Η Σαουδική Αραβία αναμένεται ότι θα επιτρέψει σύντομα τις ανεμπόδιστες υπερπτήσεις ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο της αλλά και τις απευθείας πτήσεις τσάρτερ από το Ισραήλ, για τους μουσουλμάνους που θέλουν να συμμετάσχουν στο ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα, όπως δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Η επίσημη ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, αυτήν την εβδομάδα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη αρχίσει να επιτρέπει σε ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της περνώντας από έναν ειδικό αεροδιάδρομο, στις πτήσεις από και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αφού οι δύο αυτές χώρες υπέγραψαν τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεών τους με το Ισραήλ. Ομως το Ισραήλ δεν έχει ακόμη λάβει άδεια για πτήσεις από και προς άλλες ασιατικές χώρες, όπως για την Κίνα και την Ινδία.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, όταν ρωτήθηκε εάν η Σαουδική Αραβία θα εγκρίνει τη χρήση του εναέριου χώρου της από ισραηλινές εταιρείες, απάντησε ότι εναπόκειται στον Μπάιντεν να κάνει μια τέτοια ανακοίνωση. «Είμαι αισιόδοξος» απάντησε ο Μπάιντεν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.
Ο Ούρι Σίρκις, ο διευθύνων σύμβουλος της Israir, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό 103FM ότι με το άνοιγμα του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας θα μειωθεί κατά δύο ώρες, κατά μέσο όρο, το αεροπορικό ταξίδι προς την ανατολή. «Θα είναι μια νέα εποχή που θα φέρει την Ασία πιο κοντά στο Ισραήλ», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να δεχτεί απευθείας πτήσεις τσάρτερ από το Τελ Αβίβ που θα μεταφέρουν μουσουλμάνους προσκυνητές. Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι σαουδαραβικές Αρχές αναμένεται να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα.
Η Σαουδική Αραβία δέχεται μουσουλμάνους προσκυνητές που φτάνουν από το Ισραήλ στη Μέκκα, όμως οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να περάσουν πρώτα από μια τρίτη χώρα, γεγονός που αυξάνει τα έξοδα του ταξιδιού.