Στις 14:35 (12:05 ώρα Αθήνας) κατάπληκτοι Ινδοί είδαν το διαστημικό σκάφος Τσάντραγιαν-3 να εκτοξεύεται στον ουρανό από το διαστημικό κέντρο Σριχαρικότα.
Αν καταφέρει να προσεδαφιστεί επιτυχώς, κάτι που όπως μεταφέρει ρεπορτάζ του BBC, προβλέπεται να γίνει στις 23-24 Αυγούστου, η Ινδία θα είναι μόλις η τέταρτη χώρα που θα επιτύχει ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ενωση και την Κίνα.
Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την εκτόξευση από τη στοά των θεατών και οι σχολιαστές χαρακτήρισαν το θέαμα του πυραύλου που «υψωνόταν στον ουρανό» ως «μαγευτικό». Τη στιγμή της απογείωσης πλήθος και επιστήμονες ξέσπασαν σε επευφημίες και δυνατά χειροκροτήματα.
Ο Αρουνόντει Μουκαρτζί του BBC, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο της εκτόξευσης, δήλωσε ότι άκουσε το πλήθος να ζητωκραυγάζει «Bharat Mata ki jai [Νίκη στη μητέρα Ινδία]» από κάθε γωνιά της αίθουσας.
«Το Τσάντραγιαν-3 ξεκίνησε το ταξίδι του προς τη Σελήνη», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (Isro) Σρίνταρα Πανίκερ Σόμενατ στα πρώτα του σχόλια μετά την επιτυχή απογείωση, σύμφωνα με το BBC. «Ο φορέας εκτόξευσης μας έθεσε το Τσάντραγιαν σε ακριβή τροχιά γύρω από τη Γη». Ο Isro έγραψε στο Twitter ότι «η υγεία του διαστημικού σκάφους είναι φυσιολογική».
Δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, υπογραμμίζοντας, μέσω Twitter, ότι το Τσάντραγιαν «έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στη διαστημική οδύσσεια της Ινδίας».
«Πετάει ψηλά, εξυψώνοντας τα όνειρα και τις φιλοδοξίες κάθε Ινδού. Αυτό το σημαντικό επίτευγμα αποτελεί απόδειξη της αδιάκοπης αφοσίωσης των επιστημόνων μας. Χαιρετίζω το πνεύμα και την εφευρετικότητά τους!».
Μαθαίνοντας από τις προηγούμενες αποστολές
Το Τσάντραγιαν-3, αντλεί στοιχεία από τις επιτυχίες αλλά και τα σφάλματα των δύο προηγούμενων διαστημικών αποστολών με στόχο τη Σελήνη που έχει αποπειραθεί η χώρα.
Ερχεται 13 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή της χώρας στη Σελήνη το 2008, η οποία πραγματοποίησε «την πρώτη και πιο λεπτομερή έρευνα για νερό στη σεληνιακή επιφάνεια και διαπίστωσε ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας» όπως δήλωσε ο Μιλσουάμι Ανάντουραϊ, διευθυντής της πρώτης αποστολής, σύμφωνα με το BBC.
Το Τσάντραγιαν-2 ―το οποίο περιλάμβανε επίσης ένα τροχιακό σκάφος, προσεδαφιστή και ρόβερ― εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2019, αλλά ήταν μόνο εν μέρει πετυχημένο. Το τροχιακό σκάφος συνεχίζει να κάνει κύκλους και να μελετά τη Σελήνη ακόμη και σήμερα, αλλά ο προσεδαφιστής-ρόβερ απέτυχε να κάνει ομαλή προσελήνωση και συνετρίβη. Αυτό οφειλόταν σε «μια δυσλειτουργία της τελευταίας στιγμής στο σύστημα πέδησης», εξήγησε ο Ανάντουραϊ στο βρετανικό μέσο.
Ο Σρίνταρα Πανίκερ Σόμενατ δήλωσε ότι μελέτησαν προσεκτικά τα δεδομένα από την τελευταία συντριβή και πραγματοποίησαν ασκήσεις προσομοίωσης για να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες.
Το χρονοδιάγραμμα του Τσάντραγιαν-3
Το Τσάντραγιαν-3, το οποίο ζυγίζει 3.900 κιλά και κόστισε 6,1 δισ. ρουπίες (περίπου 66 εκατομμύρια ευρώ), έχει τους ίδιους στόχους με τον προκάτοχό του – να εξασφαλίσει μια ομαλή προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης.
Το σκάφος προσεδάφισης (που ονομάζεται Βικράμ, από τον ιδρυτή της Isro) ζυγίζει περίπου 1.500 κιλά και μεταφέρει στην «κοιλιά» του το 26 κιλών ρόβερ που ονομάζεται «Pragyaan», τη σανσκριτική λέξη για τη σοφία.
Μετά την εκτόξευση της Παρασκευής, το σκάφος θα χρειαστεί περίπου 15 έως 20 ημέρες για να εισέλθει στην τροχιά της Σελήνης. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα αρχίσουν να μειώνουν σταδιακά την ταχύτητα του πυραύλου τις επόμενες εβδομάδες για να τον φέρουν σε ένα σημείο που θα επιτρέψει την ομαλή προσγείωση του Βικράμ.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το εξάτροχο ρόβερ θα αποσπαστεί και θα περιπλανηθεί γύρω από τους βράχους και τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που θα σταλούν πίσω στη Γη για ανάλυση.
«Το ρόβερ φέρει πέντε όργανα που θα επικεντρωθούν στην ανακάλυψη των φυσικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας της Σελήνης, της ατμόσφαιρας κοντά στην επιφάνεια και της τεκτονικής δραστηριότητας για τη μελέτη του τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Ελπίζω ότι θα βρούμε κάτι καινούργιο», δήλωσε ο Σόμενατ στο Mirror Now, όπως μεταφέρει το BBC.
Ο σκιώδης νότιος πόλος
Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος. Η επιφάνεια που παραμένει εκεί στη σκιά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του βόρειου πόλου της Σελήνης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης νερού σε περιοχές που βρίσκονται μόνιμα στη σκιά. Το Τσάντραγιαν-1 ήταν το πρώτο που ανακάλυψε νερό στη Σελήνη το 2008, κοντά στο νότιο πόλο.
«Υπάρχει μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για αυτό το σημείο επειδή η περιοχή του ισημερινού, η οποία είναι ασφαλής για προσεδάφιση, έχει ήδη επιτευχθεί και υπάρχουν πολλά δεδομένα για αυτή», δήλωσε ο Σόμενατ.
«Αν θέλουμε να κάνουμε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, πρέπει να πάμε σε μια νέα περιοχή, όπως ο νότιος πόλος, αλλά έχοντας υψηλότερους κινδύνους στην προσγείωση».
Η προσεδάφιση, δήλωσε ο Ανάντουραϊ θα πρέπει να είναι «απολύτως ακριβής» ώστε να συμπέσει με την έναρξη μιας σεληνιακής ημέρας (μια ημέρα στη Σελήνη ισούται με 14 ημέρες στη Γη), επειδή οι μπαταρίες της προσεδάφισης και του οχήματος θα χρειαστούν το φως του ήλιου για να μπορέσουν να φορτιστούν και να λειτουργήσουν.
Η Σελήνη ως «πύλη για το βαθύ Διάστημα»
Ο ευρύτερος στόχος του διαστημικού προγράμματος της Ινδίας, λέει ο Ανάντουραϊ, «περιλαμβάνει την επιστήμη και την τεχνολογία και το μέλλον της ανθρωπότητας».
Σύμφωνα με την Γκίτα Πάντεϊ, ανταποκρίτρια του BBC στο Νέο Δελχί η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Σελήνη – το παγκόσμιο ενδιαφέρον γι’ αυτήν αυξάνεται. Και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κατανοήσουμε για τη Σελήνη, η οποία συχνά περιγράφεται ως πύλη προς το βαθύ διάστημα.
«Αν θέλουμε να αναπτύξουμε τη Σελήνη ως φυλάκιο, ως πύλη προς το βαθύ Διάστημα, τότε πρέπει να κάνουμε πολλές ακόμη εξερευνήσεις για να δούμε τι είδους “σπίτι” θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε εκεί με τα τοπικά διαθέσιμα υλικά και πώς θα μεταφέρουμε προμήθειες στους ανθρώπους μας εκεί», εξηγεί ο Ανάντουραϊ.
«Ετσι, ο απώτερος στόχος για τους ερευνητές της Ινδίας είναι ότι μια μέρα, όταν η Σελήνη ―που χωρίζεται από 360.000 χιλιόμετρα Διαστήματος― θα γίνει μια εκτεταμένη ήπειρος της Γης, δεν θα είμαστε παθητικοί θεατές, αλλά θα έχουμε μια ενεργή, προστατευμένη ζωή σε αυτή την ήπειρο και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Μια επιτυχημένη πορεία του Τσάντραγιαν-3 θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εκεί.