Κατά γενική ομολογία το debate των έξι υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήταν και διαφορετικό και άρεσε και άνοιξε νέους δρόμους για τα επόμενα που θα γίνουν.
Το παρακολούθησαν ή έστω του έριξαν μια ματιά 600.000 τηλεθεατές-πολίτες. Αλλά εδώ θα σας αποκαλύψουμε τι έγινε και τι δεν έγινε πίσω από τις κάμερες, μέσα στο στούντιο, τι ζήτησαν δύο από τους υποψήφιους την ώρα που ήταν στον αέρα το debate και δεν καταλάβαμε τίποτε, τι έλεγαν οι δύο δημοσιογράφοι στο διάλειμμα αλλά και τι έγινε μέσα στο ασανσέρ με τους δύο μονομάχους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, για ποιο λόγο ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Μιχάλης Κατρίνης είχαν ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ στο μπρέικ αλλά και τι έγινε στα γραφεία που είχαν ξεχωριστά όλοι οι υποψήφιοι με τους συνεργάτες τους.
Λίγο προτού το debate φτάσει να κάνει το πρώτο του διαφημιστικό διάλειμμα, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τους άμεσους συνεργάτες του –που ήταν πίσω από τις κάμερες– το κινητό του το οποίο είχε ξεχάσει, έτσι ώστε όταν ο ίδιος δεν είναι στον «αέρα» να συμβουλεύεται, διότι αν προσέξατε ο ίδιος δεν απάντησε στην ερώτηση για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας (το προσπέρασε), ενώ μπερδεύτηκε και έκανε ερώτηση δύο φορές στην ίδια ενότητα.
Από την άλλη ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε και αυτός το δικό του αξεσουάρ. Ήθελε να έχει κοντά του την τσάντα του και του την πήγαν δίπλα του βγάζοντας ένα σκονάκι μέσα από αυτήν. Εμείς ως τηλεθεατές βέβαια δεν είδαμε τίποτε από όλα αυτά και ας ήταν στον τηλεοπτικό «αέρα».
Ενα πρώτο σημείο τριβής ήταν ο διάλογος ανάμεσα στον κ. Κατρίνη και κ. Ανδρουλάκη για τα εθνικά θέματα και το δικαίωμα βέτο της Ελλάδας στην ΕΕ και αντάλλαξαν εκεί μεταξύ τους κάποια ειρωνικά υπονοούμενα. Οταν έγινε το διάλειμμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως άλλος «πατερούλης», πήρε σε μια άκρη τον βουλευτή Ηλείας και του εξηγούσε πώς λειτουργεί το δικαίωμα του βέτο στην ΕΕ. Οι υπόλοιποι βέβαια υποψιάστηκαν «ψηστήρι» του απερχόμενου προέδρου στον πρώην πρόεδρο της ΚΟ.
Σε κάθε υποψήφιο, η ΕΡΤ είχε παραχωρήσει και από ένα γραφείο για να βρίσκεται με τους στενούς του συνεργάτες. Την περισσότερη «φασαρία» έκανε η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία έδωσε ζωή, λέει, στον όροφο με τα γέλια και τη χαρά που είχε. Ήταν όλοι οι συνεργάτες της η αδελφή της Ελένη και ο σύζυγός της Μάξιμος, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Η γη της ελιάς».
Το στούντιο απ’ όπου που μεταδόθηκε το debate ήταν στο υπόγειο του κτιρίου της ΕΡΤ. Έτσι όταν μετά από τρεις ώρες ολοκληρώθηκε η τηλεμαχία, συμπτωματικά εισήλθαν στο ίδιο ασανσέρ για να πάνε στο ισόγειο, που ήταν η έξοδος, ο κ. Δούκας και ο κ. Ανδρουλάκης. Επειδή είχε προηγηθεί, ωστόσο, λίγα μόλις λεπτά πριν η φαρμακερή ατάκα περί «ευνοούμενου» και περί Μιτεράν και Ερντογάν του κ. Ανδρουλάκη προς τον δήμαρχο Αθηναών και η απάντηση του τελευταίου περί «απρέπειας», για να μην συμβεί κάτι χειρότερο μέσα στον ανελκυστήρα αν έμεναν μόνο οι δυο τους, οι συνεργάτες των δύο έτρεξαν αμέσως να μπούνε μαζί τους. Λειτούργησαν θα λέγαμε κάπως σαν κυανόκρανοι του ΠΑΣΟΚ. Πριν γίνει αυτό για να δείξουν ότι όλα κύλισαν ομαλά και η ατμόσφαιρα ήταν πολιτισμένη, η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε από τους άλλους πέντε να βγάλουν μια σελφι φωτογραφία όλοι μαζί, όπως και έγινε.
Πώς όμως είδε ο κάθε υποψήφιος το debate και την απόδοσή του;
Η πλευρά της κυρία Διαμαντοπούλου θεωρεί ότι δεν έφαγε γκολ –ούτε και έβαλε βέβαια. Εμφανίστηκε όπως αναμενόταν ως ένας φάρος αξιοπρέπειας και σοβαρότητας, τονίζοντας το «πρωθυπουργήσιμο», κάτι που το έχει αν αναλογιστούμε ότι είναι και πρώην Επίτροπος στην ΕΕ. Από εκεί και πέρα στο στρατόπεδο της κυρίας Διαμαντοπούλου θεωρούν ότι ο κ. Δούκας ήταν αδιάβαστος –που ήταν– και ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν… αναμενόμενος. Μάλιστα θεωρούν ότι κάποια στιγμή φάνηκε πως ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε να κουράστηκε. Φάνηκε επίσης ποιος από τους υποψήφιους είχε εμπειρία, ενώ για τον κ. Γερουλάνο λένε ότι ήταν «αχρείαστη» η επίθεση –«πού ήσουν, Αννα;»–που έκανε στην κυρία Διαμαντοπούλου. Για την κυρία Γιαννακοπούλου υποστηρίζουν ότι στην ουσία τσίριζε, ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία του κ. Κατρίνη και τα λεγόμενά του τα κρίνουν ξύλινα, παρωχημένα, και παλαιάς αντίληψης. Απευθυνόταν μόνο στους κομματικούς ψηφοφόρους.
Η κυρία Γιαννακοπούλου από την πλευρά της εκτιμά ότι η στρατηγική που έχει εδώ και καιρό ενάντια στον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορούσε να αλλάξει στο debate. Ήταν όμως μια δύσκολη υπόθεση και ψυχοφθόρα να επιτίθεσαι στον απερχόμενο πρόεδρο. Για τους άλλους υποψήφιους κρίνει ότι ήταν μέτριοι χωρίς να βγει κάποιος όπως λέει ως ο μεγάλος χαμένος ή ως ο μεγάλος κερδισμένος.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κρίνοντας τα όσα ειπώθηκαν τις τρεις ώρες στο debate μεταξύ των υποψηφίων θεωρεί λέγοντας ότι «ήταν πολύ θετική ή πρωτοβουλία. Είχε και απευθείας επικοινωνία μεταξύ μας, που είναι και αυτό μια καινοτομία, την οποία ήθελα και εγώ από την αρχή. Έχω την αίσθηση ότι πια οι πολίτες έχουν ξεκάθαρη άποψη για τις θέσεις και τις προτάσεις της καθεμίας και του καθενός, και το διακύβευμα είναι να έρθουν μαζικά, να στηρίξουν τη διαδικασία στις 6 του Οκτώβρη».
Από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη, στο επιτελείο του νιώθουν ικανοποιημένοι και κυρίως στο ότι κατάφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μολονότι «είχε πέντε απέναντί του» να αναδείξει όχι μόνο τις δικές του θέσεις και απόψεις αλλά και το τι πρεσβεύουν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι για να γίνει η σύγκριση από τους πολίτες.
Συγκρατήθηκε με δυσκολία στις επιθέσεις που δέχθηκε από την κυρία Γιαννακοπούλου αλλά επέλεξε την ψυχραιμία.