Μετά την απόφαση-βόμβα για τους ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, έντονες είναι οι αντιδράσεις που ξέσπασαν τόσο από ακαδημαϊκούς, όσο και από πολιτικούς κύκλους της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης, το φθινόπωρο δεν θα επιτραπεί η είσοδος και παραμονή στη χώρα, στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν μαθήματα μόνο online και όχι μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες.
Η υπηρεσία διευκρίνισε δε ότι όσοι δεν υπακούσουν, θα απελαθούν, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό, πόσους ξένους (ανάμεσά τους και Ελληνες) φοιτητές αφορά η απόφαση.
Πολλά πανεπιστήμια μεταφέρουν ολόκληρο το πρόγραμμά τους στο Διαδίκτυο για το εξάμηνο του φθινοπώρου, λόγω του κορονοϊού, ενώ κάποια άλλα δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν κάποια μαθήματα με φυσική παρουσία σε ολιγομελή τμήματα.
Σε πανεπιστήμια όπου κάποια μαθήματα θα γίνουν online και κάποια μέσα στις τάξεις, οι ξένοι φοιτητές δικαιούνται να παραμείνουν στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το BBC, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Λάρι Μπάκοου, δήλωσε: «θεωρούμε ότι η οδηγία που εκδόθηκε σήμερα ουσιαστικά επιβάλλει μια ενιαία προσέγγιση σε ένα άκρως σύνθετο πρόβλημα, δίνοντας στους διεθνείς μαθητές, ιδίως όσους παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, ελάχιστες επιλογές: είτε να φύγουν από τις ΗΠΑ, είτε να αλλάξουν πανεπιστήμιο».
Πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση αυτή «υπονομεύει την προσέγγιση που υιοθετήθηκε εκ μέρους των φοιτητών από τόσα πολλά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ, για τον σχεδιασμό της απρόσκοπτης συνέχισης των ακαδημαϊκών προγραμμάτων, παρά τις όποιες προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια έχει δημιουργήσει η παγκόσμια πανδημία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν:
«Διώχνοντας τους διεθνείς φοιτητές από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, επειδή τα κολέγια θα κάνουν εφεξής τα μαθήματα στο Διαδίκτυο, είναι μια πράξη που βλάπτει τους μαθητές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «είναι μια κίνηση ανόητη, σκληρή και ξενοφοβική».
Αλλά και η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, είπε ότι η απόφαση αυτή «δεν έχει απολύτως κανένα νόημα και θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στους περισσότερους ξένους φοιτητές πανεπιστημίων».
Τέλος, η δημοσιογράφος Ελίζαμπεθ Σπάιερς, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι πολλοί από τους μαθητές της βασίζονταν στις φοιτητικές τους βίζες και ότι δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα διαδικτυακό πρόγραμμα λόγω της χρονικής διαφοράς μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών καταγωγής τους αλλά και άλλων, ακόμη πιο σύνθετων, ζητημάτων.