Ενα ζευγάρι αμερικανών επισκεπτών του φεστιβάλ βαδίζει μέσα στα λασπόνερα που έχουν πλημμυρίσει τον χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων | Trevor Hughes/USA TODAY NETWORK via REUTERS
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Φεστιβάλ στη Νεβάδα βυθίστηκε στη λάσπη και το χάος μετά από σφοδρή καταιγίδα

Εκατοντάδες επισκέπτες, κατασκηνωτές αλλά και καλλιτέχνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον χώρο του διάσημου Φεστιβάλ «Burning Man» - Ενας άνθρωπος νεκρός
Protagon Team

Στο νερό και στη λάσπη βυθίστηκε το Φεστιβάλ του Φλεγόμενου Ανδρα (Burning Man) στη Νεβάδα των ΗΠΑ, εξαιτίας σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα χιλιάδες επισκέπτες να εγκλωβιστούν σε μια απομονωμένη περιοχή.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους επισκέπτες και τους καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις να βρουν ασφαλές καταφύγιο και να προσπαθήσουν να φυλάξουν αποθέματα φαγητού και νερού.

Ο σερίφης της κομητείας Πέρσινγκ, στη βόρεια Νεβάδα, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε το Σάββατο «κατά τη διάρκεια της βροχής», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου ή να δημοσιοποιήσει την ταυτότητα του θύματος. «Ενημερώθηκε η οικογένειά του και το συμβάν ερευνάται» πρόσθεσε.

Η πρόσβαση από και προς την Μπλακ Ροκ Σίτι, την τοποθεσία όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο το φεστιβάλ Burning Man, έχει αποκλειστεί, ανέφεραν οι διοργανωτές με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Γουάσου εξήγησε ότι η είσοδος στον χώρο δεν είναι δυνατή εξαιτίας της πλημμύρας και πως οι αστυνομικοί «θα γυρίζουν πίσω» όποιον προσπαθεί να πλησιάσει.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε αυτή την απομονωμένη περιοχή της βορειοδυτικής Νεβάδας, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Συγκεντρώνονται στην «προσωρινή» πόλη για να χορέψουν και να διασκεδάσουν έναντι 575 δολαρίων κατ’ άτομο – τόσο στοιχίζει το απλό εισιτήριο. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι φέτος υπήρχαν περίπου 73.000 επισκέπτες στην Μπλακ Ροκ Σίτι.

Το φεστιβάλ πήρε το όνομά του από την κορυφαία εκδήλωσή του, το κάψιμο ενός μεγάλου ξύλινου ομοιώματος που αποκαλείται «Ο Ανδρας», την προτελευταία νύχτα του.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους επισκέπτες, που δεν έχουν χάσει την καλή τους διάθεση, να τσαλαβουτούν μέχρι τον αστράγαλο στην πηχτή λάσπη. Η τοποθεσία βρίσκεται στην Ερημο του Μαύρου Βράχου της Νεβάδας, μια μεγάλη, επίπεδη, αρχαία λίμνη, γνωστή και ως «πλάγια».

«Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη βροχή τις τελευταίες 24 ώρες, αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την κίνηση όλων των οχημάτων στην πλάγια» εξήγησε το Σάββατο η υπηρεσία που διαχειρίζεται την έκταση αυτή. «Αναμένεται και νέα βροχόπτωση τις επόμενες ημέρες και οι συνθήκες δεν πρόκειται να βελτιωθούν ώστε να μπουν οχήματα στην πλάγια» πρόσθεσε.

Ενας από τους επισκέπτες, ο Πολ Ρέντερ, ο οποίος συμμετέχει στο φεστιβάλ εδώ και 22 χρόνια, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι υπολογίζει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ημέρες για να στεγνώσει η περιοχή. «Ευτυχώς, βρισκόμαστε σε μια σχετικά μεγάλη κατασκήνωση, με πολλά εφόδια. Ως κοινότητα, τα μοιραζόμαστε όλα μεταξύ μας» είπε.

Ενώ εκείνος σκόπευε να φύγει με αυτοκίνητο, κάποιοι από τους επισκέπτες αναχώρησαν ήδη με τα πόδια, οδεύοντας προς τον πλησιέστερο αυτοκινητόδρομο, εξήγησε.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.