Επικαιρότητα

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #22: Πώς και γιατί ναυάγησε το debate – τι είπε στους δύο η Διαμαντοπούλου

Μια τηλεμαχία που κανείς δεν ήθελε και δύο ραντεβού των Ανδρουλάκη και Δούκα που έγιναν χωρίς καν να έχουν ακούσει τα μηνύματα της πρώην Επιτρόπου και υποψήφιας αρχηγού...
Protagon Team

Debate ήταν και πάει. Σας το είχαμε πει εξάλλου ότι κανείς από τους δύο μονομάχους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν το ήθελε στην πραγματικότητα, παρά μόνο για τα μάτια του κόσμου. Ζητήθηκε πρώτα από τον Χάρη Δούκα, για να μην τον προλάβει και το ζητήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, και η απάντηση που έλαβε από τον τελευταίο ήταν τελικά πως δεν προλαβαίνει να αφήσει τον γάμο (επισκέψεις σε νομούς) και να πάει για πουρνάρια (ένα debate που δεν θα έβλεπε κανείς).

Από την Τρίτη το απόγευμα, δηλαδή πριν από δύο μέρες σχεδόν, οι επιτελείς του κ. Δούκα ανέμεναν την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη για το αν θα γίνει η όχι το debate ανάμεσα στους δύο μονομάχους για την αρχηγία. Οι συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου διαβεβαίωσαν τους συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων, μετά τη συνάντηση που είχαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος την Τρίτη που μας πέρασε, ότι μέσα σε λίγες ώρες θα τους είχαν απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Οι «λίγες» ώρες ήταν ένας ευφημισμός –άλλωστε μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ και την ομώνυμη «ώρα». Πάντως ο κ. Δούκας δεν έβαζε ραντεβού στο πρόγραμμα του για να μην δώσει την εντύπωση ότι αποφεύγει να αντιμετωπίσει τον κ. Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ και είχε όλες τις πιθανές μέρες κενές.

Η Ανδριάννα Μαγγανιά, υπεύθυνη για θέματα Τύπου του κ. Δούκα, έστελνε SMS στους αντίστοιχους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, τη Στεφανία Μουρελάτου και τον Βαγγέλη Τσόγκα, αλλά δεν έπαιρνε κάποια σαφή απάντηση. Μέχρι που έφτασε στο κινητό των συνεργατών του κ. Δούκα η απάντηση: με ένα non paper, άτυπη ενημέρωση δηλαδή, έριξαν πόρτα στο δήμαρχο με διάφορες δικαιολογίες που επιστράτευσαν. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο: «Δεδομένης της σημερινής εξ αναβολής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, οι πρόσφορες ημέρες για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ήταν η Πέμπτη ή η Παρασκευή. Το επιτελείο μας κατέβαλε προσπάθεια να επαναπρογραμματιστεί σε άλλη ημερομηνία η μεγάλη συγκέντρωση μας στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και μέρες είχαμε επιλέξει να είναι η αυλαία της προεκλογικής μας εκστρατείας, καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί κομματική εκδήλωση στον πρώτο γύρο. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Το ντιμπέιτ πρέπει να μην αντιστρέψει τις πολύ καλές εντυπώσεις, που άφησε η προηγούμενη τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των 6 υποψηφίων Προέδρων και να είναι μια πολιτικά προωθητική διαδικασία εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα, προϋποθέσεις που δεν πληρούνται την Πέμπτη είτε γίνει το ντιμπέιτ σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης είτε απέναντι από τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδας. Η πρόταση για διεξαγωγή ντιμπέιτ το Σάββατο ή ανήμερα των εσωκομματικών εκλογών είναι εντελώς προσχηματική και δεν συμβάλει στο κύρος της όλης διαδικασίας».

Μετά την αρνητική απάντηση, ο κ. Δούκας έστρεψε τα πυρά του προς τον κ. Ανδρουλάκη και κατηγόρησε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το ναυάγιο. «Μετά από δύο μέρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως φαίνεται, από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη, ήταν προσχηματικές, το επιτελείο του ανακοίνωσε σήμερα ότι το debate δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί» ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους επιτελείς του δημάρχου που σημείωσαν ακόμη ότι «η πρότασή μας ήταν σαφής: Debate οποιαδήποτε ώρα και μέρα. Όσο για τις δικαιολογίες περί Δημοτικού Συμβουλίου στην Αθήνα υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε ανακοινώσει, ήδη από τη Δευτέρα, προεκλογική ομιλία σήμερα στον Πύργο. Ο κ. Ανδρουλάκης απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν επιθυμεί τον δημοκρατικό διάλογο στο ΠΑΣΟΚ. Απέδειξε ότι δεν τιμά τις δημόσιες δεσμεύσεις του».

Με έναν εύσχημο τρόπο λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε την πρόσκληση Δούκα για debate γιατί δεν προλάβαινε. Χάθηκε μια καλή ευκαιρία να κεφαλαιοποιηθεί η μεγάλη συμμετοχή της 6ης Οκτωβρίου; Μια ευκαιρία για ένα ακόμη τηλεοπτικό-πολιτικό γεγονός που θα προσέφερε στην παράταξη επιπλέον ορατότητα; Μπορεί. Αλλά τους δύο υποψήφιους αρχηγούς δεν τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο –παρά μόνο η νίκη στις 13 Οκτωβρίου.

Για αυτό και άλλωστε οι δύο υποψήφιοι, ο Παύλος Γερουλάνος και η Αννα Διαμαντοπούλου, που έμειναν εκτός του δεύτερου γύρου, εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις συναντήσεις τους με τους δύο διεκδικητές.

Τόσο ο κ. Ανδρουλάκης, όσο και ο κ. Δούκας που συναντήθηκαν διαδοχικά με την κυρία Διαμαντοπούλου στο γραφείο της την Τετάρτη, μόνο τα χρυσά μήλα των εσπερίδων δεν της πρόσφεραν για να την φέρουν με τα νερά τους για να κάνει στη συνέχεια νεύμα στους ψηφοφόρους της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Τόσο υπολογίζουν τους ψηφοφόρους και οι δύο υποψήφιοι που νομίζουν ότι είναι πρόβατα επι σφαγή και υπακούν σε εντολές.

Στις συζητήσεις που έγιναν διαδοχικά η κυρία Διαμαντοπούλου δεν αποκόμισε απολύτως τίποτε από τους δύο μονομάχους. «Και οι δύο τους έλεγαν αοριστολογίες, δίχως να μπαίνουν στην ουσία» διαβεβαιώνανε συνεργάτες της Άννας. «φοβόμαστε ότι από Δευτέρα όποιος και να εκλεγεί από τους δύο τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ θα είναι τρισχειρότερα» τονίζει ο άμεσος συνεργάτης της . «Τα μυαλά τους είναι στα ψηφαλάκια και μόνο , δεν βλέπουν τίποτε άλλο μπροστά τους» συνεχίζει η ίδια πηγή κοντά στην πρώην επίτροπο , «οι συζητήσεις τους είναι χαοτικές και δεν οδηγούν πουθενά. Κάτι για την αυτοδιοίκηση έλεγε ο κ. Ανδρουλάκης, που δεν ήταν της ώρας, λες και ήταν αυτό το ζήτημα»…

Η κυρία Διαμαντοπούλου εμφανίζεται βαθύτατα απογοητευμένη για την επόμενη μέρα των εκλογών. Όσοι την παρακολούθησαν στην ΕΡΤ έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Το μήνυμα που εκπέμπει το ανέδειξε η ίδια την Τρίτη το βράδυ, πριν δηλαδή από τις συναντήσεις της με τους δύο μονομάχους, αλλά προφανώς οι δύο υποψήφιοι δεν το έλαβαν καν υπόψη τους, γιατί αν το είχαν διαβάσει θα ήταν και διαφορετική η πολιτική τους στάση απέναντί της.

Η κυρία, Διαμαντοπούλου, θέλοντας προφανώς να ευχαριστήσει όλους τους ψηφοφόρους που την τίμησαν εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία συμπεριελάμβανε και μηνύματα προς όλες τις πλευρές. Τι είπε; Ότι θα είναι παρούσα την επόμενη μέρα παρά τη στείρα αντιμετώπιση για το αύριο του ΠΑΣΟΚ και από τους δύο υποψηφίους.

Μετά όμως τις συναντήσεις της Τετάρτης, η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε τα εξής: «Οι συναντήσεις με τους δύο υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τη δημιουργική συνεργασία όλων μας την επόμενη ημέρα. Οι εκλογές του 1ου γύρου υπέδειξαν μια νέα πολιτική ανθρωπογεωγραφία η οποία πρέπει να αποτυπωθεί την επόμενη μέρα σε μια γενναία ανασυγκρότηση και σε άνοιγμα του κόμματος σε δυνάμεις της κοινωνίας. Πρέπει να πάμε όσο γίνεται πιο σύντομα σε καταστατικό συνέδριο. Αυτό κατέθεσα ως προτεραιότητα και στους δύο υποψηφίους. Είναι απολύτως αυτονόητο ότι δεν θα υποδείξω σε όσους με προτίμησαν τι θα ψηφίσουν. Ο καθένας μας θα ξαναψηφίσει με βάση τη δική του αξιολόγηση και σύγκριση για την καλύτερη προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Προσωπικά θα πορευτώ στην παράταξη την επόμενη μέρα με τις θέσεις που έχω καταθέσει για την ταυτότητα και την πολιτική του κινήματός μας – για την Ελλάδα, τον λαό μας, την Ευρώπη. Την Κυριακή είναι σπουδαίο να πάμε όλοι στις κάλπες για να εκλέξουμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – είναι σπουδαίο να ψηφίσουμε ξανά γιατί σε όλες τις εκλογές το αύριο το καθορίζουν αυτοί που συμμετέχουν. Πάμε λοιπόν κάλπες ξανά».

Σε ό,τι αφορά τώρα την βουλευτή και υποψήφια για την αρχηγία Νάντια Γιαννακοπούλου, όταν τη ρωτούν αν τελικά έλαβε κάποια ενημέρωση ή της ζητήθηκε ραντεβού από τον κ. Ανδρουλάκη , η ίδια απαντά: «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση»…