Η Ρόουζ Μαρί Μπέντλεϊ αριστερά στα 25 της χρόνια, την δεκαετία του 1940, και δεξιά προς το τέλος της ζωής της | Bentley Family
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Γυναίκα έζησε 99 χρόνια με τα όργανά της σε λάθος θέσεις

Η Ρόουζ Μαρί Μπέντλεϊ έπασχε από μία πάθηση που ονομάζεται situs inversus όπου τα εσωτερικά όργανα του παθόντα βρίσκονται στην αντίθετη θέση απ’ αυτή που θα έπρεπε
Protagon Team

Μια στα 50 εκατομμύρια. Αυτές είναι οι πιθανότητες που αναλογούν, ιατρικά μιλώντας, σε κάποιον άνθρωπο να έχει την πάθηση της Ρόουζ Μαρί Μπέντλεϊ, η οποία πέθανε πριν από λίγο καιρό.

Η 99χρονη γυναίκα πέθανε από φυσικά αίτια, αλλά θα μπορούσε να είχε πεθάνει πολύ πολύ νωρίτερα στη ζωή της, καθώς έπασχε από μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση που ονομάζεται situs inversus και λόγω της οποίας τα εσωτερικά όργανα του παθόντα βρίσκονται στην αντίθετη θέση απ’ αυτή που θα έπρεπε.

Το γεγονός αποκαλύφθηκε όταν της έγινε νεκροψία σε μάθημα ανατομίας -η ίδια είχε φροντίσει να δωρίσει το σώμα της στην επιστήμη, και καλά έκανε, κρίνοντας εκ του… αποτελέσματος.

Όπως αναφέρει το BBC, οι φοιτητές άνοιξαν το στέρνο της 99χρονης για να εξετάσουν την καρδιά της, δυστυχώς, όμως, δεν έβρισκαν κάτι πολύ βασικό: έναν από τους κύριους αδένες της καρδιάς.

Ένα τυπικό ανθρώπινο σώμα έχει μια μεγάλη φλέβα που ονομάζεται κοίλη φλέβα. Αυτή ακολουθεί τη δεξιά πλευρά της σπονδυλικής στήλης, κάνει καμπύλη κάτω από το ήπαρ και αδειάζει το αποξυγονωμένο αίμα στην καρδιά.

Αλλά, η κοίλη φλέβα της 99χρονης ήταν στα αριστερά και εξυπηρετούσε τον σκοπό της ακολουθώντας μία παράξενη διαδρομή.

Και αυτή δεν ήταν η μόνη ανωμαλία στο σώμα της: το ήπαρ, το στομάχι, η σπλήνα – μεταξύ άλλων – ήταν στην αντίθεση από τη φυσιολογική θέση!

 

Αριστερά, τα όργανα της Μπέντλεϊ όπως βρίσκονταν μέσα στο σώμα της επί 99 χρόνια. Δεξιά, σχεδιάγραμμα με τις ανωμαλίες στην καρδιά της

 

«Πιστεύω πως οι πιθανότητες να βρούμε κάποιον άλλον (σ.σ. σαν την 99χρονη) είναι μία στα πενήντα εκατομμύρια», είπε ο επίκουρος καθηγητής Κάμερον Ουόκερ, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

«Δεν πιστεύω πως κάποιος από εμάς θα το ξεχάσει ποτέ. Αλήθεια».

Όπως εξήγησε ο Ουόκερ, η πάθηση εμφανίζεται συνήθως μεταξύ της 30ης και 45ης ημέρας της εγκυμοσύνης. Κανείς δεν ξέρει το λόγο που εμφανίζεται, όμως.

Υπολογίζεται πως μόλις 1 στα 22.000 μωρά γεννιέται με αυτήν την πάθηση και συνήθως εμφανίζει κάποια σοβαρή καρδιακή ασθένεια.

Λόγω των ανωμαλιών στη λειτουργία της καρδιάς μόνο ένα ποσοστό 5% – 13% ασθενών ζει περισσότερο από 5 έτη.

Και όμως, το φοβερό είναι πως η Μπέντλεϊ, πλην της χρόνιας καούρας της, πράγμα που εξηγείται από την ασυνήθιστη γαστρική ανατομία της, δεν εμφάνισε ποτέ κανένα πρόβλημα που θα μπορούσε να συνδεθεί με την πάθησή της!