Μέλος της LGBTQ+ κοινότητας στην Ινδία αντιδρά στο άκουσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει το δικαίωμα γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια | REUTERS/Anushree Fadnavis
Επικαιρότητα

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνείται την αναγνώριση γάμων ομοφύλων ζευγαριών

Μόλις το 2018 ακυρώθηκε νόμος της αποικιακής εποχής που καθιστούσε την ομοφυλοφιλία παράνομη. Ωστόσο, η κοινωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική και υπήρξε αντίσταση στην επέκταση του θεσμού του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια
Protagon Team

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του και πρέπει να αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, αλλά τόνισε ότι οι σχέσεις των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις από το κράτος.

Η απόφαση είναι μια απογοήτευση για την κοινότητα LGBTQ+ στην Ινδία, η οποία ήλπιζε ότι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου θα αναγνώριζαν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ισότητα απέναντι στον γάμο, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι πέντε δικαστές του Aνώτατου Δικαστηρίου, με επικεφαλής τον ανώτατο δικαστή της Ινδίας, δήλωσαν ότι ήταν διχασμένοι σχετικά με το θέμα, με δύο δικαστές να υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση του θεσμού για άτομα του ίδιου φύλου.

Μόλις το 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε έναν νόμο της αποικιακής εποχής που καθιστούσε την ομοφυλοφιλία παράνομη στην Ινδία. Ωστόσο, η κοινωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική και υπήρξε αντίσταση στην επέκταση του θεσμού του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια.

Η ινδική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στην υπόθεση, αποκαλώντας τα επιχειρήματα για την ισότητα «αστικές ελιτιστικές απόψεις» και δηλώνοντας ότι οι γάμοι δεν ήταν «συγκρίσιμοι με τον ορισμό της ινδικής οικογενειακής μονάδας του συζύγου, της συζύγου και των παιδιών». Είχε υποστηρίξει ότι το θέμα έπρεπε να κριθεί στο Κοινοβούλιο και όχι στα δικαστήρια.

Μέλη της κοινότητας LGBTQ+ της Ινδίας λένε ότι αντιμετωπίζουν διακρίσεις παρά την απόφαση του 2018 και ότι η απουσία νομικής υποστήριξης για τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα.