Η συλλογή Αλ Τάνι περιλαμβάνει 270 αντικείμενα αμύθητης αξίας διακοσμημένα με εκθαμβωτικούς πολύτιμους λίθους | The Al Thani Collection
Επικαιρότητα

Ριφιφί στο Παλάτι των Δόγηδων της Γαληνοτάτης

Σκουλαρίκια και καρφίτσες αξίας εκατομμυρίων ευρώ που διηγούνται την ιστορία τουλάχιστον 500 χρόνων της Ινδίας, εξαφανίστηκαν την τελευταία ημέρα της έκθεσης της συλλογής Αλ Τάνι στη Βενετία
Κική Τριανταφύλλη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας, μια πρωτοφανής ληστεία έγινε στο Παλάτι των Δόγηδων (Παλάτσο Ντουκάλε) στην άκρη της πλατείας του Αγίου Μάρκου, από όπου οι κλέφτες διέφυγαν με πολύτιμα κοσμήματα, από εκτιθέμενους θησαυρούς ινδών μαχαραγιάδων που σήμερα πλέον ανήκουν στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

Οι κλέφτες ήταν δύο και διέπραξαν την απίστευτη ληστεία την τελευταία ημέρα της έκθεσης «Θησαυροί των Μογγόλων και των Μαχαραγιάδων: Συλλογή Αλ Τάνι» που είχε εγκαινιαστεί στο Παλάτι των Δόγηδων τον Σεπτέμβριο.

Παγόνι από χρυσό, διαμάντια και σμάλτο του παρισινού οίκου Mellerio dits Meller που αγοράστηκε το 1905 από τον μαχαραγιά της Καπουρτάλα (The Al Thani Collection)

Η συλλογή Αλ Τάνι περιλαμβάνει 270 αντικείμενα διακοσμημένα με εκθαμβωτικούς πολύτιμους λίθους, που καταγράφουν πέντε αιώνες ινδικής δεξιοτεχνίας και διηγούνται ινδικές ιστορίες και θρύλους από την εποχή των απογόνων του Τσένγκις Χαν και του Ταμερλάνου μέχρι τους Μαχαραγιάδες του 20ου αιώνα που έκαναν τις μυθικές παραγγελίες τους σε ευρωπαϊκούς οίκους κοσμημάτων, όπως οι Cartier, Mauboussin και Mellerio dits Meller.

Η ιταλική αστυνομία άρχισε αμέσως έρευνες για να εντοπίσει τους δράστες. Τα κλεμμένα αντικείμενα, αν και δεν είναι από τα κορυφαία της συλλογής, είναι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και μια καρφίτσα από χρυσό, λευκόχρυσο και διαμάντια, των οποίων η αξία εκτιμάται σε 2-3 εκατομμύρια ευρώ.

Αρχικά η αξία τους είχε εκτιμηθεί σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. H διαφορά μπορεί να οφείλεται στο ποσό που είχε  δηλωθεί στο τελωνείο και για την ασφάλιση των εκθεμάτων. Όπως ανακοινώθηκε, πάντως, η κλεμμένη καρφίτσα και τα σκουλαρίκια ήταν «σύγχρονα κομμάτια και επομένως έχουν μικρότερη ιστορική αξία από άλλα αντικείμενα της συλλογής».

Το Παλάτι των Δόγηδων στην πλατεία του Αγίου Μάρκου (Wikipedia)

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μοναδικά κομμάτια που μπορούν εύκολα να εντοπιστούν, γι’ αυτό και είναι μάλλον αδύνατο να πωληθούν στην αγορά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βενετίας.

Σύμφωνα με τις έρευνες και τα στοιχεία που ελήφθησαν από τις κρυφές κάμερες, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, 3 Ιανουαρίου, οι κλέφτες κατάφεραν να αφαιρέσουν τα κοσμήματα από την γυάλινη προθήκη τους χωρίς να την σπάσουν και αφού απενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού.

Στη συνέχεια ανακατεύτηκαν με το πλήθος των επισκεπτών και διέφυγαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Και πέρασαν αρκετές ώρες μέχρις ότου ενεργοποιηθεί και πάλι ο συναγερμός.

«Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με δύο έμπειρους επαγγελματίες που τα κατάφεραν παρά το γεγονός ότι οι όλοι οι χώροι της έκθεσης διαθέτουν τεχνολογικά πολύπλοκα συστήματα συναγερμού», δήλωσε ο επικεφαλής των αστυνομικών Βίτο Γκαλιάρντι.

Χρυσό ραντιστήρι ροδόνερου (1675 -1725) με μαργαριτάρια, σμαράγδια, ρουμπίνια και σμάλτο από τα αυτοκρατορικά μογγολικά εργαστήρια (The Al Thani Collection)

Να σημειωθεί ότι η Ινδία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είχε αναγάγει την κοσμηματοποιία σε εξαιρετική τέχνη, όπως αποδεικνύουν κοσμήματα και πολλά άλλα αντικείμενα κοσμημένα με πολύτιμα πετράδια, κολομβιανά σμαράγδια, ζαφείρια από το Κασμίρ, ρουμπίνια από τη Βιρμανία και την Κεϋλάνη, διαμάντια από τη Χαϊντεραμπάντ και φυσικά νεφρίτη και σμάλτο.

Η συλλογή Αλ Τάνι, που θεωρείται μοναδική στον κόσμο, δημιουργήθηκε από τον σεΐχη Χαμάντ Μπιν Αμπντουλάχ Αλ Τάνι και τώρα ανήκει στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Η παρουσίασή της στο Παλάτι των Δόγηδων της Γαληνοτάτης ήταν ο τελευταίος σταθμός μιας περιοδείας που είχε αρχίσει τον Οκτώβριο 2014 στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, οπότε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό. Και συνεχίστηκε με εκθέσεις στο Victoria & Albert Museum στο Λονδίνο, το Miho Museum Koka κοντά στο Κιότο της Ιαπωνίας και στο Grand Palais του Παρισιού πριν πάει στην Βενετία.