Ωρες-ώρες φαίνεται σαν να μην απέχει πολύ ο καιρός που θα συζητάμε για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και θα το θεωρούμε ένα και το αυτό. Γιατί; Διότι όλοι πλέον και από τα δύο κόμματα, μιλούν με όλους, και όλοι με όλους συναντώνται ανοίγοντας ή μάλλον μην κλείνοντας ποτέ τους διαύλους επικοινωνίας. Ολοι με όλους βρίζονται και όλοι με όλους αγαπιούνται.
Οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα μετά την απελευθέρωση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη για τον οποίο εταιρεία δημοσκοπήσεων διεξάγει έρευνα για λογαριασμό του έτσι ώστε να αποφασίσει τι θα κάνει: αν θέσει δηλαδή εκ νέου υποψηφιότητα δηλώνοντας ξανά παρών ή αν δημιουργήσει δικό του κόμμα. Το άθλημα που παίρνει χρυσό μετάλλιο στην πολιτική είναι η κυβίστηση ή αλλιώς όπως λέγεται «με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω».
Η συγγνώμη στο ΠΑΣΟΚ
Δείτε ας πούμε την περίπτωση του Γιάννη Ραγκούση. Ο πρώην υπουργός του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, πρώην βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας -του ΣΥΡΙΖΑ για να μην ξεχνιόμαστε- κάλεσε τους συντρόφους του στο εξής: Να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ για το ολίσθημα Κασσελάκη ανήμερα της επετείου των 50 χρόνων της 3ης του Σεπτέμβρη. Για όσους δεν το παρατήρησαν, ο καθαιρεθείς πια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αμετροεπής ως συνήθως, είχε κάνει λόγο για «παρέλαση σημιτικής διαπλοκής που είδαμε στο Ζάππειο στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη» — και για αυτό τώρα ο κ. Ραγκούσης διέκρινε την ανάγκη οι συριζαίοι να ζητήσουν συγγνώμη και να βγάλουν και επίσημα ανακοίνωση από την ακέφαλη πλέον Κουμουνδούρου.
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην ομάδα των «87» και φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ προφανώς και εμφανώς, έκανε τσατάλια τα νεύρα ορισμένων στελεχώνκατά τη συνεδρίαση όταν το άκουσαν, αλλά η μόνη που αντέδρασε αρνούμενη ήταν η πρώην υφυπουργός Γεωργίας και υποψήφια για την Ευρωβουλή Ολυμπία Τελιγιορίδου που επίσης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα συγκαταλέγεται στην ομάδα του κ. Κασσελάκη, ή στα ορφανά αυτού.
Όλα βέβαια έχουν την εξήγησή τους και τίποτε δεν λέγεται τυχαία από οποιανδήποτε.
Ο κ. Ραγκούσης βρίσκεται πιο κοντά με τους Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλο και τα λένε πιο εμπιστευτικά. Υπήρξε και συνάντηση προ καιρού με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα.
Είναι γνωστό πως ο κ. Ζαχαριάδης βρίσκεται κοντά στον κ. Δούκα άλλωστε η στήριξή του για να κερδίσει το Δήμο της Αθήνας πριν ένα χρόνο σχεδόν, ήταν ανοικτή, αφού ο ίδιος δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος και τώρα με όλες αυτές τις εξελίξεις οι κουβέντες γίνονται με ποιο επιτακτικό τρόπο εκεί που πρέπει και με όποιον πρέπει για τον τελικό στόχο.
Ο γάμος στη Θήβα
Ο δήμαρχος Αθηναίων, πάντως, δεν αφήνει τον γάμο για να πάει για πουρνάρια. Και θα είναι υποψήφιος και θα πάει σε γάμο και δήμαρχος θα εξακολουθήσει να είναι τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν χάσει κάτι από όλα αυτά θα είναι μόνο ένα από τα τρία – όχι φυσικά την πλατεία Κοτζιά, ούτε τα σκαλιά της εκκλησίας. Επέλεξε μετά τις εσωκομματικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής, 13 Οκτωβρίου, και μετά το μυστήριο της κάλπης που θα λυθεί όταν κάποιος εκλεγεί αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, να τελέσει έπειτα από μια εβδομάδα και το μυστήριο του γάμου: Η εκκλησία που ο δήμαρχος Αθηναίων θα παντρευτεί την καλή του βρίσκεται στη Θήβα, τόπος καταγωγής της νύφης και επειδή η περιοχή φημίζεται για τα μεταμεσονύχτια της γλέντια, τα γευστικά κοκορέτσια στα κάρβουνα, τα αρνιά και τα κατσίκια στη σούβλα, αντιλαμβάνεστε το τι θα γίνει, τρικούβερτο γλέντι. Ιδίως αν έχει εκλεγεί και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ οι χαρές θα είναι διπλές και έτσι θα έχουμε και δεύτερο γάμο πολιτικού αρχηγού μέσα σε δύο μήνες.
Η πραγματική μάχη πάντως που διεξάγεται δεν είναι τόσο ανάμεσα στον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και τον κ. Δούκα, αλλά μεταξύ του τελευταίου και του Παύλου Γερουλάνου. Βλέπετε και οι δύο έχουν αναφορές και εκλογική δύναμη στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, πως η υποστηρίκτρια του κ. Δούκα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η Ασπα Παπαηλίου, είπε να επιτεθεί με ενδεχομένως άκομψο τρόπο στον βουλευτή Α’ Αθηνών, γράφοντας, στο fb, ότι η παρουσία του οφείλεται στον κ. Παπανδρέου και προσθέτοντας: «Συγκρότησε λέει ο Παύλος μια ομάδα συνεργατών του και μελέτησαν ενδελεχώς τα κείμενα του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1974-1981, προκειμένου να καταγράψουν τις αρχές, τις αξίες και τα μηνύματα που αυτά τα κείμενα εμπεριείχαν. Σωστό σαν ιδέα και ελπίζω να βοηθήθηκαν», έγραψε με εμφανή την ειρωνεία η πραιτωριανή του κ. Δούκα, για να συμπληρώσει με εξίσου δηκτικό ύφος: «Αλλά αυτό θα έπρεπε να αφορά νέους συντρόφους από 25 ως 30 άντε ως 40 ετών. Ένα κεντρικό στέλεχος, περί τα 60, θα όφειλε να έχει μια βιωματική αντίληψη όλων αυτών των θεμάτων, με τη συμμετοχή του κάποιο διάστημα έστω, από το 1974 ως και την πρώτη εικοσαετία της ζωής του Κινήματος. Το βίωμα και η εμπειρία δεν αντιγράφονται. Διδάσκονται βεβαίως στους νεότερους». Ασφαλώς, η κυρία Παπαηλιού υπερβάλλει. Ο κ. Γερουλάνος είναι μόνο 58 ετών.
Το φετίχ με τις ηλικίες
Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, έχουν μια εμμονή με την ηλικία. Προ ετών έβαζαν κάτι σαν ηλικιακό πλαφόν: όταν πρωτοανέλαβε την αρχηγία ο κ. Ανδρουλάκης, όποιος και όποια ήταν πάνω από 40 κοβόταν από παντού. Δεν πέρναγε ούτε καν την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη. Στη συνέχεια αυτό ατόνησε γιατί διαπίστωσαν ότι η ανανέωση δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και στις ιδέες. Πάνω σε αυτό η Αννα Διαμαντοπούλου η οποία, στα 65 της, θεωρεί το θέμα της ηλικίας όχι ταμπού αλλά γνήσια ωριμότητα, θυμήθηκε τις προάλλες κάτι που τις είχε πει για το θέμα της ηλικίας, στην αρχή της πολιτικής της πορείας, ο θρυλικός Αναστάσιος Πεπονής: «Αννα, μην πολιτεύεσαι με σύνθημα την ανανέωση λέγοντας ότι είσαι νέα γιατί στην πολιτική μετά από πέντε χρόνια θα έρθουν οι πιο νέοι από σένα και θα σε λένε παλιά…».
Νέος για παράδειγμα —λέμε τώρα— μπορεί να θεωρηθεί, ή να θεωρεί τον εαυτό του, ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας, επίσης υποψήφιος αρχηγός, 49 Μαΐων και με εντυπωσιακό κατάμαυρο μαλλί. Οχι ότι είναι και φρέσκος βέβαια. Διότι, σε ομιλία του στο Ωδείο Αθηνών, επιτέθηκε στην κυρία Διαμαντοπούλου – χωρίς να την κατονομάσει είπε: «Δεν μπορούν να μιλάνε για το ΠΑΣΟΚ όσοι ντρέπονταν να λένε ότι είναι ΠΑΣΟΚ, όσοι φλέρταραν με τον κ. Μητσοτάκη, όσοι είχαν βάλει το ΠΑΣΟΚ στην άκρη, όσοι αντιλαμβάνονταν και συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται το ΠΑΣΟΚ ως ένα μικρομεσαίο κόμμα». Το είπαμε και χθες: Ωραία ατμόσφαιρα…