια, συνοδευόμενος από καταρρακτώδεις βροχές, με το ύψος της βροχής να φτάνει έως και τα 25 εκατοστά.

Η άνοδος των υδάτων απειλούσε τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών, ενώ είχαν σημειωθεί και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Περισσότερα από 310.000 νοικοκυριά στη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα το πρωί της Πέμπτης.

Οι ισχυροί άνεμοι «ξερίζωσαν» τη στέγη και τις αντλίες βενζίνης στο Πέρι της Φλόριντα – REUTERS/Cheney Orr

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία την Τετάρτη, τα οποία οφείλονταν στις ισχυρές βροχοπτώσεις, προτού όμως ο Ιντάλια φτάσει στην πολιτεία.

Οι υπηρεσίες διάσωσης θα χρειαστούν χρόνο για να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών στις απομονωμένες περιοχές, η πρόσβαση στις οποίες είναι δύσκολη λόγω της πτώσης δέντρων ή την άνοδο των υδάτων.

Ο Ιντάλια έφτασε στη Φλόριντα το πρωί της Τετάρτης, στις 7:45 τοπική ώρα, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 215 χιλιομέτρων την ώρα και προκάλεσε την άνοδο των υδάτων έως και κατά πέντε μέτρα σε κάποιες παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι.

Το Χόρσου Μπιτς χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τον Ιντάλια – REUTERS/Cheney Orr

Οταν έπληξε τη Φλόριντα, ο Ιντάλια ήταν τυφώνας κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, όμως στη συνέχεια η έντασή του μειώθηκε. Οταν έφτασε στη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα η ταχύτητα των ανέμων μειώθηκε περίπου στα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές πλημμυρισμένες περιοχές στην πόλη», τόνισε ο Μπεν Άλμκβιστ διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Τσάρλεστον, πρωτεύουσας της Νότιας Καρολίνας.

Το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τον τυφώνα και κατέληξε στο κανάλι – REUTERS/Cheney Orr

Οι αρχές ανέμεναν σημαντική βελτίωση των καιρικών συνθηκών από το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Ιντάλια αναμένεται να ολοκληρώσει την πορεία του στον Ατλαντικό Ωκεανό στη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Μεγάλες ζημιές σε παράκτιες περιοχές της Φλόριντα – REUTERS/Cheney Orr

Μέλη της Εθνοφρουράς διέσωσαν εγκλωβισμένους στα οχήματά τους οδηγούς στις κομητείες Τέιλορ και Ερνάντο, στη Φλόριντα, ενώ άλλες ομάδες διέσχιζαν τους πλημμυρισμένους δρόμους στο Σεντ Πίτερσμπεργκ με βάρκες σώζοντας δεκάδες ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

Αντίστοιχες διασώσεις με βάρκες πραγματοποιήθηκαν και στην Τζόρτζια.