Η μοναρχία της Ιορδανίας ξαναζεί σήμερα τον εφιάλτη της επανάληψης του εμφυλίου πολέμου και της καθεστωτικής αποσταθεροποίησης κατά το έτος 1970. Ο βασιλιάς Αμπντάλα λέει ότι καλό είναι μη συζητούνται τέτοια θέματα, που τόσο πλήγωσαν την πατρίδα. Ωστόσο το 60% των Ιορδανών (11 εκατομμύρια ψυχές) είναι παλαιστινιακής καταγωγής, οι περισσότεροι απόγονοι προσφύγων, αυτών που εξεδιώχθησαν από την Παλαιστίνη μόλις δημιουργήθηκε το εβραϊκό κράτος, το 1948, και αυτών που ξεσπίτωσε ο Πόλεμος των 6 Ημερών, το 1967.
Αυτές τις ώρες βρέθηκε στο Αμάν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Αντονι Μπλίνκεν. Είναι μία επίσκεψη που μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, διότι κάθε φορά που αναζωπυρώνεται η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων η Ιορδανία αποσταθεροποιείται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιορδανία απέσυρε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ και ότι το Ισραήλ ανακάλεσε εσπευσμένως όλο το προσωπικό της πρεσβείας του στο Αμάν «για λόγους ασφαλείας».
Η Corriere della Sera έγραψε ότι η θύμηση επιστρέφει στον Μαύρο Σεπτέμβρη του 1970, όταν η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) του Γιάσερ Αραφάτ προσπάθησε να εκδιώξει τον βασιλιά Χουσεΐν (πατέρα του Αμπντάλα, ο οποίος πέθανε το 2000). Φαίνεται ότι οι στρατιώτες της Ιορδανίας σφαγίασαν τότε περίπου 20.000 μαχητές της PLO για να εμποδίσουν το πραξικόπημα, σημείωσαν οι Ιταλοί. Οι αριθμοί δεν έχουν επαληθευτεί ποτέ, όμως το θέμα παραμένει ολοζώντανο και πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ο Αμπντάλα, βασιλεύοντας σε ένα κράτος που οι Παλαιστίνιοι της Γάζας και της Δυτικής Οχθης θεωρούν με διαχρονική καχυποψία ότι συνεργάζεται με το Ισραήλ, φοβάται τυχόν νέα εισροή παλαιστινιακών μαζών στο κράτος του – αυτή η περίπτωση είναι απολύτως ανεπιθύμητη στο Αμάν, αν και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο της Γάζας.