| Menelaos Myrillas / SOOC/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #1: Η κουμπάρα της Νάντιας, ο Αργυρός και η συνάντηση Ανδρουλάκη – Σπίρτζη

Είκοσι πέντε ήμερες πριν από τις εκλογές για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εν αναμονή της ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων, όσα συνέβησαν στο μεταξύ και αξίζει να σημειωθούν
Protagon Team

Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται για εκλογές, κακήν κακώς Νοέμβριο, μέσα σε πρωτοφανές κλίμα σύγκρουσης και χωρίς καν υποψηφίους της προκοπής, στο ΠΑΣΟΚ που όλοι οι υποψήφιοι τρέχουν και δεν φτάνουν για να μαζέψουν ψήφους απ’ όλη την Ελλάδα, επικρατεί μια «ωραία ατμόσφαιρα» που έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος στον δαλιανιδικό «Ατσίδα». Σύμφωνοι, δεν έχουν φτάσει ακόμη σε επίπεδα «Κράμερ εναντίον Κράμερ» — αλλά δεν θέλει πολύ για να ανεβάσουν και τέτοιο έργο. 

Η Αννα Διαμαντοπούλου παρέθεσε, το βράδυ της Δευτέρας, dinner σε δημοσιογράφους σε γνωστό στέκι του Παγκρατίου· όχι «Αρχελάου 5», που είναι η νέα σειρά της ΕΡΤ, αλλά κάπου εκεί, προς Αριαννού μεριά, όπου κάποτε τα έπινε πανηγυρικά η Πρώτη Φορά Αριστερά, καμιά φορά τρώει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τις φίλες της και συναντώνται και κυβερνητικοί να τους φύγει το στρες.

Στυλοβάτες της ομάδας της κυρίας Διαμαντοπούλου, εμφανίζονται πλέον δύο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παλαιότερα ανήκαν σε άλλες εσωκομματικές ομάδες: Η Χαρά Κεφαλίδου από τη Δράμα και ο Λάζαρος Λωτίδης από τη Κοζάνη, τόπο καταγωγής της πρώην υπουργού και Επιτρόπου.

Ο κ. Λωτίδης, μολονότι δεν είχε ποτέ του κομματική επαφή με το μπλοκ των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, τώρα στηρίζει την υποψηφιότητα της αρχετυπικά εκσυγχρονιστικής Αννας. Η κυρία Κεφαλίδου, διατηρεί συγγενική σχέση με τη βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών και επίσης υποψήφια αρχηγό Νάντια Γιαννακοπούλου και έχουν κουμπαριά μεταξύ τους αλλά φαίνεται ότι πλέον αυτή η τελευταία χαλάει, αφού η πρώην βουλευτής δεν στηρίζει την κουμπάρα.

Δύο ακόμη ακλόνητοι υποστηρικτές της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι, βέβαια, ο σύζυγός της και ο γιος της που ήταν παρόντες. Σημειωτέον ότι ο Χάρης, ο μοναχογιός της, είναι από τους πολύ καλούς στιχουργούς του Κωνσταντίνου Αργυρού. Μάλιστα έχει κερδίσει και διαμαντένιο δίσκο από τα τραγούδια που γράφει, όπως αποκάλυψε η κυρία Διαμαντοπούλου στην ομήγυρη της Αριαννού.

Κατά τα άλλα, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η επιτροπή καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) με την επικεφαλής του οργάνου να κλείνει το θέμα που αναδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το αν έχει δικαίωμα ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας να είναι υποψήφιος, λόγω ασυμβίβαστου που κατά κάποιους μελετητές των ιερών κειμένων της Χαριλάου Τρικούπη προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος. Η Νανά Βρυώνη πήρε «γραμμή» από τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη να κλείσει το θέμα στην επιτροπή ως μη γενόμενο γιατί και η ίδια πιστεύει ότι αυτό που προέχει είναι να διεξαχθούν οι εκλογές χωρίς προβλήματα και αυτός ή αυτή που θα εκλεγεί αρχηγός να μπορέσει από εκεί και πέρα να «μεγαλώσει» το ΠΑΣΟΚ καταφέρνοντας να κερδίσει όσα μπορεί από τον διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε άλλα προβλήματα έχει ο κ. Δούκας, που την Τρίτη το απόγευμα είδε την Αθήνα να πλημμυρίζει με μια νεροποντή και πολλοί θυμήθηκαν τι έσουρνε, τέτοιον καιρό, στον Κώστα Μπακογιάννη.

Στο παρασκήνιο, φυσικά, εκδηλώνονται από τους υποψήφιους διαφορετικές επιδιώξεις από ό,τι φαίνονται δημόσια. Η πλευρά Δούκα υποστηρίζει ότι εκείνος που πίεζε περισσότερο για να ισχύσει το ασυμβίβαστο για τον δήμαρχο Αθηναίων και έτσι να μην μπορέσει τελικά να είναι υποψήφιος, ήταν ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής Α’ Αθήνας ας μην το ξεχνάμε, αλλά δεν το έδειχνε  δημόσια. Ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος επισκέπτεται πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποτυπώνοντας έναν άλλον διαφορετικό λόγο από τους συνυποψηφίους του, απαντά ότι πρόκειται για παραμύθια. Μάλιστα ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ του ζήτησε να είναι πιο οξύς στις παρεμβάσεις του, το ίδιο ζητάνε και συνεργάτες του και οι δημοσκόποι. Ο ίδιος απαντά ότι αν το κάνει αυτό τότε δεν θα είναι ο εαυτός του αλλά κάποιος άλλος. Άδικο έχει;

Ο κ. Ανδρουλάκης πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ συναντήθηκε συμπτωματικά  με έναν πρώην σύντροφό του, που στην πορεία έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα: ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, που πρωτοστάτησε στην αποκαθήλωση Κασσελάκη, την ώρα που έβγαινε από ένα τηλεοπτικό στούντιο ως καλεσμένος εκπομπής, έπεσε πάνω στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Χαιρετήθηκαν κάπως τυπικά με ένα απλό «αντέχεις;» και όχι αγαπησιάρικα, καθότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει εδώ και καιρό ότι δεν θέλει πίσω στο κόμμα εκείνους που έφυγαν και πρόδωσαν το ΠΑΣΟΚ πηγαίνοντας να γίνουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ – «κάποιοι έτρεχαν να διαπραγματευτούν τα πολιτικά τους σαρκία με άλλα κόμματα…» αναφέρει συχνά. 

Ο κ. Ανδρουλάκης φανερώνει το στίγμα του για το πώς θα πορευτεί έναντι της κυβέρνησης, αφού κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη χθες και σήμερα εκείνο που σημειώνει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι «ακούσαμε πολλές υποσχέσεις. Τα προβλήματα, όμως, είναι εδώ: Η ακρίβεια, το καθημερινό κόστος ζωής, τα ενοίκια και, βέβαια, η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Κατά τα άλλα η μάχη των υπογραφών που συλλέγουν όλοι οι υποψήφιοι πλην του δημοσιογράφου Γιάννη Κανελάκη που θέτει «ζήτημα προσωπικών δεδομένων» συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη οπότε θα ανακηρυχθούν και επίσημα οι υποψήφιοι. Ο δήμαρχος Αθηναίων συγκέντρωσε 100 υπογραφές μελών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αλλά κάποιοι από τους συνεργάτες του καταγγέλλουν ότι αρκετά μέλη από αυτά που υπέγραψαν στηρίζοντας τον κ. Δούκα δέχθηκαν γερό bullying από τους πραιτωριανούς του κ. Ανδρουλάκη για να πάρουν πίσω την υπογραφή τους, κάτι που τελικώς δεν έγινε. 

Στους ρυθμούς των δημοσκοπήσεων χορεύουν οι υποψήφιοι με τον Μιχάλη Κατρίνη, που τον εμφανίζουν να κάνει χαμηλή πτήση, να καταγγέλλει πως επιχειρείται προσπάθεια  χειραγώγησης, υποστηρίζοντας ότι το δείγμα στο οποίο βασίζονται είναι «αδιευκρίνιστο και μη αξιόπιστο». Ε, ναι. Δεν ρώτησαν στον Πύργο.