Ο Τζιμ Τζόρνταν μιλά στους δημοσιογράφους, την Τρίτη | REUTERS/Leah Millis
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Εμφύλιος στους Ρεπουμπλικανούς για τον νέο πρόεδρο της Βουλής

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι, Στιβ Σκάλις και Τζιμ Τζόρνταν, φέρονται να μην εξασφαλίζουν την απαιτούμενη πλειοψηφία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας για να προχωρήσουν στην ψηφοφορία της Ολομέλειας. Η διαδικασία αναμένεται να καθυστερήσει, προκαλώντας ανησυχία για τον προϋπολογισμό
Protagon Team

Αμφίρροπη αναμένεται η μάχη μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της θέσης του προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μετά την αποπομπή του Κέβιν ΜακΚάρθι, την οποία αιτήθηκε ένας «τραμπικός» Ρεπουμπλικανός βουλευτής φέρνοντας στην επιφάνεια εσωτερικές διαμάχες στο κόμμα, το κενό στην κεφαλή της αμερικανικής Βουλής πρέπει να καλυφθεί άμεσα για να μην υπάρξουν προβλήματα με την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι είναι ο Στιβ Σκάλις και ο Τζιμ Τζόρνταν, οι οποίοι αμφότεροι τονίζουν ότι έχουν τη στήριξη δεκάδων Ρεπουμπλικανών συναδέλφων τους.

Η Βουλή έχει αναστείλει τις εργασίες της, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τυχόν παράταση του κενού εξουσίας.

«Την ώρα που εμείς διαφωνούμε για τόσα πολλά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, φαίνεται να αγνοούμε τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας σε όλο τον κόσμο», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Μάικ Κέλι, Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Πενσιλβάνια.

«Tο “μεγαλύτερο έθνος” που κατοίκησε ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη αναλώνεται σε πολιτικά ζητήματα και αγνοεί τις δικές του ευπάθειες και αδυναμίες», συνέχισε.

Σύμφωνα με τους Times, ο 58χρονος ΜακΚάρθι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βάλει ξανά υποψηφιότητα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του τη Δευτέρα, αν και κανένας από τους οκτώ «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πρόθεση για να τον βοηθήσει να λάβει τις απαραίτητες 218 ψήφους σε σύνολο 221 Ρεπουμπλικανών.

Ο ΜακΚάρθι είχε αναγκαστεί να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στους ακροδεξιούς βουλευτές του κόμματός του και υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, για να τον εκλέξουν πρόεδρο, και τελικά πλήρωσε το τίμημα.

Αρκετοί βουλευτές δεν θεωρούν ότι είναι εύκολο να βρεθεί ένας υποψήφιος που θα λάβει τις απαιτούμενες 218 ψήφους με την πρώτη ψηφοφορία (σε σύνολο 221 Ρεπουμπλικανών) και τονίζουν ότι η διαδικασία της εκλογής θα πάρει χρόνο.

Δεν είναι λίγοι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που θέλουν να καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για την αποπομπή του προέδρου από ένα μόνο μέλος της Βουλής, όπως έγινε στην περίπτωση του ΜακΚάρθι, ώστε να αποφύγουν νέες τρικυμίες στο μέλλον.

Ο 58χρονος Σκάλις, από τη Λουιζιάνα, είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών και θεωρείται εκπρόσωπος του «παλιού», προ-Τραμπ, Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο Στιβ Σκάλις κάνει δηλώσεις μετά την συνάντηση της ΚΟ των Ρεπουμπλικανών – REUTERS/Evelyn Hockstein

Αντίθετα, ο 59χρονος Τζόρνταν, από το Οχάιο, υποστηρίζεται από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και προσελκύει τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία του κόμματος.

Ο Σκάλις ψήφισε υπέρ της βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά ο Τζόρνταν, ο οποίος ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, διεξάγει έρευνα για την αποπομπή του Τζο Μπάιντεν, ανήκει σε αυτούς που θέλουν να την διακόψουν.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα πραγματοποιήσουν εσωτερική ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον) με στόχο να εκλέξουν έναν υποψήφιο πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ο ΜακΚάρθι εξελέγη πρόεδρος μετά από 15 ψηφοφορίες που διήρκεσαν μία εβδομάδα.

Προς το παρόν, προσωρινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο 47χρονος Πάτρικ ΜακΧένρι από τη Βόρεια Καρολίνα.