Οι Ολυμπιακοί κύκλοι που θέλει να κρατήσει η Αν Ινταλγκό στον Πύργο του Αϊφελ | REUTERS/Christian Hartmann
Επικαιρότητα

Ινταλγκό: Οι Ολυμπιακοί κύκλοι θα μείνουν για πάντα στον Πύργο του Αϊφελ

Η δήμαρχος του Παρισιού, ενθουσιασμένη από τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης, αποφάσισε να κρατήσει το σύμβολο των Αγώνων στο εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας
Protagon Team

Οι τεράστιοι Ολυμπιακοί κύκλοι που κοσμούν τον Πύργο του Αϊφελ αυτό το καλοκαίρι, θα παραμείνουν μόνιμα στο μνημείο, αποκάλυψε το Σάββατο η δήμαρχος του Παρισιού.

Η Αν Ινταλγκό είπε ότι ήταν μια «όμορφη ιδέα» να συνδυαστεί μια κατ’ ουσία γαλλική εικόνα, ο Πύργος του Αϊφελ, που αρχικά χτίστηκε για την Διεθνή Εκθεση του 1889, με μια παγκόσμια, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Οι πέντε κύκλοι σε μπλε, κόκκινο, κίτρινο, μαύρο και πράσινο χρώμα, που αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές ηπείρους, τοποθετήθηκαν αυτό το καλοκαίρι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ορόφου του πύργου, σε ύψος 70 μέτρων πάνω από το έδαφος.

«Θέλω τα δυο τους να παραμείνουν “παντρεμένοι”», είπε η Ινταλγκό σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ouest-France.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού είπε ότι έστειλε επιστολή στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον ενημερώσει, επειδή ο Πύργος του Αϊφελ είναι «μέρος της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Αλλά ως δήμαρχος του Παρισιού, η απόφαση είναι δική μου», είπε, προσθέτοντας ότι είχε ήδη εξασφαλίσει τη συμφωνία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το μνημείο ανήκει στον δήμο, ο οποίος είναι πλειοψηφικός μέτοχος της εταιρείας που το διαχειρίζεται.

Η Ινταλγκό είπε ότι οι κύκλοι που είναι τώρα εγκατεστημένοι στο μνημείο —με 30 μέτρα πλάτος και 15 μέτρα ύψος— θα κινδύνευαν τον χειμώνα από τους ανέμους λόγω του βάρους τους.

Η εταιρεία κατασκευής τους έχει φτιάξει άλλους ελαφρύτερους, που θα τους αντικαταστήσουν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η πόλη πρέπει να τους καλύπτει όταν ο Πύργος του Αϊφελ φωτίζεται σε ειδικές περιστάσεις —όπως για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας— επειδή η ΔΟΕ είναι αυστηρά ουδέτερη και δεν θα το επέτρεπε.

Η δήμαρχος είπε επίσης ότι θέλει να διατηρήσει το εορταστικό πνεύμα των Αγώνων στο Παρίσι και ότι η πόλη, μετά την επιτυχημένη διοργάνωσή τους, «δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια».

Ο βωμός-αερόστατο και ο Πύργος του Αϊφελ σε ένα υπέροχο στιγμιότυπο από το ολυμπιακό Παρίσι -REUTERS/Christian Hartmann

Ενα άλλο στοιχείο των Ολυμπιακών που κρίθηκε άκρως πετυχημένο στο Παρίσι και η δήμαρχος θέλει να το διατηρήσει, είναι ο ολυμπιακός βωμός-αερόστατο, στους κήπους δίπλα στο Λούβρο. Αυτό είναι πιο δύσκολο όμως, καθώς το σημείο ανήκει στο κράτος και όχι στον δήμο.

Για αυτό θα αποφασίσει ο Μακρόν, από τον οποίο το έχει ήδη ζητήσει, είπε η Ινταλγκό.