Η Charli XCX έγραψε μόλις τέσσερις λέξεις στο λογαριασμό της στο X/Twitter, που ανύψωσαν την αξιοπιστία της αντιπροέδρου στα μάτια των θαυμαστών της | instagram / Stephanie Scarbrough/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

ΗΠΑ-Εκλογές: Η αγγλίδα ποπ σταρ που μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα

Η τραγουδίστρια Charli XCX είναι ίνδαλμα της γενιάς των 25άρηδων, και η υποστήριξη που προσφέρει στην Κάμαλα Χάρις μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της σημερινής αντιπροέδρου
Protagon Team

Το πρώην προεδρικό ζεύγος των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα είναι οι πιο πρόσφατοι –και σίγουρα οι πιο πολιτικά σημαντικοί– υποστηρικτές της υποψηφίου των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Κάμαλα Χάρις. Αλλά η υποστήριξη που έλαβε νωρίτερα από μια 31χρονη ποπ σταρ από την Αγγλία, ίσως αποβεί πιο καθοριστική για την επιτυχή κατάληξη της εκστρατείας της αμερικανίδας αντιπροέδρου.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Χάρις, η Charli XCX έγραψε μόλις τέσσερις λέξεις στο λογαριασμό της στο X/Twitter, που ανύψωσαν την αξιοπιστία της αντιπροέδρου στα μάτια των θαυμαστών της ποπ τραγουδίστριας, οι οποίοι ανήκουν στη γενιά Ζ και στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα: «Η Κάμαλα είναι “Brat”».

Σύντομα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, καλλιεργήθηκε μια αμοιβαία σχέση εκτίμησης ανάμεσα στις δύο γυναίκες, με την επίσημη σελίδα της καμπάνιας της Χάρις να υιοθετεί την απόχρωση του πράσινου λάιμ του άλμπουμ «Brat» της Charli, και το τραγούδι της, «365» να επενδύει ηχητικά ένα βίντεο της αντιπροέδρου στο TikTok.

Για το ευρύ κοινό, ο χαρακτηρισμός «Brat» είναι είτε εντελώς άγνωστος, είτε παραπέμπει στην «Brat Pack» – την ομάδα των νεαρών ηθοποιών (Ντέμι Μουρ, Ρομπ Λόου, Εμίλιο Εστεβεζ) που μεσουράνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Στα αγγλικά, η λέξη σημαίνει «κακομαθημένο παιδί», ή «παλιόπαιδο». Γεννήθηκε στον 16ο αιώνα για να χαρακτηρίσει τα παιδιά-ζητιάνους που κατέκλυζαν το Λονδίνο και τις άλλες αγγλικές πόλεις.

Στις ημέρες μας, η λέξη υιοθετήθηκε από την Charli XCX και έλαβε μια νέα έννοια – αυτήν «μιας νεαρής μπερδεμένης γυναίκας που της αρέσει να περνάει καλά, να κάνει κάποιες χαζομάρες που, ενδεχομένως, την οδηγούν στην προσωπική κατάρρευση, χωρίς, όμως, να χάνει ποτέ την αυθεντικότητά της», σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της τραγουδίστριας. Πρόκειται για μια νεανική, σύγχρονη εκδοχή της γυναικείας χειραφέτησης και του φεμινισμού.

Με δεδομένο το αμφίρροπο της προεκλογικής κούρσας ανάμεσα στην Χάρις και το πρώην πρόεδρο Τραμπ, αλλά και της σημασίας της νεανικής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, ο όρος «Brat» θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της 59χρονης αντιπροέδρου. Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, υπάρχουν και παρασκηνιακές συνομιλίες της καμπάνιας της Χάρις με την σούπερ σταρ της ποπ, Τέιλορ Σουίφτ, ώστε να εμφανισθεί στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Μπορεί οι περισσότεροι μουσικόφιλοι άνω των 35 ετών να μην την έχουν ακουστά, αλλά η Charli XCX πλησιάζει στο επίπεδο δημοτικότητας της Σουίφτ. Το άλμπουμ «Brat» έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο μέσω μιας έξυπνης καμπάνιας προώθησης, που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πράσινου τοίχου στο Μπρούκλιν, και τον χρωματισμό του «Ματιού του Λονδίνου» με πράσινα led φωτάκια την ημέρα της κυκλοφορίας του.

Το άλμπουμ και το στιλ των υποτονισμένων ήχων και φωνητικών της Charli XCX είναι πλέον τόσο δημοφιλή, που έχουν δημιουργήσει ένα ολόκληρο πολιτιστικό κίνημα, γνωστό ως «Brat καλοκαίρι». Σύμφωνα με την τραγουδίστρια, το ενδυματολογικό στιλ του «κινήματος» περιλαμβάνει «ένα πακέτο τσιγάρων, έναν αναπτήρα μπικ, μια λευκή μπλούζα με τιράντες – και ποτέ σουτιέν από μέσα».

Σίγουρα δεν είναι ένα στιλ που θα μπορούσε να εκφράσει μια 59χρονη πολιτικό, αλλά στον βωμό της επικοινωνίας, ακόμα και τα πιο ασύμβατα πράγματα παίζουν το ρόλο τους. Οι σελέμπριτι που αυτοπροσδιορίζονται ως «Brats» δεν γνωρίζουν ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς περιλαμβάνουν το 34χρονο μοντέλο, Τζούλια Φοξ, την 49χρονη ηθοποιό και πρώην μοντέλο, Κλόι Σεβινί, και την 23χρονη σταρ του You Tube, Εμα Τσάμπερλεν.

Αλλά ποια είναι η 31χρονη γυναίκα που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο «Charli XCX»; Η Σάρλοτ Εμα Ατσισον γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ και μεγάλωσε στο Εσεξ, με μητέρα πρώην νοσοκόμα και αεροσυνοδό από την Ουγκάντα και πατέρα σκοτσέζο επιχειρηματία. Στα 14 της, οι γονείς της Charli της έδωσαν δάνειο για να ηχογραφήσει το πρώτο της άλμπουμ, το οποίο ανάρτησε στο MySpace – με θετικές κριτικές, αλλά ελάχιστες πωλήσεις.

Αρχισε να εμφανίζεται σε παράνομα ρέιβ πάρτι στο ανατολικό Λονδίνο, συνοδευόμενη από τους γονείς της, πριν γίνει δεκτή στο διάσημο καλλιτεχνικό κολέγιο Slade College of Art, το οποίο παράτησε μετά από έναν χρόνο σπουδών για να αφοσιωθεί στη μουσική της. Πέτυχε το πρώτο της Νο.1 στη Βρετανία, με το τραγούδι «I Love It», το 2012, σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Ζώντας μεταξύ Λονδίνου και Λος Αντζελες, η Charli άρχισε να γράφει τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες, τα οποία γνώρισαν επιτυχία, την ώρα που τα δικά της άλμπουμ είχαν μικρή αποδοχή από ένα φανατικό κοινό της underground ποπ σκηνής. Τα συνέθετε μέσω αλληλεπίδρασης με τους θαυμαστές της, που άρχισαν να αυτοαποκαλούνται «Αγγελοι».

Είναι γνωστή για τη διοργάνωση διαδικτυακών συναντήσεων με τους θαυμαστές της μέσω Zoom, όπου συμμετέχει από το μπάνιο της, ενώ συχνά τεστάρει τα νέα τραγούδια της με ειδικά focus γκρουπ –όπως κάνουν οι διαφημιστές και οι πολιτικοί– στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Η Charli XCX έχει ήδη μία υποψηφιότητα στα βρετανικά μουσικά βραβεία Mercury, και ένα τραγούδι της στο σάουντρακ της κινηματογραφικής «Μπάρμπι».

Η τραγουδίστρια μπορεί να τοποθέτησε την αντιπρόεδρο Χάρις στο πολιτιστικό zeitgeist της νεολαίας, αλλά και η υποψήφια πρόεδρος έχει ανεβάσει το στάτους της Charli. Την περασμένη εβδομάδα, ο δημοφιλής παρουσιαστής του CNN, Τζέικ Τάπερ, αφιέρωσε μέρος της συζήτησης με τους πολιτικούς συνομιλητές του στο «brat καλοκαίρι», καταλήγοντας ότι «στόχος μου είναι να γίνω κι εγώ Brat».

Ο κωμικός παρουσιαστής της εκπομπής «The Late Show», Στίβεν Κολμπέρ, χόρεψε στο στιλ του χορού Brat στο TikTok, ενώ ο Ντέιβιντ Χογκ, ακτιβιστής για τον έλεγχο των όπλων στην Αμερική, έγραψε στο X/Twitter ότι «η επίπτωση ενός μεμονωμένου tweet της Charli στην ψήφο των νέων, δεν πρέπει να υποβαθμιστεί». Αργότερα, επιβεβαίωσε ότι η 84χρονη πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, «έχει πληροφορηθεί για την έννοια του όρου “Brat”».

Θα καταφέρει η Χάρις να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη δύναμη του κινήματος «Brat»; Σύμφωνα με την Κέλι Χέιερ, δημιουργό της χορογραφίας ενός τραγουδιού της Charli στο TikTok, «το μόνο που χρειάζεται να κάνει, είναι να δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο – και να φορά ρούχα στο χρώμα του πράσινου μήλου». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκστρατεία της Χάρις κρατά σημειώσεις…