Οι δύο «γκρινιάρηδες γέροι» και η Χέιλι: στην πολιτική, όπως και στη ζωή, πρέπει να είσαι ανοιχτομάτης ανεξαρτήτως ηλικίας | Social media/ REUTERS/Randall Hill
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: H Χέιλι διακωμωδεί τους Τραμπ και Μπάιντεν επειδή… γέρασαν

Η υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών δεν περιορίστηκε μόνο σε χλευασμούς κατά του εσωκομματικού αντιπάλου της, αλλά περιέλαβε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μπορείς να την πεις και κίνηση απελπισίας
Protagon Team

Το χαρτί της ηλικίας αποφάσισε να παίξει η Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, εν όψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η ίδια είναι, βέβαια, 52 χρόνων. Αλλά σε σύγκριση με τους αντιπάλους της, τον Ντόναλντ Τραμπ που είναι στα 77 του και τον Τζο Μπάιντεν, που έχει μπει στην ένατη δεκαετία της ζωής του, τη λες και νεαρή.

Χολωμένη από τις ήττες της στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε Αϊόβα και Νιου Χαμσάιρ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, διάλεξε έναν πιο οξύ δρόμο προεκλογικής αντιπαράθεσης, που ενδεχομένως να εκθέτει την ίδια καθώς δύσκολα θα αποφύγει την κατηγορία για ηλικιακό ρατσισμό.

Παλεύοντας για την επιβίωσή της στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών, επέλεξε να χαρακτηρίσει τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, 77 χρόνων, αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, 81 χρόνων, «grumpy old men», δηλαδή «γκρινιάρηδες γέρους». Το προεκλογικό επιτελείο της είχε αυτή τη φαεινή ιδέα της επιθετικής καμπάνιας, διότι η ατάκα παραπέμπει στην ομώνυμη κωμωδία του Χόλιγουντ με τους Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου σε ρόλους «παλαβών» ηλικιωμένων.

Σκοπός της Χέιλι είναι να δείξει στους Αμερικανούς ότι οι Τραμπ και Μπάιντεν έχουν χάσει τη διανοητική ικανότητά τους. Ηδη έχει πει ότι οι πολιτικοί άνω των 75 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ικανοτήτων, μάλλον θεωρώντας ότι μόνο το νεαρόν ή… ολίγον ώριμον της ηλικίας διασφαλίζει τις όποιες ικανότητες των πολιτικών. Η ατάκα περί «γκρινιάρηδων» πρωταγωνιστεί στα βίντεο, στις διαφημίσεις και στα email της Χέιλι.

Η Corriere della Sera δημοσίευσε την ανταπόκριση που έστειλε από τη Νέα Υόρκη η συντάκτριά της Βιβιάνα Μάτσα. Η Μάτσα χαρακτήρισε την έμπνευση της Χέιλι με τον επιεική όρο «σαρκασμός», όμως θύμισε ότι πριν από τις Ρεπουμπλικανικές εκλογές στο Νιού Χαμσάιρ κατηγορούσε μόνο τον Μπάιντεν. Σημείωσε, επίσης, ότι κάποιοι παρατηρητές πιστεύουν πως η επιθετική καμπάνια μπορεί να της γυρίσει μπούμεραγκ, καθώς το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ –οι λευκοί ψηφοφόροι, τουλάχιστον– είναι γερασμένο.