Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην πρώτη ομιλία του για τα διεθνή ζητήματα είπε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα είναι «το μεγαλύτερο γεωπολιτικό τεστ του 21ου αιώνα».
Και θα είναι τεστ πολυεπίπεδο: «Θα έχουμε σχέση ανταγωνιστική ή και συνεργασίας όπου είναι εφικτό αυτό, αλλά και εχθρική όταν πρέπει» είπε ο προϊστάμενος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.
Το δεδομένο πίσω από κάθε αμερικανική επιλογή «θα είναι η θέση ισχύος» όπως υπογράμμισε ο Μπλίνκεν. Και συνέδεσε αυτήν την επίδειξη αμερικανικής ισχύος με την ενίσχυση της δημοκρατίας.
Η συνεργασία με την Κίνα «από θέση ισχύος», όπως επιδιώκει η κυβέρνηση Μπάιντεν, «απαιτεί να υπερασπιστούμε τις αξίες μας όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα ή όταν η δημοκρατία περιστέλλεται στο Χονγκ Κονγκ, διότι αν δεν το κάνουμε, τότε η Κίνα θα αποχαλινωθεί λόπγω της ατιμωρησίας».
Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την οποία έκανε λόγο ο Μπλίνκεν αφορά τις μουσουλμανικές μειονότητες στην Κίνα, ωστόσο τον συγκεκριμένο όρο δεν τον χρησιμοποίησε.
Κείμενο περί της νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αποτελούμενο από 24 σελίδες, προειδοποιεί ότι η Κίνα «κατέστη γρήγορα πιο δυναμική» και είναι πλέον «ο μόνος ανταγωνιστής που μπορεί να συνδυάσει την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική του δύναμη» ώστε να δημιουργήσει ζητήματα «στο παγκόσμιο σύστημα».
Ο Μπλίνκεν προσέθεσε ότι εν όψει προκλήσεων από την Κίνα και τη Ρωσία ο στρατός των ΗΠΑ θα δώσει έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα ερίζουν για την επιρροή στην περιοχή του Ειρηνικού, για τις οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου, φυσικά για το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, όπως και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι σε γενικές γραμμές θα κρατήσει σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά την Κίνα.