Μια ζωγραφιά σε ένα σπήλαιο της Ινδονησίας που αναπαριστά ανθρώπινες μορφές και ένα αγριογούρουνο και χρονολογείται πριν από 51.000 χρόνια, θεωρείται από τους επιστήμονες ως η παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης αφήγησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.
Η εικόνα, που ανακαλύφθηκε σε μια ασβεστολιθική σπηλιά στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας, θεωρείται το αρχαιότερο ανθρώπινο έργο τέχνης στον κόσμο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γουρούνι και τα τρία άτομα που απεικονίζονται ως στέκες είναι «η πρώτη γνωστή σωζόμενη ένδειξη ευφάνταστης αφήγησης μιας ιστορίας».
Ενώ οι Νεάντερταλ είναι γνωστό ότι έφτιαχναν τη δική τους τέχνη σπηλαίων, η οποία προϋπήρχε εκείνης των Homo sapiens, η ζωγραφική του σπηλαίου της Ινδονησίας είναι πιο περίπλοκη από τις απλές, στατικές και μεμονωμένες εικόνες που δημιούργησαν τα ανθρωποειδή εξαδέρφια της ανθρωπότητας.
Μια νέα μορφή ανάλυσης που δημιουργήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Γκρίφιθ και Southern Cross της Αυστραλίας κατόρθωσε να υπολογίσει την ηλικία του ανθρακικού ασβεστίου που είχε σχηματιστεί πάνω από το έργο τέχνης και χρονολόγησε την εικόνα των ανθρώπων και του μεγάλου χοίρου ως άνω των 51.000 ετών – πάνω από 4.000 χρόνια παλαιότερη από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το έργο τέχνης θα μπορούσε να είναι ακόμη παλαιότερο και πως η νέα τεχνική με βάση το ουράνιο θα μπορούσε να «φέρει επανάσταση στη χρονολόγηση της βραχογραφικής τέχνης».
Ο Αντι Αγκους Οκταβιάνα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι άνθρωποι πιθανότατα λένε ιστορίες εδώ και περισσότερο από 51.200 χρόνια, αλλά καθώς οι λέξεις δεν απολιθώνονται, μπορούμε μόνο να χρησιμοποιήσουμε έμμεσους αντιπροσώπους, όπως απεικονίσεις σκηνών, για να το αποδείξουμε. Η τέχνη του Σουλαουέζι είναι μακράν η παλαιότερη τέτοια απόδειξη γνωστή στην αρχαιολογία».
Οι συγγραφείς της έρευνας ισχυρίζονται ότι, ενώ η ακριβής ιστορία που μεταφέρεται στη ζωγραφιά παραμένει άγνωστη, είναι προφανές ότι οι χαρακτήρες του έργου συνθέτουν κάποιου είδους μεγαλύτερη ιστορία. Σε προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας είχε ανακαλυφθεί, επίσης στο Σουλαουέζι, η αρχαιότερη σκηνή κυνηγιού που έχει ζωγραφιστεί σε βράχους. Είναι ηλικίας περίπου 44.000 ετών και δείχνει ένα κυνήγι χοίρων.
Το νέο έργο τέχνης που αναλύθηκε πρόσφατα είναι παλαιότερο από αυτό, αλλά δεν είναι σαφές αν πρόκειται για σκηνή κυνηγιού. Ο καθηγητής Ανταμ Μπραμ, συν-συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει στην Telegraph: «Η ανακάλυψή μας υποδηλώνει ότι η αφήγηση πηγαίνει πολύ πιο πίσω στην ανθρώπινη ιστορία, και ειδικότερα στην ιστορίας της τέχνης, από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα». Προσθέτει ότι είναι ξεκάθαρο πως ο καλλιτέχνης ήθελε να δημιουργήσει μια αφήγηση χρησιμοποιώντας εικόνες.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες έγραψαν: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι εικονιστικές απεικονίσεις ανθρωπόμορφων μορφών και ζώων έχουν μια βαθύτερη προέλευση στην ιστορία της δημιουργίας εικόνων του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens) από ό,τι αναγνωριζόταν μέχρι σήμερα – όπως και η αναπαράστασή τους σε συντεθειμένες σκηνές».