Η αστυνομία συγκρούστηκε με φοιτητές στο Τέξας και στην Καλιφόρνια και νέες εστίες καταλήψεων εμφανίστηκαν στο Χάρβαρντ, καθώς οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις συνεχίζουν να εξαπλώνονται στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.
Τουλάχιστον δέκα φοιτητές συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν την Τετάρτη 24 Απριλίου, καθώς δεκάδες αστυνομικοί προσπάθησαν να αποτρέψουν πορείες μέσα στην πανεπιστημιούπολη, περιγράφουν οι Times.
Οι αστυνομικοί ξήλωσαν πολλές σκηνές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και συνέλαβαν τουλάχιστον τρεις φοιτητές στο Πολιτειακό Πολυτεχνείο Χάμπολντ. Εννέα συλλήψεις έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα αυτή την εβδομάδα, 120 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και 60 στο Γέιλ.
Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, μαθητές του Γυμνασίου Τζάκσον-Ριντ υπέβαλαν μήνυση την Τετάρτη ισχυριζόμενοι ότι οι διευθυντές του σχολείου τους ασκούν λογοκρισία, καθώς απαγόρευσαν φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις.
Σε περισσότερα από 12 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Νέας Υόρκης, του Γέιλ, του Χάρβαρντ, του Μπράουν, της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, δημιουργήθηκαν νέες εστίες κατάληψης την περασμένη εβδομάδα.
Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου ξεκίνησαν αρχικά οι διαδηλώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον κάλεσε την πρόεδρό του, Μινούς Σαφίκ, να παραιτηθεί «αν δεν μπορεί να βάλει τάξη σε αυτό το χάος». Ο Τζόνσον, ο οποίος διεκόπη επανειλημμένως από τους διαδηλωτές, είπε ότι σχεδίαζε να τηλεφωνήσει στον Τζο Μπάιντεν για να συζητήσει την «πιθανή ομοσπονδιακή δράση» για το ζήτημα.
«Πηγαίνετε πίσω στην τάξη και σταματήστε τις ανοησίες» είπε ο Τζόνσον στους φοιτητές. «Αν θέλετε μια συζήτηση στην πανεπιστημιούπολη σχετικά με όλα αυτά τα θέματα, ας την κάνουμε. Αλλά δεν μπορείτε να εκφοβίζετε τους συμφοιτητές σας να μείνουν σπίτι. Σταματήστε να σπαταλάτε τα χρήματα των γονιών σας».
Η Σαφίκ είναι η τρίτη πρόεδρος πανεπιστημίου της Ivy League που θέλει να παραιτηθεί λόγω «αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη» από τον Δεκέμβριο.
Κάποιοι φοιτητές λένε ότι το ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη τους έχει κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς, δίνοντας παραδείγματα αντισημιτικών αλλά και ισλαμοφοβικών επιθέσεων. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην υβριδική εκπαίδευση, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα από το σπίτι για το υπόλοιπο της ακαδημαϊκής περιόδου.
Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Τζόνσον, όπως γράφουν οι Times, οι αξιωματούχοι του Κολούμπια ακύρωσαν μια προθεσμία που είχαν θέσει για την απομάκρυνση της κατάληψης, η οποία είχε ξεκινήσει την ημέρα που η Σαφίκ κατέθεσε στο Κογκρέσο. Περισσότεροι από 100 μαθητές από το Κολούμπια και το αδελφό του εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Κολέγιο Μπάρναρντ, συνελήφθησαν την επόμενη μέρα. Οι διαδηλωτές είχαν λάβει εντολή να αποχωρήσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλά μετά τη λήξη της προσθεσμίας δεν υπήρξε δράση από τους υπαλλήλους του σχολείου ή την αστυνομία.
Η οργάνωση Students for Justice in Palestine – SJP (Φοιτητές για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη) του Κολούμπια δήλωσε ότι θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις μόνον αν το πανεπιστήμιο δεσμευθεί να κρατήσει την αστυνομία εκτός πανεπιστημιούπολης. Επί του παρόντος, αστυνομικοί και ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας έχουν ακροβολιστεί γύρω από κάθε είσοδο.
Το Κολούμπια επικαλέστηκε την πολιτική του για παραβίαση των χώρων του πανεπιστημίου, επιτρέποντας έτσι τις συλλήψεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, αλλά προκαλώντας και την οργή των φοιτητών, που αντιτείνουν ότι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται.
«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών που βρίσκουν την ιδέα ότι οι διαμαρτυρόμενοι παραβιάζουν τους χώρους της ίδιας της πανεπιστημιούπολης άδικη και κάπως παράλογη» είπε ο Ανγκους Τζόνστον, επίκουρος καθηγητής στο City University της Νέας Υόρκης και ιστορικός της αμερικανικής φοιτητικής κουλτούρας.
Πρόσθεσε ότι ο λάθος χειρισμός των διαδηλώσεων από το Κολούμπια έπαιξε μεγάλο ρόλο στον τρόπο που οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τα αντίποινα του Ισραήλ, οι συγκεντρώσεις που καταγγέλλουν τους θανάτους τουλάχιστον 34.000 Παλαιστινίων εξαπλώθηκαν στις πανεπιστημιουπόλεις όλης της χώρας.
Η επίσκεψη του Τζόνσον στο Κολούμπια καταδικάστηκε από την Κάθι Χότσουλ, κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης: «Ενας δίκαιος πρόεδρος θα πρέπει να προσπαθεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους – και όχι να τους διχάζει» είπε.