Η οικογένεια Αμπάνι πριν την έναρξη της γαμήλιας τελετής, την Παρασκευή. Τρίτος από αριστερά ο γαμπρός Ανάντ και αριστερά του οι γονείς του | REUTERS/Francis Mascarenhas
Επικαιρότητα

Ινδία: Ο «βασιλικός» γάμος της χρονιάς στη Βομβάη – κόστισε €450 εκατ.

Ο Ανάντ Αμπάνι -γιος του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας- και η Ραντίκα Μέρτσαντ νυμφεύονται σε μια τριήμερη τελετή, μετά από μήνες προγαμιαίων εκδηλώσεων, με 1.300 καλεσμένους, πολιτικούς, σταρ του Χόλιγουντ και του Μπόλιγουντ, διάσημους τραγουδιστές και πρωταθλητές
Protagon Team

Τα προεόρτια του γάμου του Ανάντ Αμπάνι και της Ραντίκα Μέρτσαντ, των μεγιστάνων της Ινδίας, διήρκεσαν περισσότερο και από ό,τι κρατά ο κοινός βίος πολλών παντρεμένων ζευγαριών.

Την Παρασκευή, μετά από εκδηλώσεις μηνών, που περιελάμβαναν ένα χλιδάτο τριήμερο πάρτι με 1.200 από τους «στενότερους» φίλους τους, συναυλίες από τη Ριάνα και τον Αντρέα Μποτσέλι, μια κρουαζιέρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη Μεσόγειο που προκάλεσε παράπονα για θόρυβο από τους ντόπιους και πυροτεχνήματα πάνω από τις Κάννες, ο 29χρονος Ανάντ Αμπάνι, γιος του πλουσιότερου ανθρώπου όχι μόνο της Ινδίας, αλλά και όλης της Ασίας, Μουκές Αμπάνι, θα παντρευόταν την 29χρονη Ραντίκα Μέρτσαντ, κόρη πλούσιων βιομηχάνων.

Αλλά μη νομίζετε ότι η γαμήλια τελετή είναι γρήγορη υπόθεση. Ο γάμος διαρκεί τρεις ημέρες. Ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ (τοπική ώρα) με την παραδοσιακή ινδουιστική τελετή, ακολουθείται από άλλη τελετή και ευλογίες το Σάββατο και μια δεξίωση την Κυριακή.

Το κόστος των γαμήλιων εορτασμών δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να κόστισαν έως 450 εκατ. ευρώ.

Το προσωπικό της έπαυλης των Αμπάνι τραγουδά και χορεύει περιμένοντας το ζεύγος (REUTERS/Hemanshi Kamani)

«Μηδαμινό» ποσό, όταν η περιουσία του πατέρα Αμπάνι ανέρχεται σε 123 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Οι προγαμήλιες εκδηλώσεις περιελάμβαναν επίσης συναυλίες του Τζάστιν Μπίμπερ, της Κέιτι Πέρι και των Backstreet Boys, παραστάσεις από τον μάγο Ντέιβιντ Μπλέιν και το Cirque du Soleil.

Η Ραντίκα Μέρτσαντ και ο Ανάντ Αμπάνι πέρυσι στη Βομβάη (EPA/DIVYAKANT SOLANKI)

Οι Αμπάνι, που δεν φαίνεται να τσιγκουνεύονται, προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος στη Βομβάη με τις ετοιμασίες και τις αφίξεις των 1.300 διάσημων καλεσμένων.

Τα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου θα μείνουν οι καλεσμένοι ξεκινούν από 1.200 δολάρια τη βραδιά και μια σουίτα κοστίζει 6.000 δολάρια.

Ο Τόνι και η Τσέρι Μπλερ φωτογραφίζονται στο κόκκινο χαλί της τελετής (REUTERS/Francis Mascarenhas)

Ο Ναρέντρα Μόντι, ο ινδός πρωθυπουργός, αναμενόταν να κάνει μια σύντομη εμφάνιση, καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, Μπόρις Τζόνσον, καθώς και ο Τζον Κέρι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι αδελφές Καρντάσιαν, ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών Μάικ Τάισον και ο ηθοποιός Ζαν-Κλοντ βαν Νταμ βρέθηκαν επίσης στη λίστα των προσκεκλημένων.

Οι φήμες στη Βομβάη ανέφεραν ότι ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ ήταν πιθανό να παρευρεθούν και ότι στο γαμήλιο πάρτι του Σαββάτου θα τραγουδούσαν η Αντέλ, η Λάνα ντελ Ρέι και ο Ντρέικ. Θα βρίσκονται εκεί επίσης διάσημοι σταρ του Μπόλιγουντ, αλλά και του Χόλιγουντ.

Το συνεδριακό κέντρο όπου θα γινόταν ο γάμος ανήκει στην οικογένεια (REUTERS/Francis Mascarenhas)

Σε παλιότερους γάμους μελών της οικογένειας Αμπάνι είχε παραβρεθεί η Χίλαρι Κλίντον, ενώ είχαν τραγουδήσει η Μπιγιονσέ και οι Coldplay.

Οι εκδηλώσεις για τον γάμο της χρονιάς πραγματοποιούνται σε συνεδριακό κέντρο και ουρανοξύστη που ανήκει, φυσικά, στους Αμπάνι.

Οι τρομακτικές ανισότητες και η επίδειξη πλούτου

Ο γάμος είναι μια επίδειξη πλούτου του 67χρονου Μουκές Αμπάνι, του 10ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, αλλά και της νέας ινδικής ελίτ, σημειώνουν οι Times, αναδεικνύοντας το τεράστιο χάσμα μεταξύ των υπερπλουσίων της Ινδίας και των απλών Ινδών.

Κάτοικοι της Βομβάης περιμένουν στην ουρά για να γευτούν το γεύμα που κανόνισε ο πατέρας του γαμπρού κοντά στην έπαυλή του (REUTERS/Hemanshi Kamani)

Η Βομβάη είναι γνωστή για την έντονη ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Περισσότερο από το 60% των κατοίκων ζει σε παραγκουπόλεις.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη δυσκόλεψαν τους κατοίκους και προκάλεσαν την οργή ορισμένων.

Καθώς οι διασημότητες κατέφθαναν για τον γάμο, οι κάτοικοι της Βομβάης περνούσαν μέσα από πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους βυθισμένους σε βρώμικα νερά, εξαιτίας των πρόσφατων σφοδρών βροχοπτώσεων της εποχής των μουσώνων.

Μια έκθεση της Oxfam πέρυσι έδειξε ότι το πλουσιότερο 1% της Ινδίας κατείχε πάνω από το 40% του συνολικού πλούτου της χώρας.

Η ινδή σταρ Πριάνκα Τσόπρα και ο σύζυγός της, τραγουδιστής και ηθοποιός Νικ Τζόνας, καταφθάνουν για τον γάμο (REUTERS/Francis Mascarenhas)

Ο αριθμός των ινδών δισεκατομμυριούχων αυξάνεται, ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 60% των Ινδών ζει με λιγότερο από δύο ευρώ την ημέρα.

Τα μέλη της οικογένειας Αμπάνι δεν διστάζουν να φορέσουν δημοσίως μερικά από τα πιο ακριβά κοσμήματα του κόσμου. Η Νίτα, η μητέρα του γαμπρού, έχει φορέσει ένα τεράστιο κολιέ με σμαράγδια και διαμάντια που κάποτε ανήκε στο θησαυροφυλάκιο κοσμημάτων της Μογγολικής Αυτοκρατορίας της Ινδίας και λέγεται ότι αξίζει 59 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ανάντ έχει επίσης επιδείξει τον πλούτο του, φορώντας μεταξύ άλλων ένα ρολόι Richard Mille που κοστίζει 2,2 εκατομμύρια δολάρια.