| SOOC/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #8: Τα σκηνικά και η ταξιθεσία του debate, τα παιχνίδια με τις κάλπες και η επιστολή της Αννας

Οι γκρίνιες και η καχυποψία για το πόσα εκλογικά τμήματα –και κυρίως πού– θα στηθούν την 6η Οκτωβρίου έχουν διαδεχθεί τις συμφωνίες και τις ασυμφωνίες για την τηλεμαχία της Τρίτης. Μια επιστολή της Διαμαντοπούλου αναδεικνύει το πρόβλημα
Protagon Team

Η πρώτη πρόβα για το πώς θα «στηθούν» μπροστά στις κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου, έγινε στα στούντιο της ΕΡΤ, παρουσία του νέου προέδρου, του γενικού διευθυντή, δύο σκηνοθετών και των δύο δημοσιογράφων που θα κάνουν τις ερωτήσεις, του Γιώργου Κουβαρά και του Απόστολου Μαγγηριάδη.

Βέβαια, μέσα στο στούντιο τα σκηνικά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στο πλατό του debate θα είναι δύο τραπέζια σε σχήμα τριγώνου. Σε κάθε τραπέζι θα είναι καθιστοί από τρεις υποψήφιοι. Στο ένα τραπέζι από τα δεξιά θα είναι πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης και στο αριστερό τραπέζι πρώτη η Αννα Διαμαντοπούλου. Ολοι οι υποψήφιοι θα είναι με αλφαβητική σειρά. Τελικά οι δύο δημοσιογράφοι θα έχουν από έξι ελεύθερες ερωτήσεις αντί τριών που είχε αποφασιστεί στην αρμόδια επιτροπή τις προηγούμενες μέρες.

Για το debate, o κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι θέλει ελεύθερο διάλογο μεταξύ όλων. Ωστόσο, επειδή θέλει να δεσμεύσει κάποιους εκ των υποψηφίων ότι αν χάσουν δεν θα φύγουν, αλλά θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ, σε ομιλίες του αναφέρει ότι «στο επικείμενο debate θα πρέπει να δεσμευτούν όλοι –ηθικά και πολιτικά– ότι θα είναι υποψήφιοι στα εθνικά ψηφοδέλτια, όποιος και αν είναι σήμερα ο ρόλος τους».

Η επιστολή της Αννας

Θα σε καταγγείλω, πονηρέ πολιτευτή…, λέει στο τραγούδι του ο Διονύσης Σαββόπουλος που αναφέρεται σε μια φοιτητριούλα. Βέβαια η κυρία Διαμαντοπούλου δεν είναι φοιτητριούλα, αλλά επειδή βλέπει τα παιχνίδια που παίζονται με τις κάλπες και τα tablets στη Χαριλάου Τρικούπη, έστειλε επιστολή, όχι καταγγελίας αλλά προειδοποίησης, για να μη γίνουν αλχημείες.

Σας το λέγαμε από χθες, στο Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #7, ότι μείζον θέμα θα υπάρξει με τον αριθμό των καλπών και τα tablet. Ο δικηγόρος της κυρίας Διαμαντοπούλου έστειλε σε όλα τα μέλη της επιτροπής καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) προτάσεις που δεν θα περιορίζουν κατά το δοκούν τον αριθμό των καλπών αλλά θα τον αυξάνουν, γιατί οι πάντες υπολογίζουν ότι περίπου ένα 20% με 25% επιπλέον από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές θα προσέλθουν σε αυτές που θα διεξαχθούν σε δύο εβδομάδες.

Στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2021, οπότε εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος ο κ. Ανδρουλάκης, είχαν ψηφίσει την πρώτη Κυριακή 270.706 ψηφοφόροι και τη δεύτερη 207.658 . Επομένως θα χρειαστούν πρόσθετες κάλπες που θα συνοδεύονται από τα ανάλογα tablets.

Το σύστημα που θα λειτουργήσει είναι κάλπη και tablet για να μη γίνει καμία παρασπονδία με διπλοψηφίες και τιναχτούν οι εκλογές στον αέρα. Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά τμήματα, ήταν στις προηγούμενες εκλογές 840 τον αριθμό και μάλιστα σε ορισμένα από αυτά είχαν παρατηρηθεί και ουρές κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι με την πρόβλεψη για αυξημένη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές κατά 20%-25%, θα χρειαστούν συνεπώς άλλα 220 εκλογικά τμήματα.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, άνθρωπος με το περισσότερο πασοκικό DNA στον πλανήτη, πρώην βουλευτής και νυν γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, σε πρόσφατη ενημέρωση προς τα μέλη της επιτροπής είχε αναφέρει πως υπήρχαν 1.250 tablet που ισοδυναμούν με αντίστοιχες κάλπες.

Η Χαριλάου Τρικούπη, βέβαια, δεν θέλει να αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα –ούτε και οι κάλπες και τα tablets, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, παρά του περί αντιθέτου θρυλούμενα, λεφτά τελικά δεν υπάρχουν, ενώ και το στελεχιακό δυναμικό είναι στα όριά του.

Ισως βέβαια να ισχύει κάτι άλλο όπως λένε οι κακές οι γλώσσες, που πληθαίνουν καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου: ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει βάλει μέλη Νομαρχιακών –προσοχή: όχι αποφάσεις οργάνων, αλλά μεμονωμένα μέλη– να ζητούν, στέλνοντας επιστολές στην ΕΔΕΚΑΠ, κάλπες εκεί που ευνοείται ο απερχόμενος πρόεδρος και μείωση καλπών εκεί που τα νούμερα δεν τον ευνοούν. Παράδειγμα στην Αθήνα, στον Βόρειο Τομέα, προτείνεται η μείωση του αριθμού των καλπών – εκλογικών τμημάτων σε 8 από 14 συνολικά και να παραμείνει ο ίδιος αριθμός στους υπόλοιπους πλην ενός. Σε περιοχές όπως Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, στις προηγούμενες εκλογές το πάνω χέρι είχαν σε ψήφους ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος –και όχι ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος σαρώνει σε περιοχές της Κρήτης. Και συμπτωματικά η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο κατέθεσε αίτημα να στηθεί κάλπη ακόμη και στο καφέ που διατηρεί η φαμίλια Ανδρουλάκη!

Γενικά το στοίχημα είναι σε κάθε δήμο να υπάρχει τουλάχιστον μία κάλπη και ένα tablet. Επίσης παρατηρείται δυστοκία την οποία χρεώνουν οι υποψήφιοι στην πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη που δεν θέλει να στήσει κάλπες στο ΟΑΚΑ για παράδειγμα ή σε σχολεία, αφού και ο Χάρης Δούκας που είναι δήμαρχος Αθηναίων, θα μπορούσε, αν συμφωνούσαν, να κανονίσει να στηθούν εκλογικά τμήματα και σε σχολεία για να διευκολύνουν τους ψηφοφόρους. Στις προηγούμενες εκλογές υπήρχαν εκλογικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της ΔΕΘ. Τώρα σε αυτές τις εκλογές δεν θέλουν να χρησιμοποιηθεί ο χώρος της ΔΕΘ για να μην αυξηθούν οι κάλπες, πάλι με το πρόσχημα της αδυναμίας να πληρώσουν ενοίκιο.

Στην επιστολή προς την ΕΔΕΚΑΠ αφήνονται αιχμές ότι «το σύνολο των προτάσεων των νομαρχιακών επιτροπών δεν προτείνει και δεν προκρίνει την επαύξηση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση των πολιτών και η διεύρυνση της εκλογικής βάσης και της επιρροής του κινήματός μας, όπως όλοι οι υποψήφιοι διατυμπανίζουν ότι δήθεν είναι ο στόχος μας, παρά αντιθέτως, αποδεδειγμένα, στοχεύει να παρακωλύσει και εμποδίσει την αθρόα συμμετοχή των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας, ιδίως σε περιοχές, που κατά την κρίση τους, ο υποψήφιος της αρεσκείας τους δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρός, ώστε το κίνημα να παραμείνει ένα κλειστό και ευκόλως ελεγχόμενο κόμμα».

Ετσι η κυρία Διαμαντοπούλου, μέσω του δικηγόρου Β. Βραχιώτη που μετέχει στην επιτροπή, ζητά με επιστολή της για και για τους δύο γύρους των εσωκομματικών εκλογών 6 και 13 Οκτωβρίου να ισχύσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. «Επειδή πιστεύουμε ότι η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στιγματιστεί από άγονες και “επί της διαδικασίας” αντιπαραθέσεις, κάνουμε έκκληση προς όλους να διαφυλάξουμε αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει επιλέγοντας διαδικασίες που ενώνουν και δεν διαιρούν», αναφέρεται στην επιστολή της μέσω του κ. Βραχιώτη προς την ΕΔΕΚΑΠ.

Τα μέτρα που εγγυόνται τη διαφάνεια των εκλογών κατά την κυρία Διαμαντοπούλου είναι τα εξής 5:

1. Να μην αφαιρεθεί κανένα εκλογικό τμήμα – κάλπη από κανένα δήμο ούτε να υπάρξει δήμος χωρίς εκλογικό τμήμα σε όλη την επικράτεια.

2. Να προσαυξηθούν οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα των πρωτευουσών των νομών κατά μια (1), όπως και όπου ο αριθμός των ψηφισάντων ανά κάλπη υπερβαίνει ή προσεγγίζει τους 500.

3. Να προστεθεί σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής ένα (1) εκλογικό τμήμα και να προστεθούν πέντε (5) νέα εκλογικά κέντρα σε απόλυτα κομβικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία, συγκεκριμένα

α. Να δημιουργηθεί εκλογικό κέντρο στο Ο.Α.Κ.Α ή σε όμορο σημείο με τουλάχιστον δέκα (10) τμήματα – κάλπες για την εξυπηρέτηση του Βορείου Τομέα.

β. Να δημιουργηθούν τρία (3) νέα εκλογικά κέντρα στην Αθήνα και δη ένα (1) επί της Λ. Αλεξάνδρας, ένα (1) πλησίον ή επί της Λ. Βασ. Σοφίας και ένα (1) επί της Λ. Πατησίων ή της Λ. Αχαρνών, με τουλάχιστον πέντε (5) τμήματα – κάλπες έκαστο.

γ. Να δημιουργηθεί ένα νέο εκλογικό κέντρο στα Νότια προάστια είτε επί της Λ. Ποσειδώνος πέριξ της Γλυφάδας – Βούλας είτε επί της Λ. Βουλιαγμένης μετά το ύψος της Γλυφάδας με τουλάχιστον πέντε (5) κάλπες, όπως και νέο εκλογικό τμήμα στο Δυτικό Τομέα

4. Ως προς τη Θεσσαλονίκη να προστεθεί τουλάχιστον ένα (1) τμήμα – κάλπη σε κάθε εκλογικό κέντρο και να διατεθούν δύο (2) ακόμη Τμήματα
– Κάλπες στο χώρο της ΔΕΘ, καθώς και να προστεθεί νέο εκλογικό κέντρο στην περιοχή του Χαριλάου με τουλάχιστον τρία (3) εκλογικά τμήματα – κάλπες.

5. Να διατεθεί το σύνολο εκ των κατ’ ελάχιστον 1060 tablets – καλπών που θα περισσέψουν μετά τα ως άνω με αντίστοιχα αντικειμενικά κριτήρια στην περιφέρεια, ώστε να διευκολυνθούν οι Έλληνες πολίτες στη συμμετοχή και η νέα εποχή του κινήματος να σηματοδοτηθεί από τη μεγάλη συμμετοχή δια της εγκατάστασης πέραν των 200 νέων εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια και το εξωτερικό.