Ο δισεκατομμυριούχος Ρατάν Τάτα κάποτε δεν παραβρέθηκε στην απονομή ενός βραβείου για τη συνολική προσφορά του στις επιχειρήσεις από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, επειδή ένα από τα σκυλιά του δεν αισθανόταν καλά.
Αυτή την εβδομάδα, ο ινδός βιομήχανος απηύθυνε μια επείγουσα έκκληση στο Instagram, για να βρεθεί ένας αιμοδότης για ένα βαριά άρρωστο σκυλί ηλικίας επτά μηνών, που έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο ζώων ιδιοκτησίας του στη Βομβάη – και μέσα σε χρόνο ρεκόρ βρήκε πέντε σκυλιά-αιμοδότες.
Σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη Τετάρτη, ο άνθρωπος που το 2008 επέβλεψε την εξαγορά από τον «Ομιλο Τάτα» των εμπορικών σημάτων των αυτοκινήτων Jaguar και Land Rover, έγραψε: «Βομβάη, χρειάζομαι τη βοήθειά σου». Προσπαθούσε να βρει έναν αιμοδότη για έναν αδέσποτο καφέ σκύλο μικτής ράτσας, ο οποίος απεικονιζόταν με έναν μπλε επίδεσμο στο πόδι του.
Ο 86χρονος Τάτα ανέφερε ότι ο σκύλος έπασχε από «απειλητική για τη ζωή του αναιμία». Σύντομα κατακλύστηκε από προσφορές και αφού βρέθηκε δωρητής, μπήκε στο Instagram για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. «Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως την πόλη της Βομβάης και τους Κάσπερ, Λίο, Σκούμπι, Ρόνι και Ιβάν, που έδωσαν αίμα στον ασθενή. Βρήκαμε την κατάλληλη ομάδα αίματος και ελπίζουμε σε μια γρήγορη ανάκαμψη», έγραψε.
Η αγάπη του επιχειρηματία για τα σκυλιά είχε επιβεβαιωθεί από το παρελθόν, όταν κατασκεύασε ένα ειδικό ρείθρο για αδέσποτα ζώα στα διεθνή κεντρικά γραφεία της εταιρείας του στη Βομβάη. Παράλληλα, ίδρυσε και ένα νοσοκομείο ζώων αξίας 18,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ινδική μεγαλούπολη.
Η απόφασή του να μην παραστεί στην τελετή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, συνέβη το 2018. Παρά την τιμητική διάκριση, δεν ταξίδεψε στο Λονδίνο επειδή ένα από τα σκυλιά του ήταν «τρομερά άρρωστο», όπως είχε δηλώσει.
Το ασθενές σκυλί που προκάλεσε την τελευταία έκκληση του Τάτα, ήταν αδέσποτο. Υπολογίζεται ότι 35 εκατομμύρια σκυλιά ζουν στους δρόμους της Ινδίας, τα περισσότερα από τα οποία αναζητούν τροφή ανάμεσα στα σκουπίδια, ή ζουν από τα αποφάγια που τους αφήνουν ζωόφιλοι.
Τα αδέσποτα ονομάζονται «ινδικά σκυλιά», καθώς τα περισσότερα είναι αυτόχθονες ινδικές ράτσες. Τα τετράποδα είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκτά από τους Ινδούς, αλλά γίνονται τοπικές προσπάθειες για να φύγουν από τους δρόμους, λόγω της απειλής για λύσσα που συνιστά η παρουσία τους.
Υπολογίζεται ότι 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ινδία από λύσσα, μετά από δάγκωμα μολυσμένου σκυλιού – σχεδόν το ένα τρίτο των εκτιμώμενων 59.000 ετησίων θανάτων από λύσσα σε όλο τον κόσμο.
Από το 2017, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε από την καθημερινή ενασχόληση με την επιχείρησή του, ο Τάτα έχει γίνει ένας από τους πιο εξέχοντες επενδυτές σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Ινδίας. Μεταξύ των εγχειρημάτων του είναι και η εταιρεία Motopaws, που τοποθετεί φωσφορίζοντα περιλαίμια σε αδέσποτα σκυλιά για να βοηθά τους οδηγούς οχημάτων να αποφεύγουν τα ζώα τη νύχτα.
Η έκκληση του Τάτα στο Instagram κέρδισε τα εύσημα των ακολούθων του. «Φανταστείτε έναν δισεκατομμυριούχο να δημοσιεύει αναρτήσεις αιτημάτων για να βοηθήσει σκύλους», έγραψε ένας. Κάποιος άλλος σχολίασε: «Ενας θρύλος που δεν ποστάρει σχεδόν τίποτα, κάνει ανάρτηση για αιμοδοσία σκύλου που δεν είναι καν δικός του – αν αυτό δεν είναι μάθημα ταπεινότητας, δεν ξέρω τι είναι».