Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Φλόριντα ξεκίνησε να αυξάνεται, καθώς χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους | REUTERS/Octavio Jones
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Εκκενώσεις στη Φλόριντα λόγω του ισχυρού τυφώνα Μίλτον

Οι κάτοικοι της Πολιτείας εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις εστίες τους, καθώς το φαινόμενο πλησιάζει στην περιοχή του κόλπου της Τάμπα. Ο νέος τυφώνας έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον φονικό τυφώνα Ελίν, ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από 200 νεκρούς
Protagon Team

Ο τυφώνας Μίλτον πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού την Τρίτη, με ανέμους έως 250 χλμ./ώρα και κατεύθυνση προς τη δυτική ακτή της Φλόριντα. Οι κάτοικοι σε μεγάλο μέρος της Πολιτείας έλαβαν έκτακτες προειδοποιήσεις για τον ερχομό του τυφώνα, ενώ σε πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς ο κυκλώνας αναμενόταν να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, αλλά και πολυήμερες διακοπές ρεύματος.

Η πορεία του Μίλτον έδειχνε πως θα μπορούσε να πλήξει ολόκληρη την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, όπου ζουν πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, με τη δήμαρχο της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, να απευθύνει δραματική έκκληση προς τους κατοίκους: «Οποιος μείνει, θα πεθάνει».

Προηγουμένως, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε υποβαθμίσει τον Μίλτον σε τυφώνα «κατηγορίας 4» –από «κατηγορίας 5»–, ωστόσο οι ειδικοί συνέχισαν να μιλούν για εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο.

Ο τυφώνας αναμενόταν να φτάσει στη Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), με τον κυβερνήτη της Πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις να κηρύσσει και εκείνος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 51 από τις 67 κομητείες. Ο ΝτεΣάντις προέτρεψε επίσης τους κατοίκους να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό για μία εβδομάδα και να είναι έτοιμοι για περισσότερες εντολές εκκένωσης.

Ακολούθησε αντίστοιχη έκκληση και από τον Τζο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στέλνει το μήνυμα πως η έγκαιρη εκκένωση των περιοχών που θα πληγούν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή» δήλωσε ο Μπάιντεν στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι Αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Την Τρίτη τα τοπικά αεροδρόμια και λιμάνια είχαν ήδη κλείσει, ενώ η λειτουργία των σταθμών διοδίων ανεστάλη προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι που απομακρύνονται οδικώς από τις περιοχές που θα πλήξει το φαινόμενο.

Σημειώνεται πως ο Μίλτον είναι ο δέκατος μεγάλος τυφώνας που πλήττει την περιοχή του Κόλπου από το 2017, με τους ειδικούς να αποδίδουν την αύξηση της έντασης τέτοιων καταιγίδων στην κλιματική κρίση. Οι περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Ελίν πριν από δύο εβδομάδες, με πάνω από 200 νεκρούς, βρίσκονταν και αυτές σε κίνδυνο για ακόμη μια φορά.