| Menelaos Myrillas / SOOC/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #14: Ο καβγάς για τις κάλπες συνεχίζεται – γιατί ο Ανδρουλάκης θέλει Δούκα στον β’ γύρο

Ενώ απέχουμε έξι 24ωρα από τις εκλογές για την αρχηγία, ακόμα αγνοείται η λύση για το πού θα στηθούν οι κάλπες, με την πλευρά του απερχόμενου προέδρου να κατηγορείται ότι θέλει να σημαδέψει την τράπουλα. Την ίδια ώρα, η στόχευση της Διαμαντοπούλου και του Γερουλάνου είναι εμφανής
Protagon Team

Εξι μέρες και έξι νύχτες. Τόσες έχουν απομείνει ως τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ερώτημα είναι αν το κόμμα διαθέτει ικανό απόθεμα πολιτικού πολιτισμού ή τελικά θα επικρατήσει η πόλωση μεταξύ των υποψηφίων που στην τελική ευθεία θα τα δώσουν όλα για όλα. Την προσεχή Κυριακή το απόγευμα θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι δύο από τους έξι υποψήφιους που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρω στην τελική αναμέτρηση –και ποιοι θα αρχίσουν τα παζάρια.

Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, μεταφέρουν κλίμα ενθουσιασμού και ορισμένα από τα στελέχη του υποστηρίζουν πως ό,τι και να γίνει, θα είναι ο άχαστος αυτής της μάχης (βέβαια το «άχαστος» το έχουμε ξανακούσει από μια άλλη ψυχή). Ποντάρουν οι συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου στο γεγονός ότι παρά τα όσα λέει και νομίζει, ο Χάρης Δούκας είχε ένα καταστροφικό debate, στο οποίο όχι μόνο φάνηκαν οι αδυναμίες του αλλά τρόμαξαν και οι υποστηρικτές του –και αυτό θα αποτυπωθεί και στις κάλπες. Επιθυμία τους, βέβαια, είναι να τον έχουν, όπως λένε, «αντίπαλο» ως υποψήφιο τη δεύτερη Κυριακή.

Στο στρατόπεδο του κ. Ανδρουλάκη δεν θέλουν να έχουν αντίπαλο την Αννα Διαμαντοπούλου γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχει πάει στις κάλπες να ψηφίσει το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ του Κέντρου και των μεταρρυθμίσεων και είναι πιθανό να χάσουν. Δεν θέλουν επίσης και τον Παύλο Γερουλάνο γιατί έχουν αντιληφθεί ένα δικό του (δημοσκοπικό) κύμα τις τελευταίες ημέρες –ιδίως μετά το debate– και εκτιμούν ότι μαζί του θα συμπορευθούν ψηφοφόροι των άλλων υποψηφίων στον δεύτερο γύρο –άλλωστε σε αυτή την περίπτωση ακυρώνεται και το επιχείρημα της πλευράς Ανδρουλάκη για την ανάγκη ο αρχηγός να είναι στη Βουλή (ο κ. Γερουλάνος είναι μια χαρά βουλευτής Α’ Αθηνών).

Βέβαια, από την πλευρά του κ. Δούκα λένε πως όλα αυτά για το debate δεν ισχύουν στον βαθμό που περιγράφονται, ότι είναι «ευσεβείς πόθοι» του κ. Ανδρουλάκη, του οποίου το «βασίλειο», ό,τι και να γίνει, τελειώνει. «Ο κ. Δούκας όλα δείχνουν ότι θα αναμετρηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη τη δεύτερη Κυριακή» αναφέρουν υποστηρικτές του δημάρχου Αθηναίων. Η κατάσταση ωστόσο «τσιτώνεται» γίνονται «σφαγές» σε επίπεδο νεολαίας ανάμεσα σε υποστηρικτές του κ. Δούκα και του κ. Ανδρουλάκη. Στο στρατηγείο του Δούκα ελπίζουν ότι έχουν ανακτήσει τις απώλειες από το debate. Τελικός στόχος στη στρατηγική τους να μην κάνουν νέα λάθη αυτή την εβδομάδα. «Επιμένουμε στην ανάδειξη των προτάσεών μας για την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας, θα τονίσουμε το δίλημμα των εκλογών: θέλουμε ένα φοβικό ΠΑΣΟΚ “βούτυρο στο ψωμί” του Μητσοτάκη ή ενώνουμε δυνάμεις και κάνουμε πράξη τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης στις επόμενες εκλογές;», λένε φλερτάροντας πάντα με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την κυρία Διαμαντοπούλου και πέρα από το σουξέ με το βιντεάκι με τους «Απαράδεκτους», από το επιτελείο της θεωρούν ότι αν την Κυριακή έρθει δεύτερη και οι πολίτες αποφασίσουν με την ψήφο τους να την κατατάξουν «απέναντι» στον κ. Ανδρουλάκη, τότε όχι μόνο θα πρόκειται για ένα ανανεωμένο και μπολιασμένο από το Κέντρο εκλογικό σώμα, όλα και ότι όλα τα συστήματα θα ανασυνταχθούν.

 

Οι Διαμαντοπουλικοί πιστεύουν πως σε μια τέτοια περίπτωση μόνο ένα μόνο μέρος των ψηφοφόρων του κ. Γερουλάνου θα στραφεί τη δεύτερη Κυριακή προς την επιλογή κ. Ανδρουλάκη, και ότι οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων υποψηφίων που θα είναι εκτός μάχης (δηλαδή του κ. Δούκα, του Μιχάλη Κατρίνη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου) δεν θα προτιμήσουν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που τονίζουν είναι πως πλέον οι ψηφοφόροι δεν ακολουθούν εντολές που μπορεί να δίνουν οι επικεφαλής. Αυτό συνέβαινε παλαιότερα και αν συμβεί θα είναι σε πολύ μικρό αριθμό και μόνο στους κομματικούς στρατούς αμιγώς. Για να έχει έρθει δεύτερη η Αννα στις εκλογές σημαίνει ότι θα έχουν προσέλθει στην κάλπη και θα την έχουν ψηφίσει όχι μόνο κομματικοί αλλά και ψηφοφόροι ευρύτερα της κοινωνίας που αυτό συνεπάγεται μια σίγουρη νίκη για την ίδια, αναφέρει το επιτελείο της.

Οσο για τον κ. Γερουλάνο, αυτός συνεχίζει μια υπερεντατική προεκλογική εκστρατεία –το Σάββατο, ανάμεσα σε αμέτρητες συνεντεύξεις, έβρισκε τον χρόνο να αναπτύξει τις θέσεις του για την υγιή επιχειρηματικότητα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά και την αναγκαιότητα… δασμών (!) σε συνάντησή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τον Kuklo, ομάδα νέων επιχειρηματιών– και έπειτα κίνησε για Θεσσαλία. Παράλληλα συνεργάτες του εκτιμούν ότι η απόδοση του κ. Δούκα στο debate είχε χαρακτηριστικά «Μπάιντεν» και περιγράφουν ένα απίστευτο «γκελ» του βουλευτή Α’ Αθήνας με τον κόσμο.

Κάλπες αγνοούνται

Ολα βέβαια θα παιχτούν πάνω από την κάλπη. Και μολονότι δεν απέχουμε ούτε έξι 24ωρα από τις εκλογές, η αρμόδια επιτροπή ακόμα δεν έχει βρει τη λύση για το πού και πόσες κάλπες θα στηθούν σε όλη τη χώρα. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα σας μεταφέραμε πληροφορίες για τις μάχες που δόθηκαν στην ΕΔΕΚΑΠ προκειμένου να κερδίσουν οι εκπρόσωποι των πέντε υποψηφίων για να μην στηθούν επιπλέον κάλπες και στα πιο απίθανα σημεία όχι μόνο της Κρήτης αλλά και όπου αλλού υπέδειξε ο κ. Ανδρουλάκης. Για κάλπες εξωτερικού φυσικά ούτε λόγος ακόμη. Θα θέλουν να ψηφίσουν Ελληνες του εξωτερικού αλλά θα βλέπουν με το κιάλι τα εκλογικά τμήματα.

Μαθαίνουμε ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλει στη Στουτγάρδη και τη Φρανκφούρτη να μην τοποθετηθούν κάλπες, με πρόσχημα, όπως λένε, ότι δεν διαθέτουν στελέχη να υποστηρίξουν λειτουργικά τα εκλογικά τμήματα. Περιοχές που διαθέτουν πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει, όπως υποστηρίζει. έλληνες κομματικά στελέχη για να στελεχώσουν τα τμήματα ώστε να πάνε να ψηφίσουν φίλοι και μέλη από τους απόδημους. Οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στον Καναδά επίσης θα δυσκολευτούν να βρουν κάλπες να ψηφίσουν γιατί, κατά την κομματική γραφειοκρατία, «κοστίζει οικονομικά» το Τορόντο –εξετάζουν εναλλακτικά το Μόντρεαλ, ίσως επειδή είναι γαλλόφωνο. Ο Νίκος Σαλαγιάννης, γενικός διευθυντής στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος στα οικονομικά μετράει ένα-ένα τα ευρώ. Στις εκλογές του 2021 είχαν στηθεί 40 κάλπες σε ορισμένες πρωτεύουσες ευρωπαϊκών χωρών.

Την προηγούμενη Παρασκευή όλοι ήλπιζαν ότι η επιτροπή δεοντολογίας και καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ ) θα έβγαζε λευκό καπνό και θα κατέληγαν στις αποφάσεις για τις κάλπες και τα tablet. Τελικά όλα τινάχτηκαν και πάλι στον αέρα. Αφήστε δε που σύμφωνα με τις καταγγελίες παρουσιάστηκαν μαγειρεμένα στοιχεία από μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών που τάσσονται στην ομάδα Ανδρουλάκη, στοιχεία που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων που έχουν συνασπιστεί έτσι ώστε να δουν τι θα γίνει με τις κάλπες, έψαχναν τα πραγματικά στοιχεία· μάταιη όμως προσπάθεια. Γενικώς η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Η Χαριλάου Τρικούπη προσθέτει μία ακόμη δυσκολία. Σαν να μη θέλει να κάνει εκλογές, αυτό πιστεύουν οι διαφωνούντες. Ακόμη δεν γνωρίζουν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών σε ποια εκλογικά τμήματα θα παρουσιαστούν για να διεξαχθεί αδιάβλητη η εκλογική διαδικασία χωρίς παρατράγουδα. Στις δυσκολίες αυτές προστέθηκε μια επιπλέον. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει σε κάθε κάλπη η εφορευτική επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει μέχρι και τέσσερα ψηφοδέλτια αν κρίνεται ανάγκη. Να μη λαμβάνονται υπόψη στην καταμέτρηση του εκλογικού αποτελέσματος. Φανταστείτε σε κάθε κάλπη να συμβαίνει κάτι τέτοιο τι έχει να γίνει στο σύνολο. Έτσι δίκαια αντιδρά η άλλη πλευρά και ζητά το αυτονόητο. Μέχρι ένα ψηφοδέλτιο το πολύ, ειδάλλως συνιστά μέγα πρόβλημα αξιοπιστίας και τίθεται εν αμφιβόλω η όλη εκλογική διαδικασία, σημειώνουν.

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι κεντρικές ομιλίες και συγκεντρώσεις των έξι υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις περιοδείες όλων στην περιφέρεια και τα νησιά, θα καταλήξουν με κεντρικές συγκεντρώσεις ενόψει την μάχης που θα δώσουν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης κάνει τεράστια κινητοποίηση με τηλέφωνα προς ψηφοφόρους και SMS καλώντας στην κεντρική ομιλία του στην Αθήνα την Παρασκευή το απόγευμα στην Παλιά Βουλή και την επομένη παραμονές εκλογών, στην Πάτρα: σαν να λέμε Ανδρέας . Στο ίδιο κτίριο της Παλιάς Βουλής έχει προγραμματίσει την Τετάρτη το απόγευμα να μιλήσει σε υποστηρικτές του ο κ. Γερουλάνος. Επέλεξε για λόγους συμβολισμού το συγκεκριμένο σημείο στο κέντρο της Αθήνας και αυτός, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει προγραμματίσει την κεντρική ομιλία του την Τετάρτη στον εμβληματικό για την Αθήνα γυμναστικό Σύλλογο «Πανελλήνιο».

Στην πλατεία Καραϊσκάκη, σε κεντρικό ξενοδοχείο, θα μιλήσει η κυρία Διαμαντοπούλου κάνοντας την κεντρική πολιτική της εκδήλωση την Πέμπτη, έχοντας όμως έναν γερό αντίπαλο: τον Ολυμπιακό που εκείνη την ημέρα παίζει με την Μπράγκα και φοβάται μην τυχόν και φάει γκολ εντός έδρας.

Το κάστρο του Περιστερίου προσπαθούν να κυκλώσουν δύο υποψήφιοι που μιλούν ο ένας μετά τον άλλον στο ίδιο χώρο, προκαλώντας αναγκαστικά και τις συγκρίσεις. Τη Δευτέρα η κυρία Γιαννακοπούλου κάνει την προεκλογική της συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία του Δήμου Περιστερίου και μία μέρα μετά, στον ίδιο χώρο, ο κ. Κατρίνης. Τα δυτικά είναι περιοχή που εκλέγεται βουλευτής η κυρία Γιαννακοπούλου και στα δυτικά επέλεξε για την κεντρική του ομιλία και ο βουλευτής Ηλείας.