Ένα βράδυ του Μαρτίου του 1985, ο 18χρονος Γενς Σέρινγκ, γιος ενός γερμανού διπλωμάτη και η 20χρονη Αμερικανίδα Λιζ Χέισομ ανέβηκαν την μεγάλη βεράντα της εξοχικής μονοκατοικίας του Ντέρεκ και της Νάνσι Χέισομ, στη Βιρτζίνια.
Βρήκαν τους γονείς της κοπέλας να κάθονται μισοκοιμισμένοι στις μεγάλες πολυθρόνες και πάτησαν την σκανδάλη.
Ο 72χρονος πατέρας της και η 54χρονη μητέρα της έπεσαν νεκροί.
Τα κίνητρα του ερωτευμένου ζευγαριού – και λαμπρών φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια – ήταν άγνωστα, αν και κατόπιν πολλοί μίλησαν για δυο άκρως χειριστικούς και καταπιεστικούς γονείς.
Οι έρευνες της αστυνομίας άργησαν να τους θεωρήσουν υπόπτους, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στο ζευγάρι να διαφύγει από τις ΗΠΑ και να αρχίσει μια δεύτερη ζωή στο Λονδίνο, αρραβωνιασμένο πλέον, χρησιμοποιώντας άλλα ονόματα.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 1986, οι δυο τους συνελήφθησαν στη βρετανική πρωτεύουσα.
Μετά από μια μακρά δικαστική διαδικασία που απαίτησε μέχρι και την έκδοση του Σέρινγκ στις ΗΠΑ αποκλειστικά υπό τον όρο να μην αντιμετωπίσει την θανατική ποινή, οι δυο τους έλαβαν ποινές ισόβιας καθείρξεως και ζούσαν σε φυλακή της Βιρτζίνια, περιμένοντας το πότε θα τους δώσει ο νόμος το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για απονομή χάριτος.
Και αυτό ακριβώς συνέβη την Δευτέρα.
Αμφότεροι απελευθερώθηκαν μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες έγκλειστοι και πλέον ο 53χρονος Γερμανός και η 55χρονη Αμερικανίδα μπορούν να ζήσουν όπου θέλουν, αρκεί να είναι εκτός ΗΠΑ.
Το νέο ανακοίνωσε το ίδιο το γραφείο του κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ.
Σε δήλωση της, η Αντριάν Μπένετ, μέλος της Επιτροπής Χάριτος της πολιτείας, τόνισε πως «η απελευθέρωσή τους κρίνεται σκόπιμη λόγω του νεαρού της ηλικίας τους όταν τελέστηκε το έγκλημα, της υποδειγματικής τους προσαρμογής κατά την διάρκεια του εγκλεισμού τους και της διάρκειας της φυλάκισής τους», προσθέτοντας πως «θεωρούμε πως αμφότεροι δεν αποτελούν πλέον δημόσιο κίνδυνο για την κοινότητα».
Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Στίβεν Ρόζενφιλντ, δικηγόρος του Γερμανού, ανέφερε ότι ο πελάτης του «αποτέλεσε πρότυπο κρατουμένου και πλέον σχεδιάζει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στη Γερμανία».
Την απελευθέρωση του Σέρινγκ αξίωνε εδώ και χρόνια η ίδια η Καγκελαρία.
Ωστόσο, καμιά από τις προηγούμενες 14 αιτήσεις απονομής χάριτος του 53χρονου δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους προηγούμενους κυβερνήτες της αμερικανικής πολιτείας.