Ο αμερικανός σύμβουλος ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν έξω από το ξενοδοχείο «Hyatt Regency Zurich Airport» | REUTERS/Arnd Wiegmann
Επικαιρότητα

ΗΠΑ και Κίνα διαβουλεύονται για τα πάντα στη Ζυρίχη

Ο αμερικανός αξιωματούχος Τζέικ Σάλιβαν που συμμετέχει στο μίτινγκ, αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι ώστε να ενημερώσει για την κατάσταση τους ΝΑΤΟϊκούς και τους Ευρωπαίους
Protagon Team

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ξεκίνησαν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου τον τελευταίο γύρο των μεταξύ τους συνομιλιών στη Ζυρίχη. Από αμερικανικής πλευράς συμμετέχει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και από κινεζικής ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος και διπλωμάτης Γιάνγκ Γιετσί. Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα περιστραφούν στα θέματα προτεραιότητας που έχουν θέσει οι δύο μεγάλες δυνάμεις, όμως στο δεδομένο πλαίσιο της όξυνσης της αντιπαλότητάς τους σε γεωπολιτικό επίπεδο – της περιπτώσεως της Ταϊβάν μη εξαιρουμένης.

Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την ελβετική πόλη προέρχονται από το ξενοδοχείο όπου γίνεται το κεκλεισμένων των θυρών μίτινγκ, από το «Hyatt Regency Zurich Airport». Οι αμέσως προηγούμενες επαφές των δύο πλευρών είχαν γίνει τον περασμένο Μάρτιο στην Αλάσκα, παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η συνάντηση ακολουθεί τη συνδιάλεξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 9 Σεπτεμβρίου και ότι, από αμερικανικής πλευράς, οι τοποθετήσεις θα γίνουν στο πνεύμα της «υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού μας». Το ενδιαφέρον στοιχείο της αμερικανικής ανακοίνωσης έγκειται στη δήλωση ότι ο Σάλιβαν, μετά τη Ζυρίχη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι ώστε να ενημερώσει τους ΝΑΤΟϊκούς αλλά και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα αποτελέσματα των επαφών του με την κινεζική πλευρά.

Εμπόριο και γεωπολιτική

Οι εμπορικές τριβές βρίσκονται στην κορυφή της σινοαμερικανικής ατζέντας. Αναφορικά με αυτό το σημείο, εξίσου ακανθώδες με το γεωπολιτικό ζήτημα, η κινεζική στάση είναι ξεκάθαρη: οι Κινέζοι δηλώνουν μέσω του κρατικού Τύπου τους ότι είναι πρόθυμοι να οικοδομήσουν «αμοιβαία επωφελείς συναλλαγές με τις ΗΠΑ», πλην όμως «χωρίς να κάνουν παραχωρήσεις». Την άκαμπτη στάση τους οι ίδιοι την αποδίδουν στο γεγονός ότι ο εμπορικός πόλεμος που διήρκεσε περισσότερο από τριάμισι χρόνια «όχι μόνο δεν αποδυνάμωσε την κινεζική οικονομία, αλλά και τη μόχλευσε εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ».

Γεγονός είναι πάντως ότι, όσον αφορά το εμπορικό σκέλος, η «αποσύνδεση» που δρομολόγησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον αντικατασταθεί από την προσπάθεια «επανασύνδεσης» και με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της παγκοσμιοποίησης.

Ας σημειωθεί ότι έπειτα από τη συνδιάλεξη των δύο προέδρων υπήρξε εξέλιξη και στην υπόθεση της κόρης του ιδρυτή της Huawei, η οποία επί σχεδόν τρία χρόνια είχε αποκλειστεί στον Καναδά με ένα αμερικανικό αίτημα έκδοσης. Η αμερικανική Δικαιοσύνη «πάγωσε» το ζήτημα, έτσι η Κινέζα επέστρεψε στην πατρίδα της. Ταυτόχρονα οι Κινέζοι απελευθέρωσαν δύο Καναδούς «υπόπτους κατασκοπείας». Το όλο σκηνικό θύμισε ανταλλαγή αιχμαλώτων, Ρώσων και Αμερικανών, επί Ψυχρού Πολέμου.

Το περιβάλλον

Τα διεθνή Μέσα πιθανολογούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει κοινό έδαφος για συνεργασία στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι ο Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε και αυτός την «πράσινη στροφή» του. Ωστόσο ψευδαισθήσεις δεν πρέπει να καλλιεργηθούν. Μία συνάντηση κορυφής Μπάιντεν – Σι ίσως έλυνε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν οι αντιπροσωπείες. Η συνάντηση των G-20, που θα γίνει στο τέλος του μήνα στη Ρώμη, ίσως βοηθούσε αν πήγαινε εκεί ο Σι. Αλλά δεν θα πάει. Ο κινέζος πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα του αφ’ ότου ξέσπασε η πανδημία στη Γουχάν, τον Ιανουάριο του 2020. Στο μίτινγκ των G-20 θα «δώσει το παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης.