Οι ελέφαντες, λόγω της αποψίλωσης των δασών, αναγκάζονται να αναζητήσουν τροφή έξω από τις προστατευόμενες περιοχές όπου ζουν | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ινδία: Ελέφαντας σκότωσε μια γυναίκα και επέστρεψε στην κηδεία της για να την ποδοπατήσει ξανά

Η Maya Murmu, 70 ετών, μάζευε νερό όταν δέχθηκε θανάσιμη επίθεση από το μεγαλόσωμο ζώο. Οι συγκρούσεις μεταξύ ζώων και ανθρώπων αυξάνονται όλο και περισσότερο στη χώρα - και προφανώς όχι τυχαία
Protagon Team

Ενας ελέφαντας σκότωσε ηλικιωμένη γυναίκα στην ανατολική πολιτεία Ορίσα στην Ινδία, την ώρα που εκείνη μάζευε νερό. Η εβδομηντάχρονη μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε στα τραύματά της. Το ίδιο βράδυ,  η σορός της τοποθετήθηκε σε νεκρική πυρά και την ώρα που τα μέλη της οικογένειάς της πραγματοποιούσαν τις τελευταίες ιεροτελεστίες, εμφανίστηκε ο ίδιος ελέφαντας, πήρε τη σορό της και την ποδοπάτησε πάλι, πριν την πετάξει μακριά.

Τρομοκρατημένοι οι συγγενείς της τράπηκαν σε φυγή και δεν τόλμησαν να γυρίσουν στο σημείο, παρά αρκετές ώρες αργότερα, όταν ο ελέφαντας είχε φύγει από την περιοχή.

Το περιστατικό δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει στην Ινδία. Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων (και αντίστροφα) δεν είναι και οι… καλύτερες τα τελευταία χρόνια. Τα ζώα έχουν σαστίσει και αγριέψει λόγω της αποψίλωσης των δασών  – η οποία συμβαίνει για να δημιουργηθούν νέοι αστικοί οικισμοί –  γεγονός που τα οδηγεί εκτός των προστατευόμενων περιοχών όπου ζουν, προκειμένου να αναζητήσουν τροφή.

Η Maya Murmu έγινε στόχος τού αγριεμένου ζώου, που είχε απομακρυνθεί από το καταφύγιο άγριας ζωής Dalma Wildlife Sanctuary, κοντά στην πόλη Τζαμσεντπούρ, μια περιοχή για την οποία γίνεται πολύς λόγος για ανεξέλεγκτη εξόρυξη, υλοτόμηση δέντρων και κατασκευαστικές εργασίες στην υποτιθέμενη ουδέτερη ζώνη του καταφυγίου.

Σύμφωνα με μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε το 2021, μόνο το 3% των ελεφάντων έχουν τη δυνατότητα να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν θα επηρεαστεί τόσο, από τη σύγκρουση ανθρώπου-ζώου τα επόμενα χρόνια, όσο η Ινδία, η οποία φιλοξενεί 1,38 δισεκατομμύρια ανθρώπους και περίπου 27.000 άγριους ελέφαντες, όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της Telegraph.

Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Κλίματος έχουν σκοτωθεί συνολικά 1.401 άνθρωποι και 301 ελέφαντες μέσα σε δύο χρόνια. Μερικοί από τους θανάτους ελεφάντων οφείλονται σε δηλητηρίαση ή ηλεκτροπληξία, ως αντίποινα των ανθρώπων για τις καταστροφές που προκάλεσαν σε καλλιέργειες αγροτών.

Η ινδική κυβέρνηση σχεδίασε και ολοκληρώνει τώρα περισσότερες από 30 νέες διαδρομές που θα βοηθήσουν τα ζώα να μετακινούνται στη χώρα χωρίς να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους. Έχει, επίσης, συμβουλεύσει τους αγρότες να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά που δεν αρέσουν στους ελέφαντες, όπως λεμόνια ή τζίντζερ.