Ενας από τους περίφημους δράκους του Κομόντο στην παραλία του ομώνυμου νησιού | EPA
Επικαιρότητα

Ινδονησία: Κλείνει για τους τουρίστες το νησί των δράκων του Κομόντο

Οι Αρχές απαγορεύουν την πρόσβαση στο εθνικό πάρκο μετά τη σύλληψη λαθρεμπόρων, που κλέβουν τις διάσημες σαύρες της περιοχής και τις πωλούν έναντι 31.000 ευρώ
Protagon Team

Τελευταία ευκαιρία φέτος να επισκεφτείτε τη νήσο Κομόντο της Ινδονησίας και να θαυμάσετε από κοντά τους περίφημους δράκους της. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας αποφάσισε να απαγορεύσει, από τον Ιανουάριο του 2020, την ανθρώπινη παρουσία στο νησί, που φημίζεται για τις τεράστιες σαύρες, μετά από ένα περιστατικό λαθρεμπορίας.

Οι δράκοι του Κομόντο είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και προστατευόμενο. Φτάνουν τα τρία μέτρα σε μήκος και τα 90 κιλά σε βάρος -τα αρσενικά- ενώ το δάγκωμά τους μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.

Δράκοι του Κομόντο στα νησιά της ανατολικής Ινδονησίας

Οι Αρχές δήλωσαν ότι το νησί θα κλείσει προσωρινά για να φυτέψουν ντόπια φυτά και να αποκαταστήσουν την αλυσίδα διατροφής για τις σαύρες, ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός τους. Δεν έγινε γνωστό πότε θα ανοίξει πάλι το νησί για τους τουρίστες, όμως αναμένεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Tempo.

Πριν λίγες ημέρες, η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα που είχαν κλέψει δράκους του Κομόντο και άλλα προστατευόμενα ζώα από την περιοχή. Είχαν ήδη πουλήσει 41 σαύρες μέσω Facebook, προς 31.000 ευρώ τη μία.

Υπάλληλος του εθνικού πάρκου του Κομόντο παρατηρεί έναν δράκο στην παραλία

Η αναβάθμιση του γειτονικού αεροδρομίου, το 2016, προκάλεσε την αύξηση των τουριστών, από 150.000 σε 1,5 εκατ. τον χρόνο, δημιουργώντας προβλήματα στη διαχείρισή τους.

Υπολογίζεται πως σήμερα, ζουν 5.000 δράκοι, οι περισσότεροι στα νησιά της ανατολικής Ινδονησίας.

Οι αρχαίες σαύρες έγιναν γνωστές στην Ευρώπη, μόλις τον 20ό αιώνα. Το 2009, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το δάγκωμά τους είναι δηλητηριώδες. Το 2013, δύο άτομα νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο έπειτα από επίθεση δράκου, που μπήκε στο γραφείο τους, σε ένα πάρκο άγριων ζώων.

Ντόπιοι ψαράδες στα νερά της νήσου Κομόντο