Επικαιρότητα

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #9: Η μάχη της… Κρήτης για τις αλχημείες Ανδρουλάκη

Τρόμαξαν από τις φωνές οι περίοικοι στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά τους καβγάδες στην ΕΔΕΚΑΠ για το σχέδιο των «προεδρικών» να στήσουν περισσότερες κάλπες στο Ηράκλειο απ' ό,τι στην Αθήνα. Πώς συνασπίστηκαν οι πέντε άλλοι υποψήφιοι απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο
Protagon Team

Η αντίστροφη μέτρηση για το debate της Τρίτης έχει αρχίσει: έξι υποψήφιοι αρχηγοί του δημοσκοπικά ενθουσιώδους ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής –όχι ακριβώς όλοι ικανοί να γίνουν πρωθυπουργοί της χώρας αλλά λέμε τώρα– θα περάσουν το κατώφλι του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ για να αναδείξουν μέσα από το debate τις θέσεις τους και το προφίλ τους. Τα φροντιστήρια είναι εντατικά και ταχύρρυθμα θα σας ενημερώσουμε εκτενώς στο αυριανό μας ημερολόγιο (για να είναι και φρέσκα τα κουλούρια).

Ωστόσο, εκείνο στο οποίο αναζητείται μια λύση είναι τα διαδικαστικά με τις κάλπες και τα tablets. Θα γίνουν και άλλες συνεδριάσεις τις επόμενες μέρες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία οι εκπρόσωποι των έξι. Οχι ότι υπάρχουν και πολλές ελπίδες. Το ζήτημα είναι ακανθώδες, διότι όπως σας λέγαμε και τις προάλλες, αν οι κάλπες περιοριστούν σε αριθμό, όπως καταγγέλλεται ότι μεθοδεύει η απερχόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τότε είναι πιο  πιθανή είναι η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι ένοικοι που έχουν απομείνει στις διπλανές πολυκατοικίες από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ –ακόμα και αυτοί οι βραχυχρόνιοι του Airbnb– έχουν βρει το μπελά τους από τις φωνές των πασόκων κάθε τόσο και λιγάκι. Ωρες ώρες νομίζεις ότι ο λόγος που στην είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη είναι μια κλούβα των ΜΑΤ είναι πια άλλος και όχι τα γειτονικά Εξάρχεια που άλλωστε έχουν χάσει τον αντιεξουσιαστικό τους οίστρο καθώς έχουν αλωθεί κι αυτά από το «gentrification».

Την περασμένη Παρασκευή, η συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα (ώρα ΠΑΣΟΚ) και τελείωσε με ανακωχή των συμμετεχόντων στις 2.30 πμ. ξημερώματα Σββάτου. Λίγο έλειψε να περάσουν το Σαββατοκύριακό τους στη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν συμφωνούσαν με τίποτα και σε τίποτα για το πού θα μειωθούν και πού θα προστεθούν κάλπες και tablets. Έγινε μάχη κανονική με τις φωνές των μελών της επιτροπής και των εκπροσώπων των υποψηφίων να ακούγονται μέχρι την πλατεία.

Για να μην τα πολυλογούμε, διεξάγεται για δεύτερη φορά η «μάχη της Κρήτης» μόνο που αυτή το φορά η μάχη γίνεται μεταξύ Κρήτης και Αθήνας. Η πλευρά Ανδρουλάκη –γνήσιο τέκνο του Ηρακλείου– θέλει να βάλει κάλπες και στο πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό του τόπου καταγωγής του αρχηγού έτσι ώστε να πέσουν βροχή οι ψήφοι υπέρ του. Οι άλλοι υποψήφιοι δικαίως αντιδρούν και λένε ότι δεν είναι σωστό να θέλει η πλευρά Ανδρουλάκη να τοποθετήσει κάλπες ακόμη και σε ένα ψαροχώρι, το Σίσι στο Λασίθι, που είναι ελεγχόμενο από τον (γνωστό ανδρουλακικό) Μανώλη Καρχιμάκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις με πολύ περισσότερους ψηφοφόρους που όμως δεν εντάσσονται στην πολιτική επικυριαρχία Ανδρουλάκη, να μην θέλει.

Το παράδειγμα του Ηρακλείου είναι χαρακτηριστικό. Ενας τόπος με 300.000 θα έχει σύμφωνα με τον προγραμματισμό των «προεδρικών» 49 κάλπες, ενώ για την Αθήνα των εκατομμυρίων κατοίκων και πρωτεύουσα της χώρας αλλά όχι ο τόπος που έλκει την καταγωγή του ο κ. Ανδρουλάκης, θέλουν λιγότερες κάλπες, όχι πάνω από 32, με συνέπεια να αντιδρούν όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι.

Τα έβαλαν κάτω λοιπόν και τι έκαναν οι πέντε εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων (Γερουλάνου, Γιαννακοπούλου, Διαμαντοπούλου, Δούκα και Κατρίνη); Συνασπίστηκαν και συμφώνησαν μεταξύ τους, πέντε εναντίον ενός. Είπαν: Δεν περνάει η πρόταση Ανδρουλάκη για την Κρήτη σε ό,τι αφορά τον αριθμό καλπών, αν δεν αυξηθούν και δεν τοποθετηθούν επιπλέον κάλπες και tablets στην Αθήνα. «Αν θέλουν αυτοί την Κρήτη, εμείς θέλουμε την Αθήνα». Επομένως έχουμε σκληρή μάχη ανάμεσα στις δύο πόλεις .

Οι πέντε εκπρόσωποι θα έχουν και συνέχεια. Πριν τη νέα συνεδρίαση της επιτροπής θα βρεθούν μεταξύ τους σήμερα έτσι ώστε να πιέσουν συνολικά για να μην περάσει η οργανωτική μεθόδευση της πλευράς Ανδρουλάκη. Το οπλοστάσιο των μαχητών της Κρήτης διαθέτει όπως υποστηρίζει επιχειρήματα. Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη απειλή ότι θα βάλει το ζήτημα σε ψηφοφορία γιατί ξέρει ότι για μία ψήφο διαφορά θα την κερδίσει με τους άλλους να απαντούν ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνει σε ψηφοφορία το 80% των απόψεων του ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπούν οι πέντε.

Τα αποτελέσματα μετά από όλα αυτά είναι πενιχρά στη διαπραγμάτευση των δύο πλέον πλευρών. Η πλευρά του κ. Ανδρουλάκη πείστηκε να μην βάλει κάλπη στο ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου και να εισακουστεί η άποψη των άλλων για πέντε επιπλέον κάλπες στο Βόρειο Τομέα της Αττικής. Κομβικό σημείο η συγκεκριμένη περιοχή. Ο λόγος: στον Βόρειο Τομέα υπερτερούν δυνάμεις όχι προσκείμενες στον κ. Ανδρουλάκη, αλλά στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ανδρέα Λοβέρδο, όταν ο τελευταίος ήταν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ήταν υποψήφιος αρχηγός (το 2021).

Ολη αυτή η συζήτηση που γίνεται είναι τελικά και η ουσία των εκλογών. Τα διαδικαστικά είναι αυτά που κρίνουν τη τελική μάχη. Όποιος υποψήφιος μπορέσει να έχει καλύτερη οργανωτική δομή και υποδομή με στελέχη και κομματικό μηχανισμό σε κάθε εκλογικό τμήμα κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη τότε θα έχει επιτύχει σε μεγάλο ποσοστό να ελέγξει τις διαδικασίες και να φέρει καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο συνασπισμός των πέντε εκπροσώπων των υποψηφίων ήρθε μετά από πρόταση συνεργάτη της Αννας Διαμαντοπούλου που όταν είδε τις αλχημείες να ξεδιπλώνονται πάνω στο τραπέζι, κάλεσε τους υπόλοιπους να ενωθούν. Όπως και έγινε. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Χάρη Δούκα, που μετέχει στην ΕΔΕΚΑΠ μετά από πρόταση,  δεσμεύτηκε να φέρει προς συζήτηση και το εξής: να δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα και σε ορισμένα κεντρικά σχολεία της Αττικής με εύκολη πρόσβαση για τους ψηφοφόρους. Έτσι και αλλιώς υπολογίζουν να ψηφίσουν σχεδόν περί τις 300 χιλιάδες που αν δεν έχουν εύκολη πρόσβαση και κοντινή κάλπη τότε πολύ απλά δεν θα πάνε, και αυτό είναι που φαίνεται να επιζητά η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί όσο πιο μικρή κάλπη τόσο πιο κοντά στην νίκη.

Όσο η κάλπη «μεγαλώνει» και δεν ψηφίζει μόνο ο κομματικός μηχανισμός αλλά και η κοινωνία τότε πιο επίφοβο είναι για τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην εκλεγεί. Για αυτό και η μάχη της Κρήτης… ξεκίνησε.