Λατρεμένη λιχουδιά των μικρών παιδιών, το «μαλλί της γριάς» περιέχει χημική ουσία ύποπτη για καρκίνο | Shutterstock/successo images
Επικαιρότητα

Στην Ινδία το «μαλλί της γριάς» έχει καρκινογόνες «τρίχες»

Το ζαχαρούχο ροζ γλυκό που αγαπούν τα παιδιά τίθεται υπό απαγόρευση σε αρκετές ινδικές Πολιτείες. Στο εργαστήριο αναλύθηκαν δείγματα και εντοπίστηκε ύποπτη ουσία
Protagon Team

Μπορεί το «μαλλί της γριάς» να προκαλέσει καρκίνο; Κάποιες ινδικές Πολιτείες το πιστεύουν και έχουν απαγορεύσει την πώληση της ροζ γλυκιάς λιχουδιάς που λαχταρούν τα παιδιά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η νότια Πολιτεία Ταμίλ Ναντού έθεσε την περασμένη εβδομάδα σε εφαρμογή την απαγόρευση, αφού εργαστηριακοί έλεγχοι δειγμάτων επιβεβαίωσαν την παρουσία της καρκινογόνου ουσίας Rhodamine-B.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η περιφέρεια Πουντουτσέρι απαγόρευσε τη λιχουδιά, ενώ άλλες Πολιτείες της Ινδίας έχουν αρχίσει να στέλνουν δείγματά της για έλεγχο. Το «μαλλί της γριάς» αποκαλείται buddi-ka-baal (επί λέξει: μαλλιά γριάς) στα ινδικά και είναι πολύ δημοφιλές στις προσχολικές ηλικίες. Αποτελεί σταθερά των πάρκων ψυχαγωγίας και άλλων χώρων όπου συχνάζουν μικρά παιδιά. Αλλά κάποιοι Ινδοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η γλυκιά λιχουδιά έχει μια σκοτεινή πλευρά.

Ο Σαθίς Κουμάρ, υπεύθυνος για την ασφάλεια των τροφίμων στην πόλη Τσενάι της Πολιτείας Ταμίλ Ναντού, αναφέρει στην εφημερίδα Indian Express ότι οι μολυσματικές ουσίες στο μαλλί της γριάς «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο, αλλά και να επηρεάσουν όλα τα όργανα του σώματος». Η ομάδα του έκανε έφοδο σε πωλητές μιας παραλίας της πόλης την περασμένη εβδομάδα. Ο Κουμάρ ισχυρίζεται ότι το «μαλλί της γριάς» που πωλείται στην πόλη παρασκευάζεται από ανεξάρτητους προμηθευτές, και όχι από εγγεγραμμένα εργοστάσια παραγωγής.

Λίγες ημέρες αργότερα, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση της πώλησης, αφού οι εργαστηριακές δοκιμές εντόπισαν την παρουσία της χημικής ένωσης Rhodamine-B στα δείγματα. Η ουσία προσδίδει τη γνωστή φθορίζουσα ροζ απόχρωση της λιχουδιάς και χρησιμοποιείται για τη βαφή υφασμάτων, καλλυντικών και μελανιών. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου – με την Ευρώπη και την Καλιφόρνια να έχουν καταστήσει παράνομη τη χρήση της ως βαφή τροφίμων.

Μαζί με την απαγόρευση πώλησης του «μαλλιού της γριάς» στο Ταμίλ Ναντού, ο υπουργός Υγείας, Μα Σουμπραμανιάν, ανέφερε ότι η χρήση της Rhodamine-B στη «συσκευασία, εισαγωγή, πώληση τροφίμων, ή στο σερβίρισμα φαγητών που την περιέχουν σε γάμους και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο για την ασφάλεια τροφίμων του 2006».

Λαμβάνοντας το παράδειγμα της Ταμίλ Ναντού, η γειτονική Πολιτεία, Αντρα Πραντές, έχει επίσης αρχίσει να στέλνει για εργαστηριακές δοκιμές δείγματα της λιχουδιάς, ώστε να ελέγξει την παρουσία του καρκινογόνου στοιχείου. Και νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η εφημερίδα New India Express ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ασφάλειας τροφίμων στο Νέο Δελχί πιέζουν και αυτοί με τη σειρά τους για την απαγόρευση πώλησης του «μαλλιού της γριάς».