Ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ιntrakat: Oλα έτοιμα για την υποδοχή της AKΤΩΡ

Η θετική πορεία του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 45%, προετοιμάζει το έδαφος για την επιτυχή ενσωμάτωση της Άκτωρ μέχρι τα τέλη του έτους. Στόχος, η δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλο Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης
Protagon Team

Δυναμική πορεία κατέγραψε ο Ομιλος Intrakat κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με  επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία, σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 45%, διεύρυνση του ανεκτέλεστου στα 2,1 δισ. ευρώ και εξυγίανση της οικονομικής του βάσης, στο πλαίσιο του εν εξελίξει στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης.

Η θετική αυτή πορεία του Ομίλου προετοιμάζει το έδαφος για την επιτυχή ενσωμάτωση της Ακτωρ μέχρι τα τέλη του έτους.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση της εταιρείας, κάναμε γνωστό ότι στόχος μας ήταν η επιστροφή της στην κερδοφορία, η εξυγίανση των οικονομικών της επιδόσεων και η δυναμική της ανάπτυξη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου.

«Σήμερα -τόνισε- μπορούμε πλέον να ανακοινώσουμε ότι η υπόσχεση αυτή υλοποιήθηκε: Ο κύκλος εργασιών μας αυξήθηκε αποφασιστικά σε σχέση με πέρυσι μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες, πετύχαμε την επιστροφή της εταιρείας στην λειτουργική κερδοφορία, φέραμε νέα έσοδα από την ενέργεια, η οποία πλέον αποτελεί για εμάς στρατηγική επενδυτική προτεραιότητα, βελτιώσαμε σημαντικά την κεφαλαιακή μας βάση και ενισχύσαμε τη ρευστότητά μας», και κλείνοντας αναφέρθηκε στην επικείμενη εξαγορά της ΑΚΤΩΡ (σ.σ. αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την πρόβλεψη της διοίκησης να παραμένει για ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος του έτους).

«Αναλάβαμε πολλά νέα μεγάλα έργα, εμβληματικής φύσεως και αναπτυξιακού χαρακτήρα, εκτινάσσοντας το ανεκτέλεστό μας στο νέο ιστορικό υψηλό. Υλοποιούμε με αποφασιστικότητα τον στρατηγικό μας σχεδιασμό και με την ισχυρή υποστήριξη των μετόχων μας, μετασχηματίζουμε την Intrakat σε έναν από τους κορυφαίους ομίλους στην Ελλάδα και οδηγούμε την ανάπτυξη, επενδύοντας δυναμικά σε νέες δραστηριότητες και θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πολυσχιδούς οργανισμού, ο οποίος με την επικείμενη εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, θα καταστεί καταλυτικός παίκτης της αγοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης, ο κ. Εξάρχου γνωστοποίησε ότι η προς εξαγορά εταιρεία θα παραμείνει για κάποιο διάστημα 100% θυγατρική της Intrakat και οι αποφάσεις για τον όποιο μετασχηματισμό του Ομίλου θα ληφθούν στη συνέχεια.

«Τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και χρηματοοικονομικά είμαστε έτοιμοι για να υποδεχτούμε την Ακτωρ», τόνισε ο επικεφαλής της Intrakat, για να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι «αυτό που πετύχαμε τον ένα χρόνο στην Intrakat θα το πετύχουμε και στην Ακτωρ».

Στόχος, υπογράμμισε, η δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Και αυτό καθότι με την εξαγορά της θυγατρικής της Ελλάκτωρ η Intrakat γίνεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 5,1 δισ. ευρώ και δυνατότητα διεκδίκησης δρομολογούμενων έργων σε Ελλάδα (πρωτίστως) και Ρουμανία.

«Η αναδιάρθρωση και η στόχευση στους κλάδους, παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ και ΑΠΕ, είναι ένα σχέδιο που θα υπηρετήσουμε και τα επόμενα χρόνια. Τα αποτελέσματα εξαμήνου μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε ο κ.Εξάρχου.

€2,15 δισ. το ανεκτέλεστο στο τέλος εξαμήμου – ρεκόρ για τον Ομιλο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Intrakat διαμορφώθηκε στα 149 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% (έναντι 103 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Το ανεκτέλεστο (των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων) στο τελος εξαμηνου διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ (που αποτελεί ρεκόρ για τον Ομιλο), έναντι 1,3 δισ. ευρώ στις 30/06/22, αυξημένο κατά 71%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ από ζημίες 7 εκατ. ευρώ την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 177 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 194% σε σύγκριση με την 31.12.2022, με τη ρευστότητα σημαντικά βελτιωμένη – τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 138% σε σύγκριση με την 31.12.2022 και έφτασαν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 26% για να φτάσει τα 94 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ (487 εκατ. ευρώ, βάσει της τιμής κλεισίματος της 25ης Σεπτεμβρίου 2023) και είναι αυξημένη κατά 107% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Θετικά τέλος είναι τα μηνύματα και από τον τομέας της ενέργειας που μαζί με τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και τις ΣΔΙΤ αποτελεί  στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) η Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW και τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW.

Οπως γνωστοποιήθηκε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων την Τετάρτη, η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη 11 αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,9 GW.

Το Αιολικό Πάρκο “Φραγκάκι / Άνδρου” ισχύος 15 MW παρέμεινε σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας για όλο το α’ εξαμήνο του 2023 και η άδεια εμπορικής λειτουργίας αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του έτους.

Σε  εξέλιξη επίσης, βρίσκεται η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου ισχύος 5 MW στη θέση Καστρί Ευβοίας προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία εντός του β’ εξαμήνου.

Τέλος, τα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 110 MW: «Κάρκαρος» ισχύος 36MW, «Ζυγουρολίβαδο» ισχύος 42MW και «Tιμένιο» ισχύος 32MW, έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, βρίσκονται σε κατασκευαστικό ή προκατασκευαστικό στάδιο και αναμένεται έως το τέλος του 2024 να έχουν τεθεί σταδιακά σε λειτουργία: