Πλήθος περιμένει να ανταλλάξει τα παλιά του χαρτονομίσματα έξω από τράπεζα στο Τζαμού | REUTERS/Mukesh Gupta
Επικαιρότητα

Ινδία: Το χάος στις τράπεζες «πριονίζει» την καρέκλα του Μόντι

Οι ουρές στις τράπεζες σε όλη τη χώρα διογκώνονται και ο αριθμός των νεκρών από τον συνωστισμό έχει φτάσει τους 16. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι βρίσκεται ίσως αντιμέτωπος με τη σημαντικότερη κρίση της καριέρας του.
Protagon Team

Προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον αδήλωτο πλούτο, η κυβέρνηση της Ινδίας, την περασμένη Τρίτη (8 Νοεμβρίου), αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ήταν ξεκάθαρος: διαφθορά, μαύρο χρήμα και τρομοκρατία περιορίζονται μόνο με υποτίμηση του νομίσματος και κατάργηση των χαρτονομισμάτων των 500 (7 ευρώ) και 1.000 (14 ευρώ) ρουπίων. Από την Τετάρτη και έπειτα, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης, οι πολίτες μπορούσαν να ανταλλάσσουν τα παλιά τους χαρτονομίσματα με νέα – διαδικασία που προβλέπεται να διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η απόσυρση των δύο μεγαλύτερων σε αξία χαρτονομισμάτων έχει ως στόχο να εντοπίσει τα αδήλωτα εισοδήματα, περιορίζοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, καθώς, ανταλλάσσοντας τα χρήματά τους, οι πολίτες αφήνουν πολύτιμα «ίχνη». Οι τράπεζες έχουν την εντολή να ενημερώσουν τις φορολογικές αρχές για οποιονδήποτε καταθέσει πάνω από 250.000 ρουπίες (3.765 δολάρια). Τα νέα χαρτονομίσματα θα είναι αξίας 500 και 2.000 ρουπίων, ενώ αναμένεται να εισαχθούν και χαρτονομίσματα των 1.000, σε νέες διαστάσεις και σχεδιασμό.

Από τις πρώτες ημέρες που το μέτρο εφαρμόστηκε, οι τράπεζες λειτούργησαν με διευρυμένο ωράριο και πρόσθετο προσωπικό. Στη χώρα γίνονται έλεγχοι στις αναλήψεις χρημάτων, όχι όμως στις καταθέσεις, με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα να «πλημμυρίσει» ρευστό.

Μεγάλες ουρές και έξω από την τράπεζα στο χωριό Μασούντα (REUTERS/Himanshu Sharma)

Οι ουρές στις τράπεζες διογκώνονται και ο αριθμός των νεκρών από τον συνωστισμό έχει φτάσει τους 16, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί. Ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο κοριτσάκι, που έχασε τη ζωή του περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μουμπάι: το νοσοκομείο στο οποίο αποτάθηκαν οι γονείς της αρνήθηκε να την περιθάλψει, καθώς δεν είχαν προλάβει να ανταλλάξουν τα χρήματά τους.

Και ενώ σε υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, όπως νοσοκομεία, βενζινάδικα και γραφεία τελετών γίνονται ακόμα δεκτά τα παλιά χαρτονομίσματα, υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Ο Μόντι βρίσκεται ίσως αντιμέτωπος με τη σημαντικότερη κρίση της πολιτικής του καριέρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών Times, χθες, Δευτέρα, παραδέχτηκε την ένταση που προκάλεσε η απόφαση της περασμένης εβδομάδας και ζήτησε από τους συμπατριώτες τους να αντέξουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Ωστόσο η… υπομονή της κοινής γνώμης εξαντλείται γρήγορα.

Η αστυνομία απείλησε να συλλάβει δημοσιογράφους που κατέγραφαν καβγάδες έξω από τις τράπεζες, ενώ η αντιπολίτευση αντιτίθεται στο μέτρο και οργανώνει διαδηλώσεις. Ο Αναντ Σάρμα, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου, δήλωσε πως ο Μόντι έφερε «οικονομικό χάος και αναρχία» στην Ινδία. Το κοινοβούλιο της χώρας ανοίγει αύριο για τη χειμερινή περίοδο και έχει ήδη προγραμματιστεί συζήτηση για το ζήτημα.

Ο Μόντι κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το οικονομικό επιτελείο του αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Χθες, απηύθυνε έκκληση προς τον λαό να στηρίξει τα μέτρα που λαμβάνει κατά της διαφθοράς, μου μαστίζει την οικονομία της χώρας εδώ και δεκαετίες. «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ενοχλήσει τους τίμιους, αλλά δεν επιστρέψει στους ανέντιμους να μείνουν ατιμώρητοι», ανέφερε, τονίζοντας πως η οικονομία της Ινδίας έχει λεηλατηθεί τα τελευταία 70 χρόνια. Τόνισε επίσης πως στόχος του ήταν η διεφθαρμένη ελίτ της χώρας, που συσσωρεύει ρουπίες για να δωροδοκεί, να φοροδιαφεύγει και να κινείται εγκληματικά.

Στις περισσότερες επιχειρήσεις αναρτήθηκαν ταμπέλες που δηλώνουν πως δεν δέχονται τα παλιά χαρτονομίσματα των 500 και των 1.000 ρουπίων, που σημαίνει πως το 80% των χαρτονομισμάτων που μέχρι πρότινος κυκλοφορούσαν είναι πλέον άχρηστο. Μα τα καταστήματα δύσκολα δέχονται ακόμα και τα νέα χαρτονομίσματα, των 2.000 ρουπίων, καθώς η περιορισμένη κυκλοφορία ρευστού δεν επιτρέπει να δίνουν ούτε… ρέστα.

Οι πιστωτικές κάρτες είναι ευπρόσδεκτες. Μόνο που σε μια χώρα με πληθυσμό 1,2 δισ., είναι ζήτημα αν έχουν τραπεζικό λογαριασμό τα 150 εκατ. άνθρωποι. Οι αγορές στο Δελχί έχουν αρχίσει αναγκαστικά να δέχονται υποσχετικές (IOU) από πελάτες που γνωρίζουν. Το μόνο που τους μένει να ελπίζουν, είναι πως όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και θα τακτοποιήσουν τα χρέη μόλις η κρίση παρέλθει…