Η τίγρης C1 σε παλαιότερη φωτογραφία της | Tipeshwar wildlife sanctuary
Επικαιρότητα

Ινδία: Τίγρης έχει διασχίσει 1.300 χλμ. για να βρει τροφή και ταίρι

Η δυόμιση ετών αρσενική τίγρης, που φορά ηλεκτρονικό κολάρο, έφυγε από το σπίτι της σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής και ζει την δική της περιπέτεια στην ινδική ενδοχώρα
Protagon Team

Είδε και απόειδε μια αρσενική τίγρης στην Ινδία πως εκεί που την έχουν κλεισμένη δεν πρόκειται να βρει φαγητό της προκοπής ή θηλυκό ταίρι και αποφάσισε να λύσει από μόνη της το πρόβλημα.

Κάπως έτσι, έφυγε από το καταφύγιο όπου ζούσε και βγήκε στην αφιλόξενη ινδική ζούγκλα, κάνοντας την μεγαλύτερη διαδρομή που έχει καταγραφεί ποτέ από τίγρη: 1.300 χιλιόμετρα σε μόλις πέντε μήνες!

Όπως αναφέρει το BBC, η αρσενική τίγρης C1, όπως ονομάζεται, που φορά ηλεκτρονικό κολάρο εντοπισμού της, έφυγε από το σπίτι της σε στο καταφύγιο άγριας ζωής Tipeshwar που βρίσκεται στην ινδική πολιτεία Μαχαράστρα, τον περασμένο Ιούνιο.

Έκτοτε έχει ταξιδέψει σε επτά διαφορετικές επαρχίες της Μαχαράστρα και στη γειτονική Τελανγκάνα.

Έχει εντοπιστεί να περιφέρεται σε φάρμες, ποτάμια, αυτοκινητοδρόμους αλλά και σε μια γειτονική πολιτεία.

Ειδικοί εκτιμούν πως η δυόμιση ετών τίγρης βρίσκεται σε αναζήτηση τροφής ή ταιριού και θα συνεχίσει να περιπλανιέται στα δάση μέχρι την έναρξη των μουσώνων για να βρει «κατάλληλο μέρος να εγκατασταθεί».

Μέχρι στιγμής, η τίγρης έχει έρθει αντιμέτωπη με ανθρώπους μόνο μια φορά, όταν τραυμάτισε ένα άτομο, το οποίο ήταν μέλος ενός γκρουπ που μπήκε κατά λάθος σε μια πυκνή συστάδα δέντρων, όπου ξεκουραζόταν το ζώο.

Η διαδρομή που έχει κάνει μέχρι στιγμής η τίγρης: δεξιά η αρχή, στο Αμπιλαμπάντ και αριστερά το σημείο όπου εντοπίστηκε για τελευταία φορά (Tipeshwar wildlife sanctuary / ΒBC)

Οι επιστήμονες λένε πως η τίγρης δεν έχει ταξιδέψει με «γραμμικό τρόπο», καθώς ο GPS δορυφόρος, που την εντοπίζει περίπου κάθε ώρα, την έχει καταγράψει σε περισσότερες από 5.000 τοποθεσίες τους τελευταίους εννέα μήνες.

Οι περισσότερες περιοχές με τίγρεις στην Ινδία είναι γεμάτες και οι νέες τίγρεις πρέπει να το ψάξουν πιο πολύ», εξήγησε ο βιολόγος Μπιλάλ Χαμπίμπ, προσθέτοντας πως η τίγρης κρύβεται στη διάρκεια της ημέρας και ταξιδεύει τη νύχτα, σκοτώνοντας γουρούνια και βοοειδή για τροφή.

Οι ειδικοί φοβούνται πως ίσως χρειαστεί να αιχμαλωτιστεί η τίγρης και να επανατοποθετηθεί στο πλησιέστερο δάσος «προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και συναντήσεις της με ανθρώπους», ενώ ανησυχούν επίσης πως σύντομα θα χάσουν την επαφή με το ζώο καθώς η μπαταρία του κολάρου έχει πέσει κατά 80%.