Οπως αναμενόταν η μέρα πέρασε στα τηλέφωνα. Μόνο η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν χρειαζόταν καν να περιμένει να χτυπήσει το δικό της κινητό από τον Νίκο Ανδρουλάκη –δεν υπάρχει επαφή των δυο τους– και έτσι ο Χάρης Δούκας έβαλε ένα γρήγορο και εύκολο γκολ: την κάλεσε κερδίζοντας αμέσως την στήριξή της εν όψει των επαναλληπτικών εκλογών της Κυριακής.
Βέβαια τα τηλέφωνα δεν κρίνουν και τόσο τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Δούκα στους υποψήφιους που έμειναν εκτός έχει ένα νόημα, τόσο αυτός που καλεί όσο και εκείνος που απαντά.
Οι διαδοχικές συναντήσεις του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του δημάρχου Αθηναίων με τον Παύλο Γεροουλάνο έγιναν για να γίνουν, λένε οι παρατηρητές. Δεν βγήκε λευκός καπνός και ούτε υπήρξε κάτι νεότερο που να γεμίζει με αισιοδοξία τον κ. Γερουλάνο ως προς το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Ακουσε αυτά που περίμενε και από τους δύο. Μάλιστα όταν κάποια στιγμή η κουβέντα έφτασε και στους αποκλεισμούς στελεχών από στελέχη του κ. Ανδρουλάκη, ο τελευταίος δεν το παραδέχθηκε μολονότι ειπώθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία με ονόματα και διευθύνσεις.
Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τον κ. Δούκα τον οποίο ο κ. Γερουλάνος θα τον έβλεπε την επόμενη ώρα. Οι αναφορές του είχαν να κάνουν ως προς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος Αθηναίων επί των ημερών του κ. Δούκα, με τον κ. Ανδρουλάκη να εκτιμά πως τελικά όλο αυτό θα χρεωθεί στην παράταξη, επειδή στήριξε τον συγκεκριμένο υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές..
Από την πλευρά του ο κ. Δουκας, στη συνάντηση με τον κ. Γερουλάνο, τον οποίο νίκησε οριακά, ήταν όλο γλυκόλογα. «Παύλο μου» και «Παύλο μου». Ο κ. Γερουλάνος πάντως, σε συνέντευξή του στον ANT1 το βράδυ είπε ότι μολονότι τον τιμά η δήλωση του κ. Δούκα –ότι αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, θα στήριζε τον βουλευτή Α’ Αθήνας στον β’ γύρο– ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει γραμμή. «Με τιμά αυτό αλλά η δήλωσή μου είναι αυτή που είναι και την κάνω με τα δημοκρατικά μου αισθήματα. Δεν μπορείς να χειραγωγήσεις τον κόσμο που έρχεται να σε ψηφίσει», εξήγησε. Και αποχαιρέτησε με έναν τρόπο αυτές τις εκλογές με ένα βίντεο στα social media.
To ενδιαφέρον τώρα είναι στη συνάντηση που έκλεισαν να έχουν το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Ανδρουλάκης με την Αννα Διαμαντοπούλου, τέταρτη της κούρσας. Το τετ α τετ, λένε, θα γίνει στα γραφεία της κυρίας Διαμαντοπούλου. Νωρίτερα πάντως η κυρία Διαμαντοπούλου θα έχει συνάντηση και με τον κ. Δούκα.
Το debate που όλοι θέλουν αλλά κανείς… δεν θέλει
Τώρα για το debate, τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και ο κ. Δούκας λένε δημοσίως ότι το θέλουν, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι κανείς από τους δύο υποψήφιους δεν έχει όρεξη για τέτοιες περιπέτειες –ο κ. Ανδρουλάκης ως πρώτος έχει μόνο να χάσει και ο κ. Δούκας μετά την αποκαρδιωτική εμφάνισή του στην πρώτη τηλεμαχία, έχει ένα τραύμα.
Η Ανδριάννα Μαγγανιά υπεύθυνη Τύπου του κ. Δούκα υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος είναι διαθέσιμος όποια μέρα και αν αποφασιστεί ακόμη και Σάββατο που λέει ο λόγος αρκεί να διεξαχθεί. Αν γίνει το debate, λέμε αν, τότε πολλές μέρες κενές δεν υπάρχουν. Την Τετάρτη, ο κ. Δούκας έχει συνεδρίαση δημοτικού Συμβουλίου στην Αθήνα, την Πέμπτη έχει ματσάρα Αγγλία – Ελλάδα στο Γουέμπλεϊ , την Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματισμένη περιοδεία εκτός Αττικής, επομένως μόνο το Σάββατο μένει κενή μέρα, πράγμα αδύνατον για να γίνει debate.
Η πλευρά Δούκα αναμένει την απάντηση Ανδρουλάκη και τονίζουν πως «ελπίζουμε να μην βρούνε κάποια δικαιολογία για να μην γίνει». Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο παίζουν με τις λέξεις και στέκονται στα τυπικά. Οι όροι ωστόσο έχουν συμφωνηθεί λένε τα δύο επιτελεία αλλά το debate ακόμη παραμένει στον αέρα. Μόνο αν αλλάξει το πρόγραμμα του ο κ. Ανδρουλάκης και αντί της Παρασκευής που θα επισκεφθεί τη Λάρισα να μεταβεί μία μέρα νωρίτερα την Πέμπτη, άλλη περίπτωση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Εδώ που τα λέμε και πάλι χάλια μέρα είναι η Παρασκευή.
Το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της πλατείας Κοτζιά ήταν ξεκάθαρο μετά τη συνάντηση στο ΠΑΣΟΚ: «Στη σημερινή συνάντηση με το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη συμφωνήθηκε το format του debate, με επτά θεματικές ενότητες, στο πρότυπο του προηγούμενου ντιμπέιτ μεταξύ των 6 υποψηφίων για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά μας ζητήσαμε να προστεθεί μία ενότητα για το αυξημένο κόστος ζωής, θέμα που είναι πρωταρχικής σημασίας για τους πολίτες και να αναδειχθεί η συζήτηση για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Όσον αφορά την ημερομηνία της διεξαγωγής του ντιμπέιτ ξεκαθαρίσαμε ότι η πλευρά μας είναι διαθέσιμη και τις 3 ημέρες (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο) και περιμένουμε την απάντηση της πλευράς Ανδρουλάκη».
Οι δύο μονομάχοι προσβλέπουν έχουν βάλει στο μάτι τους ψηφοφόρους της κυρίας Γιαννακόπουλου και του Μιχάλη Κατρίνη.
Ο βουλευτής Ηλείας μίλησε με τους δύο ενδιαφερόμενους και τους το ξέκοψε, το τι θα κάνει παρασκηνιακά δεν το ξέρει κανείς. Όμως μην ξεχνάτε τούτο, ότι ο κ. Ανδρουλάκης τον είχε χρίσει πρόεδρο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ήταν δηλαδή αντ’ αυτού. Και επίσης στο debate, ο κ. Κατρίνης είχε έναν ορατό καβγά με τον κ. Δούκα, ο οποίος μάλιστα δεν είχε αντισταθεί στον πειρασμό να τον απειλήσει με απομόνωση.
Σε ότι αφορά την κυρία Γιαννακοπούλου δεν είχε κάποια κλήση στο κινητό της από τον κ. Ανδρουλάκη έστω και αναπάντητη. Η ίδια, αν και θα περίμενε ένα έστω τυπικό τηλεφώνημα, έχει πάρει τις αποφάσεις της. Δούκας και ξερό ψωμί. «Όποιοι μας ρωτάνε απαντάμε ότι είναι ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει αρχηγό» λένε από το στενό της επιτελείο.
Η Ελλάδες του Μήτσου και του Δημήτρη
Η ψηφοφορία της προηγούμενης Κυριακής έδειξε καθαρά ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές πασοκικές Ελλάδες. Η Ελλάδα της περιφέρειας που θυμίζει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα αφού επικράτησαν δυνάμεις του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Δούκα και η Ελλάδα της Αττικής, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που μοιάζει με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη με καθαρή επικράτηση του κ. Γερουλάνου και της κυρίας Διαμαντοπούλου. Είναι όπως λέει και ο Γιώργος Πανταγιάς πολύ εύστοχα, είναι η «Ελλάδα του Μήτσου» και η «Ελλάδα του Δημήτρη».
Το ζητούμενο για τους δύο διεκδικητές του πρασίνου θρόνου είναι ποιους θα πάρουν μαζί τους από τους «ορφανούς» ψηφοφόρους. Στο στρατόπεδο της κυρίας Διαμαντοπούλου έγινε μια σχετική συζήτηση και το συμπέρασμα που βγήκε για το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι τους στις κάλπες δεν είναι κάτι που ελέγχεται πλήρως. Όσοι προσέλθουν στις κάλπες, όσοι τέλος πάντων, φιλοτιμηθούν και πάνε και αυτήν την Κυριακή να ψηφίσουν, τότε δεν αποκλείεται αντί να σταυρώνουν κάποιον εκ των δυο υποψηφίων , να ρίχνουν στην κάλπη άκυρα ψηφοδέλτια για να υπάρξει συμμετοχή και όχι μεγάλο ποσοστό αποχής. Κάποιοι θα ψηφίσουν τον κ. Ανδρουλάκη και λιγότεροι θα προτιμήσουν κ. Δούκα και λογικό είναι – «the devil you know», που λένε και οι Αγγλοσάξονες.
Ο δήμαρχος πάντως έχει άλλη άποψη διότι όταν μίλησε τηλεφωνικά με την κυρία Διαμαντοπούλου της είπε πόσο κοντά είναι οι πολιτικές τους θέσεις, ότι συμφωνεί και ο ίδιος σε πολλά από τα όσα υποστηρίζει η πρώην επίτροπος και άλλα παρόμοια έτσι ώστε να κερδίσει την στήριξη της. Η κυρία Διαμαντοπούλου πάντως δεν «τσίμπησε» από τις κολακείες του δημάρχου, και του ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Η κυρία Διαμαντοπούλου θεωρεί ότι από τις εκλογές βγήκε νικήτρια, δυναμωμένη και ενισχυμένη πολιτικά. Ο κόσμος που την ψήφισε έδειξε ότι δεν της κράτησε κακία για την μακροχρόνια απουσία της από τα κοινά του ΠΑΣΟΚ και την αναβάθμισε με την ψήφο του. Θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι τής έδωσαν μεγάλη προίκα και αυτή την προίκα θα την φυλάξει ως κόρη οφθαλμού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει όπως τουλάχιστον σημειώνουν από το περιβάλλον της, ότι θα είναι παρούσα πολιτικά στις αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα για να αποκτήσει ξανά θετικό πρόσωπο στην κοινωνία και να γίνει κόμμα με κυβερνητικές αξιώσεις. Με άλλα λόγια θα ανακτήσει τις επιρροές της στο ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει να περάσει τις θέσεις της ως θέσεις του κόμματος. Εύστοχα κάποιος ρωτά: θα αναλάβει κάποια θέση; Η ίδια δεν απαντά, τα αυτονόητα πολλές φορές δεν χρειάζονται απαντήσεις. Όποιος θέλει να επικρατήσουν οι θέσεις του και να γίνουν και θέσεις του κόμματος που συμμετέχει και εκπροσωπεί δεν πρέπει να βρίσκεται σε κάποια κεντρικά πόστα ; απόλυτα λογικό μου φαίνεται , όπως απόλυτα λογικό ακούγεται να αναλάβει η ίδια να γράψει και να συνθέσει, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα.