Σε κατ’οίκον κράτηση τέθηκε το Σάββατο ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας, Χάμζα, ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα, ενώ άλλα 20 άτομα συνελήφθησαν, για «θέματα εθνικής ασφαλείας», όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Μπάσεμ Αουαντάλα, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ήταν έμπιστος του βασιλιά και αργότερα έγινε υπουργός Οικονομικών. Συνελήφθησαν επίσης ο Σαρίφ Χασάν Μπεν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας και άλλα πρόσωπα που δεν κατονομάστηκαν.
Μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας πήγαν στο σπίτι του ετεροθαλούς αδελφού του βασιλιά και πρώην διαδόχου του θρόνου, Χάμζα και τον ανέκριναν. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι δεν έχει συλληφθεί.
Οι συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μελών της βασιλικής οικογένειας είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στην Ιορδανία.
Ο Αουαντάλα, ο οποίος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, ήταν η κινητήρια δύναμη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα του. Παραιτήθηκε το 2008 από τη θέση του προσωπάρχη της βασιλικής αυλής. Για μεγάλο διάστημα αντιμετώπιζε ισχυρές αντιδράσεις από την παλιά φρουρά και τη βαθιά ριζωμένη γραφειοκρατία της Ιορδανίας.
Ο άλλοτε πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας δήλωσε ότι έχει τεθεί σε «κατ’ οίκον κράτηση» και διέψευσε ότι συνωμοτούσε για να υπονομεύσει «την ασφάλεια και τη σταθερότητα» του χασεμιτικού βασιλείου, όπως τον κατηγόρησε ο στρατός, απαιτώντας «να σταματήσει» κάθε τέτοια ενέργεια.
Σε βίντεο που έστειλε στο BBC δικηγόρος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου ως το 2004, ο Χάμζα δηλώνει ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου πήγε το πρωί στην κατοικία του και τον ενημέρωσε ότι «δεν του επιτρέπεται να βγαίνει έξω» και να επικοινωνεί με άλλους ή να συναντάται μαζί τους.
Διαβεβαίωσε ότι δεν πήρε μέρος σε καμία συνωμοσία και τόνισε ότι «δεν είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της διακυβέρνησης, της διαφθοράς και της ανικανότητας» των αρχών στη χώρα του.
Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του ιορδανικού επιτελείου, στρατηγός Γιούσεφ Χουνέιτι, διέψευσε ότι ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος έχει συλληφθεί, ωστόσο επιβεβαίωσε πως ζητήθηκε από τον Χάμζα «να σταματήσει δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τρωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια του βασιλείου».
«Δεν πήρα μέρος σε καμιά συνωμοσία, ούτε είμαι μέλος καμιάς κακόβουλης οργάνωσης», αντιτείνει ο Χάμζα στο βίντεο, όπου μιλά στα αγγλικά εκφράζοντας τη λύπη του διότι δεν είναι πλέον δυνατό, κατ’ αυτόν, να εκφράζει τη γνώμη του ή να ασκεί κριτική στις αρχές «χωρίς να εκφοβίζεται, να καταδιώκεται ή να απειλείται.
»Οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία στο χασεμιτικό βασίλειο θεωρούν πως «τα προσωπικά τους συμφέροντα, τα οικονομικά τους συμφέροντα, η διαφθορά τους έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη ζωή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν εδώ», κατήγγειλε ο πρίγκιπας Χάμζα.
«Δυστυχώς, αυτή η χώρα έχει βουλιάξει στη διαφθορά, τον νεποτισμό και την κακοδιοίκηση, με αποτέλεσμα την εξανέμιση ή την απώλεια κάθε ελπίδας», πρόσθεσε.
Το ίδιο βίντεο στα αραβικά, μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα.
Ο Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζας Χάλαμπι.
Οταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Ομως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρεσβύτερο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο πρίγκιπας Χάμζα τέθηκε «υπό περιορισμό» στο πλαίσιο έρευνας για σχέδιο πραξικοπήματος.
Ο στρατηγός Χουνέιτι δήλωσε ότι έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, «οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη» και τα αποτελέσματά τους «θα αποκαλυφθούν με πλήρη διαφάνεια».
Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συνελήφθη μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του γραφείου του πρίγκιπα Χάμζα, ο Γιάσερ Ματζάλι –σύμφωνα με μια ανιψιά του, οι δυνάμεις ασφαλείας τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.
Ο στρατηγός αλ Χουνέιτι επιβεβαίωσε τις συλλήψεις «για λόγους ασφαλείας» μόνο δύο γνωστών προσώπων. Το ένα είναι ο Μπάσεμ Ιμπραήμ Αουαντάλα, πρώην υπουργός Οικονομικών και σύμβουλος του παλατιού, το άλλο είναι ο Χάσαν μπιν Ζαΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Στηρίζουν τον βασιλιά ΗΠΑ, χώρες του Κόλπου και Ελλάδα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει «την πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ. «Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες και είμαστε σε επαφή με ιορδανούς αξιωματούχους. Ο βασιλιάς Αμπντάλα είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ και έχει την πλήρη στήριξή μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.
Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξή της «στις αποφάσεις και τα μέτρα» του βασιλιά Αμπντάλα, ενώ το ίδιο έκαναν και το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.
Την πλήρη στήριξή της στονΑμπντάλα εκφράζει και η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
«Η Ελλάδα εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας», σημειώνει. «Η Ιορδανία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και μετριοπάθειας σε μια ταραχώδη περιοχή και ισχυρός συνεργάτης της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Προσβλέπουμε σε συνέχιση τη στενή μας συνεργασία με τους Ιορδανούς φίλους μας για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».
«Προσπαθούν να εμπλέξουν τον πρίγκιπα Χάμζα σε απόπειρα πραξικοπήματος»
Η φιλοκυβερνητική ιορδανική εφημερίδα Αλ-Ράι ανέφερε την Κυριακή πως τα ανώτερα συμφέροντα της Ιορδανίας, η ασφάλεια και η σταθερότητα του βασιλείου αποτελούν «μια κόκκινη γραμμή» που κανείς δεν πρέπει να περάσει, μετά τη σήλληψη οικείων της βασιλικής οικογένειας για «λόγους ασφαλείας».
«Η επιχείρηση ασφαλείας είναι η έκφραση μιας κόκκινης γραμμής, η οποία δεν επιτρέπεται να παραβιασθεί όταν πρόκειται για ανώτερα συμφέροντα του βασιλείου, για την ασφάλειά του και τη σταθερότητά του», γράφει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της.
«Ορισμένοι προσπαθούν να φανταστούν μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Ιορδανία και επιχειρούν να εμπλέξουν τον πρίγκιπα Χάμζα», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Για την εφημερίδα, «ορισμένες ενέργειες του πρίγκιπα (Χάμζα) χρησιμοποιήθηκαν επιτηδείως για να πληγεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ιορδανίας».
«Οσοι γνωρίζουν την ιστορία της Ιορδανίας, ξέρουν καλά πως αυτού του είδους οι καταστάσεις συμβαίνουν από καιρό σε καιρό. Ξέρουν επίσης, πως οποιαδήποτε απόπειρα αποσταθεροποίησης αυτής της αιωνόβιας χώρας ή χωρισμού του λαού της από την ηγεσία του είναι καταδικασμένες σε αποτυχία», καταλήγει η εφημερίδα.
Βασίλισσα Νουρ: «Συκοφαντία οι κατηγορίες»
Η χήρα του εκλιπόντος βασιλιά της Ιορδανίας Χουσέιν και μητέρα του Χάμζα υπερασπίστηκε τον γιο της, κατά των κατηγοριών σε βάρος του ότι διέπραξε ενέργειες που στόχευαν «την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στο βασίλειο.
Η βασίλισσα Νουρ διαβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες των αρχών σε βάρος του γιου της αποτελούν «συκοφαντία».
«Προσεύχομαι η αλήθεια και η δικαιοσύνη να υπερισχύσουν για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακοήθους συκοφαντίας. Ο Θεός να τους κρατά ασφαλείς», έγραψε στο Twitter.