Οι ινδικές αρχές παλεύουν να μην γίνει πραγματικότητα το πιο εφιαλτικό τους σενάριο για τον κορονοϊό: να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα στην τενεκεδούπολη της Μουμπάι (Βομβάη), που είναι η μεγαλύτερη της Ασίας με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να ζουν ο ένας πάνω στον άλλον με υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής.
Στα τέλη Μαρτίου, ένας 56χρονος κάτοικος του Νταράβι (όπως είναι το όνομα της συνοικίας) πέθανε από κορονοϊό και από τότε, έχουν πεθάνει άλλοι έξι, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 60 κρούσματα.
Οπως αναφέρουν οι Times, οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα, βάζοντας σε καραντίνα χιλιάδες ανθρώπους, ενώ μετακίνησαν εκατοντάδες σε άλλα σημεία.
«Αν εξαπλωθεί εδώ η πανδημία, θα ξεφύγει εκτός ελέγχου σε λίγες ημέρες. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη. Η κοινότητα τα μοιράζεται όλα. Από την ίδια βρύση πίνουν 50 άνθρωποι νερό, ενώ σε κάθε τουαλέτα αναλογούν 60-70 άτομα», εξήγησε ο 45χρονος Πίτερ Πατέλ, που μένει στο Νταράβι, τη συνοικία που ενέπνευσε την βραβευμένη με Οσκαρ ταινία «Slumdog Millionaire» του 2008.
Οι κάτοικοι τρέμουν τον κορονοϊό από τότε που εμφανίστηκε, όμως δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να τον σταματήσουν. Χρήματα για μάσκες και αντισηπτικά δεν υπάρχουν, καθώς οι περισσότεροι παλεύουν για να εξασφαλίσουν καθημερινά την τροφή τους, ειδικά μετά τα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Οι περισότεροι έχασαν τις δουλειές τους από τη μία ημέρα στην άλλη.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να παρέχουν τα απαραίτητα, ενώ ακόμα και τα συσσίτια είναι επικίνδυνα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι στέκονται στην ουρά χωρίς απόσταση.
Η αστυνομία κάνει συχνά περιπολίες και χρησιμοποιεί και drones για να αποφύγει τον συνωστισμό, όμως δεν είναι και τόσο εύκολο. Σε κάθε σπιτάκι, μπορεί να κοιμούνται πολλά άτομα με βάρδιες, καθώς δεν υπάρχει χώρος για όλους. Οσοι δεν κοιμούνται, είναι αναγκαστικά έξω. Για να εξυπηρετήσoυν όσους βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, οι αρχές έχουν ανοίξει ένα κλειστό γήπεδο και άδεια κτίρια για να φιλοξενήσουν κόσμο.
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, η Ινδία είχε δηλώσει 12.456 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 423 θανάτους, όμως αρκετοί πιστεύουν ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα.
«Το σίγουρο είναι ότι αν εξαπλωθεί στην τενεκεδούπολη ο κορονοϊός, τα νούμερα θα βγουν εκτός ελέγχου», είπε ο Μόχαν Τζόσι, διοικητής του νοσοκομείου που βρίσκεται κοντά στο Νταράβι.