Το ΠΑΣΟΚ από μόνο του είναι ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο. Για την ακρίβεια, τα στελέχη του σκέφτονται με τέτοιο τρόπο, που ακόμη και τα μεταδιδακτορικά της Οξφόρδης μπροστά τους ωχριούν.
Ελεγαν ορισμένοι «εγκέφαλοι» στις προχωρημένες συζητήσεις που γίνονται, ότι στην περίπτωση (λέμε αν, που είναι όλο και πιο μεγάλο αν) που εκλεγεί ο Χάρης Δούκας αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα θέμα το ποιος θα αναλάβει να ασκεί χρέη προέδρου ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μιας και ο κ. Δούκας δεν είναι βουλευτής αλλά μόνο δήμαρχος. Η περίπτωση του Μανόλη Χριστοδουλάκη, βουλευτή Ανατολικής Αττικής, είναι κάτι που συζητείται στα ενδότερα, αφού ο συγκεκριμένος βουλευτής ήταν από τους πρώτους που συντάχτηκε με τον δήμαρχο φανερά και δημόσια αφού πρώτα κατέληξε ότι δεν θα διεκδικήσει ο ίδιος την ηγεσία.
Αίφνης όμως τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή και φαίνεται, σύμφωνα με όλα τα σενάρια, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων για έναν τόσο κομβικό ρόλο όπως του προέδρου της ΚΟ έχει πέσει και το όνομα του βουλευτή Αχαΐας Γιώργου Παπανδρέου. Οπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα περιπλέκονται –γι’ αυτό και μιλάμε για μεταδιδακτορικό στην Οξφόρδη. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή κερδίσει τις εκλογές ο κ. Δούκας και αναλάβει τα ηνία του κόμματος ως πρόεδρος, στη Βουλή θα τον εκπροσωπεί –και όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φυσικά–, ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου. Εκτός και αν τελικά τα σενάρια αυτά παραμείνουν σενάρια.
Τώρα, πώς ολόκληρος πρώην Πρωθυπουργός θα εκπέσει σε διορισμένο πρόεδρο μιας ΚΟ, είναι ένα θέμα. Με κάτι τέτοια, όμως, δεν αρχίζει να αποκτά έντονο ενδιαφέρον το εγχείρημα της σύζευξης της μεγάλης Κεντροαριστεράς; Σε κάθε περίπτωση, αποκτά ενδιαφέρον όχι μόνο το εκλογικό τοπίο ενόψει των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή αλλά και μετεκλογικά για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που διεξάγονται.
Ολα αυτά φυσικά είναι για μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Μέχρι τότε ισχύει το ρητό «ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε». Ο κ. Δούκας, άλλωστε, λένε οι συνεργάτες του, το γυρίζει αλλιώς καθώς διαπίστωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν «τσίμπησε» στην επίθεση που εκτόξευσε εναντίον του κατηγορώντας τον για δολοφονία χαρακτήρα μετά τις αναρτήσεις υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου στα social media και αποδέχτηκε ότι στο debate ήταν ένας Μπάιντεν των Βαλκανίων (κοινώς, απέτυχε).
Ετσι, κάνει στροφή στη συνολική στρατηγική του και δεν στοχεύει πλέον στον εσωκομματικό του αντίπαλο με ακροατήριο και τους άλλους υποψήφιους, αλλά στοχεύει κατά της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας τον αντιπολιτευτικό του χαρακτήρα. Τα έβαλε με τον Αδωνι Γεωργιάδη για την υγεία, πήγε στο Ξυλόκαστρο που μέσα στο φθινόπωρο πήρε φωτιά η περιοχή και δυστυχώς χάθηκαν στα καλά καθούμενα δύο άνθρωποι, και θα ολοκληρώσει την προεκλογική καμπάνια του στη Λάρισα, με έμφαση στα αγροτικά προβλήματα και τις περσινές πλημμύρες, καθώς η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και έχασαν το βιος τους.
Ο μύλος με τα εκλογικά τμήματα
Στο μεταξύ συνεδρίασε και πάλι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Καταστατικού. Με όλα αυτά που συμβαίνουν μέρες τώρα με την ΕΔΕΚΑΠ, σίγουρα θα κινήσει το ενδιαφέρον κάποιου σεναριογράφου γιατί το υλικό που υπάρχει είναι πολύ πλούσιο. Και σε χαρακτήρες και σε γεγονότα.
Καταρχάς, πρέπει να σας πούμε ότι η λίστα με τα εκλογικά τμήματα που δημοσιοποίησε η ΕΔΕΚΑΠ, δεν είχε την έγκριση και επικύρωση όλων των μελών. Είδαν τη λίστα από δημοσιεύσεις και έπαθαν την πλάκα τους. Διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να στήνονται εκλογικά τμήματα σε πόλεις του εξωτερικού όπου δεν υπάρχει τόσο έντονο το ελληνικό στοιχείο.
Στη Σουηδία ποιος γνωρίζει την πόλη Σόλνα; Πόσους φίλους και μέλη διαθέτει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περιοχή που θα στηθεί μια κάλπη; Σίγουρα πάντως θα είναι πολύ λιγότεροι από όσοι στο Γκέτεμποργκ ή το Μάλμε αλλά σε αυτές τις πόλεις της Σουηδίας, που διαθέτει χιλιάδες έλληνες ομογενείς, δεν στήνονται κάλπες για να ψηφίσουν στις εκλογές την Κυριακή και πρέπει να πάνε όσοι επιθυμούν στη Σόλνα, μια μικρή πόλη κοντά στη Στοκχόλμη. Και μη χειρότερα. Επίσης στη Γερμανία δεν στήθηκαν κάλπες στη Στουτγάρδη όπου ζουν χιλιάδες έλληνες απόδημοι αλλά στις πόλεις Οφενμπαχ και Κέλστερμπαχ. Πόλεις με λιγότερο ελληνικό στοιχείο. Το ίδιο ισχύει και για τις κάλπες που στήθηκαν στην Αμερική. Σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη δεν βρέθηκε μια (1) κάλπη να στηθεί στην περιοχή της Αστόρια εκεί όπου ζουν περί τους 95.000 Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Οσοι θέλουν να ψηφίσουν θα ψάχνουν από την Αστόρια γενικά να βρουν μια κάλπη κάπου στη Νέα Υόρκη των 8,5 εκατ. ανθρώπων.
Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις αλλά δυστυχώς ουδείς μπαίνει στον κόπο να δώσει εξηγήσεις.
Το νέο έργο που θα ανεβεί στην επιτροπή της ΕΔΕΚΑΠ είναι άλλο. Ενα εντελώς καινούργιο σίριαλ που θα εκτυλιχθεί και αυτό σε σειρές όπως με τις κάλπες. Εχει να κάνει με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Ποιοι θα πλαισιώνουν δηλαδή τις πράσινες κάλπες στα 950 εκλογικά τμήματα. Η συμφωνία θεωρητικά είναι η εξής ανάμεσα στα μέλη που εκπροσωπούν τους υποψήφιους. Σε κάθε κάλπη ο πρόεδρος και ο χειριστής του tablet θα είναι κάποιο στέλεχος που πρόσκειται σε διαφορετικό υποψήφιο.
Ας πούμε, για να καταλάβετε, ένα παράδειγμα. Στο εκλογικό τμήμα Πατησίων πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής θα μπορεί να είναι κάποιο στέλεχος από την παράταξη του κ. Ανδρουλάκη, ή του κ. Δούκα, ή της Αννας Διαμαντοπούλου, ή του Παύλου Γερουλάνου, ή του Μιχάλη Κατρίνη ή της Νάντιας Γιαννακόπουλου. Αν ο πρόεδρος προέρχεται από κάποιον από τους έξι υποψήφιους , το άλλο στέλεχος που θα έχει την ευθύνη του χειρισμού του tablet, για παράδειγμα, και θα καταχωρίζει τις ψήφους των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο υποψήφιο. Αυτή και μόνο η διαδικασία αντιλαμβάνεστε το πότε θα λυθεί στην επιτροπή. Ποτέ.
Τις προτάσεις τις κάνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές προς την ΕΔΕΚΑΠ, αλλά όταν τις προηγούμενες μέρες μερικές Νομαρχιακές Επιτροπές έδιναν παραπλανητικά στοιχεία για τις κάλπες μόνο, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν μιλήσουν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων στην επιτροπή για τις εφορευτικές. Μύλος!!! Θα πρέπει να βγάλουν άκρη για 2.850 μέλη που θα πλαισιώσουν τις εφορευτικές επιτροπές των 950 εκλογικών τμημάτων. Μακάρι, αλλά πολύ δύσκολα.
Η συγκίνηση της Αννας
Πολλή συγκίνηση για την κυρία Διαμαντοπούλου στη γενέτειρά της την Κοζάνη. Μιλώντας σε ένα πολυπληθές ακροατήριο ήταν για την ίδια σαν να επέστρεφε στην Ιθάκη της, κοντά στους δικούς της ανθρώπους. Λίγο η κούραση, λίγο η αγωνία για την Κυριακή για τα εκλογικά αποτελέσματα, λίγο το συναίσθημα, δεν ήθελε και πολύ να ξεσπάσει σε κλάματα. Το στοίχημά της είναι ένα. Μεγάλη κινητοποίηση ψηφοφόρων για να αυξηθεί η συμμετοχή στις κάλπες. Αυτό είναι το στοίχημα της Αννας, να προσέλθει όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός μελών και φίλων στις κάλπες.
Αν γίνει αυτό, τότε όλες οι εκδοχές ως προς το αποτέλεσμα είναι με το μέρος της, αναφέρουν συνεργάτες της. Το δείγμα για τους ίδιους είναι πολύ καλό μέχρι στιγμής, αφού σε πολλές συγκεντρώσεις και ομιλίες της, πέραν των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πάνε σε όλους τους υποψήφιους να τους ακούσουν, λένε πως «βλέπουμε στις συγκεντρώσεις στελέχη που είχαν να έρθουν στο ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια. Η Αννα φέρνει κόσμο μαζί της» υποστηρίζουν άμεσοι συνεργάτες της.