Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Βανς δεν άκουσε τη συμβουλή να μην τα βάλει με τις γάτες | Reuters / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Μπορούν οι γάτες να κρίνουν την προεδρική εκλογή;

Οι «άτεκνες κυρίες με γάτες» αλλά και οι ίδιες οι γάτες παίρνουν το αίμα τους πίσω. Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις «ξέθαψε» την παλαιότερη δήλωση, το 2021, του Τζέι Ντι Βανς, υποψήφιου αντιπροέδρου του Ντόναλντ Τραμπ, και τη σήκωσε ψηλά, λέγοντας ότι δεν ήταν στην πραγματικότητα υπέρ της οικογένειας, αλλά κατά των γυναικών
Protagon Team

Είναι «ένα σωρό άτεκνες κυρίες με γάτες που ζουν άθλια με τις επιλογές που έχουν κάνει και έτσι θέλουν να κάνουν και την υπόλοιπη χώρα μίζερη». Τάδε έφη Τζέι Ντι Βανς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, το 2021, σε συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον. Ο Βανς αναφερόταν στην Κάμαλα Χάρις, την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και άλλες γυναίκες, υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών και, όπως είπε, «το μέλλον των Δημοκρατικών ελέγχεται από τους ανθρώπους χωρίς παιδιά. Είναι λογικό να παραδώσουμε τη χώρα μας σε ανθρώπους που δεν έχουν πραγματικά άμεσο μερίδιο σε αυτήν;».

Ο Βανς, όπως παρατηρεί η Ζόι Ουίλιαμς στον Guardian, ζει «στον κόσμο του, όπου έχει το ακαταλόγιστο και δεν τρέχει και τίποτε αν τη μια μέρα βρίζεις τον Τραμπ και την επόμενη τον αγαπάς». Δεν ήξερε εκείνη την εποχή ότι μπορείς να τα βάλεις σχεδόν με τους πάντες σε αυτή τη ζωή και να τη βγάλεις καθαρή, αλλά υπάρχει μια πολύ βασική αρχή. Για να δανειστούμε τον τίτλο ενός πολύ δημοφιλούς ντοκιμαντέρ του Netflix: «Don’t Mess With Cats»· κοινώς, μην τα βάζεις με τις γάτες…

Το σχόλιο του Βανς ξεχάστηκε, μέχρι που φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι και τόσο οι «άτεκνες κυρίες με γάτες», όσο και οι ίδιες οι γάτες, παίρνουν το αίμα τους πίσω. Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις «ξέθαψε» τη δήλωση και τη σήκωσε ψηλά, λέγοντας ότι ο Βανς δεν ήταν στην πραγματικότητα υπέρ της οικογένειας, αλλά κατά των γυναικών.

Μία από τις πρώτες παρεμβάσεις προήλθε από την Τζένιφερ Ανιστον, η οποία είναι πολύ γνωστό ότι πάλεψε με τη στειρότητα και έγραψε στο Instagram: «Κύριε Βανς, προσεύχομαι η κόρη σας να έχει την τύχη να κάνει τα δικά της παιδιά μια μέρα».

Ο Βανς, ταυτόχρονα, είχε καταφέρει να προσβάλει και όλους τους θετούς γονείς (η Κάμαλα είναι άτεκνη, αλλά μεγαλώνει τα δύο θετά παιδιά της με τον Νταγκ Εμχοφ), όλους τους ομοφυλόφιλους γονείς και όλους τους θετούς γονείς.

Αυτές που προσέβαλε κυρίως, όμως, ήταν οι γάτες. Και αυτό είναι ασυγχώρητο.

Η Τέιλορ Σουίφτ δεν ντρέπεται καθόλου που είναι άτεκνη, ενώ είναι και πολύ υπερήφανη για τις γάτες της. Υπέγραψε την υποστήριξή της προς τη Χάρις, το βράδυ της Τρίτης, λίγο μετά το debate, ως «άτεκνη κυρία με γάτες», στο οποίο ο Ελον Μασκ απάντησε με τη φρικαλέα ατάκα «Ωραία, Τέιλορ, κέρδισες. Θα σου κάνω ένα παιδί και θα σου φυλάω τις γάτες με τη ζωή μου».

Το σημαντικό ερώτημα, όμως, όπως επισημαίνει ο Guardian, είναι άλλο:

Θα κοστίσουν όλα αυτά στους Ρεπουμπλικάνους, εκλογικά, και αν ναι, πώς; Οι κάτοχοι σκύλων είναι εξίσου πιθανό να είναι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί. Αν ο Βανς έλεγε κάτι του στιλ «εμείς οι ιδιοκτήτες σκύλων απεχθανόμαστε τους άτεκνους φύλακες γατιών», αυτό δεν θα είχε καμία συνέπεια. Οι Δημοκρατικοί είναι κάπως πιο πιθανό να έχουν γάτα (40%) από τους Ρεπουμπλικάνους (35%). Οι αριθμοί είναι πολύ κοντινοί, όσον αφορά την αφοσίωση στις γάτες: 31,8% των Δημοκρατικών και 33,3% των Ρεπουμπλικανών με τουλάχιστον μια γάτα είπαν ότι ήταν το πιο σημαντικό μέλος της οικογένειάς τους.

Ο προσδιορισμός της ψήφου των αμφίρροπων πολιτειών είναι μια ριψοκίνδυνη υπόθεση, αλλά είναι εύκολο να εξετάσει κανείς ποιες πολιτείες έχουν τους περισσότερους ιδιοκτήτες γάτας: Βερμόντ, Μέιν, Δυτική Βιρτζίνια, Ιντιάνα, Νιου Χαμσάιρ, Αϊόβα, Αρκανσο, Αϊνταχο, Κάνσας και Ουισκόνσιν. Σύμφωνα με τους New York Times, μόνο μία από αυτές είναι αμφίρροπη πολιτεία (το Ουισκόνσιν), ενώ κάποιοι βάζουν και το Νιου Χαμσάιρ στη συγκεκριμένη ομάδα. Αν φανταστούμε όλους εκείνους που έχουν γάτα να στέκονται πίσω από την Κάμαλα, αυτό είναι μια τεράστια νίκη για τους Δημοκρατικούς.

Παρατηρώντας το ντιμπέιτ του Τραμπ με τη Χάρις αυτή την εβδομάδα, είναι φανερό ότι κάποια σχόλιά του για το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο ήταν μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να εμφανιστεί ως γατόφιλος. Είναι, βέβαια, δύσκολο να φανταστείς τον Τραμπ να επικοινωνεί με οποιοδήποτε ζώο, παρατηρεί ο Guardian – ακόμη και με ιγκουάνα.

Μια γάτα θα ήταν πολύ απόμακρη και θα αμφισβητούσε τον ναρκισσισμό του, ένας σκύλος θα τον έλουζε με στοργή –την οποία ο Τραμπ, κατά βάθος, θα ήξερε ότι δεν είχε κάνει τίποτα για να αξίζει– και ο ίδιος ο σκύλος θα ήταν μονίμως μπερδεμένος, γιατί οι εντολές του Τραμπ δεν θα έβγαζαν κανένα νόημα.

Στο Σπρίνγκφιλντ –σύμφωνα με τον Τραμπ– οι μετανάστες από την Αϊτή «τρώνε τα σκυλιά και τις γάτες» και «τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί». Αυτή η ανυπόστατη φήμη έχει προέλθει σε ένα βίντεο όπου ένας κάτοικος του Σπρίνγκφιλντ ισχυρίζεται ότι μετανάστες έτρωγαν τις πάπιες από μια λίμνη, αλλά ούτως ή άλλως αυτό είναι ένα κλασικό τροπάρι της Δεξιάς.

Σήμερα ακούγεται πιο φανταστικό από ποτέ, αλλά αμέσως πυροδότησε ένα σωρό εικόνες που δημιουργήθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον Τραμπ ως Φραγκίσκο της Ασίζης, να προστατεύει γάτες και σκύλους και μια τολμηρή εκστρατεία διαφημιστικών πινακίδων από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αριζόνας, η οποία γράφει: «Τρώτε λιγότερα γατάκια – Ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς!»

Λογικά, ακόμη και οι ίδιες οι γάτες γελάνε με όλα αυτά.