Τζεφ Μπέζος, Τιμ Κουκ, Σαντούρ Πιτσάι και Μαρκ Ζάκερμπεργκ πρέπει, σίγουρα, να συνθέτουν την πιο πλούσια βιντεοκλήση όλων των εποχών | USA Today twitter
Επικαιρότητα

Ημέρα κρίσης για τους τεχνολογικούς γίγαντες στο Κογκρέσο

Μπέζος, Κουκ, Πιτσάι και Ζάκερμπεργκ, οι «big four» του Διαδικτύου που όχι μόνο δεν επλήγησαν από τον κορονοϊό αλλά γιγαντώθηκαν, κλήθηκαν να απαντήσουν, μέσω Διαδικτύου και από την ασφάλεια του σπιτιού τους, σε διάφορες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τους σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές τους
Protagon Team

Θα μπορούσε να είναι σενάριο από ανέκδοτο στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ, όμως είναι πραγματικότητα: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, ο Σουντάρ Πιτσάι της Google, ο Τιμ Κουκ της Apple και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon επρόκειτο να βρεθούν όλοι μαζί σε μία βιντεοκλήση, όχι για να συζητήσουν το μέλλον της τεχνολογικής βιομηχανίας, αλλά για να παρουσιαστούν ενώπιον των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου που απαιτεί εξηγήσεις. 

Με την πανδημία του Covid-19 να έχει «γονατίσει» χιλιάδες κλάδους και επιχειρήσεις, η βιομηχανία του Ιντερνετ όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά κατάφερε να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης, όσο εκατομμύρια άτομα έμειναν κλεισμένα στα σπίτια τους και κολλημένα στις οθόνες τους.

Πλέον, οι αξία των τεσσάρων αυτών τεχνολογικών κολοσσών, των λεγόμενων «big four», πλησιάζει τα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια. Ομως, όσο αυξάνεται η αξία τους και κατά συνέπεια, η επίδραση τους, εμφανίζονται όλο και περισσότερες κατηγορίες εις βάρος τους.

Η Google, εδώ και χρόνια, εκμεταλλεύεται την απόλυτη κυριαρχία της στην αγορά μηχανών αναζήτησης και μάλιστα έχει πληρώσει πρόστιμο, για την αγορά και μετέπειτα διάλυση ανταγωνιστριών εταιρειών της.

Από τη μεριά της, η Amazon έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την προώθηση των δικών της προϊόντων στην πλατφόρμα της, εις βάρος αυτών που έχουν κατασκευαστεί από άλλες εταιρείες.

Ο Σουντάρ Πιτσάι ανέλαβε τα ηνία της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, το 2015 (Reuters)

Έντονα είναι και τα παράπονα από τους προγραμματιστές εφαρμογών για το μερίδιο ύψους 30% που απαιτεί η Apple για κάθε αγορά που λαμβάνει χώρα στο app store της, μα που αλλού να πουλήσουν τις εφαρμογές τους;

Η Apple και η Google κατασκευάζουν τα λογισμικά iOS και Android και ως αποτέλεσμα ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη την αγορά τηλεφωνικών λειτουργικών συστημάτων, έτσι αν κάποιος θέλει να μπει στο «παιχνίδι», πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες τους.

Είναι γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια, η καχυποψία προς τους τεχνολογικούς γίγαντες, τόσο από την μεριά των πολιτών, όσο και από τις κυβερνήσεις, έχει αυξηθεί, με τις εταιρείες να κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Ετσι, οι επικεφαλής τεσσάρων εταιριών-στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο από τους τέσσερις πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου-με συνολική αξία 4,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν πως οι επιχειρήσεις τους δεν είναι δα τόσο ισχυρές.

Οι Τζεφ Μπέζος, που είναι «πρωτάρης», μιας και είναι ο μόνος από τους CEO’s που δεν είχε καταθέσει ποτέ στο Κογκρέσο, είχε ήδη δημοσιεύσει την εναρκτήρια δήλωση του, την οποία άρχισε, όπως συνηθίζεται, με μία σελίδα από την προσωπική του ιστορία και τέλος, έγραψε πως «Η Amazon, όπως και όλοι οι μεγάλοι θεσμοί, πρέπει να ελέγχονται εξονυχιστικά».

Αντίστοιχα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημοσίευσε μία ανακοίνωση, στην οποία υπερασπίζεται την εταιρεία του, λέγοντας πως αναπτύχθηκε και έγινε επιτυχημένη με τον «Αμερικανικό τρόπο».

Πράγματι, με τη Facebook να αντιμετωπίζει κριτική και από τους Δημοκρατικούς, που θεωρούν πως η πλατφόρμα προσφέρει έφορο έδαφος για την ανάπτυξη ακροδεξιών ιδεολογιών, αλλά και από τους Ρεπουμπλικάνους, που πιστεύουν πως η εταιρεία εξυπηρετεί μία «αριστερή» ατζέντα, ο Ζάκερμπεργκ σκόπευε να παίξει τον ρόλο του πατριώτη.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στην κατάθεση του στο Κογκρέσο, τον Οκτώβρη του 2019 (Reuters)

Η ραγδαία ανάπτυξη κινεζικών επιχειρήσεων, σαν την Huawei και την νέα τρέλα τον παιδιών και των εφήβων -το Tik Tok – δίνουν ένα ακόμη «χαρτί» στις αμερικανικές εταιρείες, που μπορούν κάλλιστα να υποστηρίξουν πως αν η αμερικανική κυβέρνηση κινηθεί ενεργά εναντίον τους, τότε απλά ανοίγει τον δρόμο για τους κινέζους ανταγωνιστές.

Από τη μεριά τους, σύμφωνα με την Washington Post, ο Τιμ Κουκ σχεδίαζε να μιλήσει για την έμφαση που δίνει η Apple στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών της, ενώ ο Σουντάρ Πιτσάι της Google, που κατηγορείται για το μονοπώλιο της στις διαδικτυακές διαφημίσεις, επρόκειτο να τονίσει πως η εταιρεία του μειώνει σημαντικά τα κόστη για τους διαφημιστές.

Φυσικά και οι τέσσερις άνδρες προετοιμάζονταν εδώ και καιρό για την ακρόασή τους και φαίνεται πως έχουν ήδη κερδίσει την πρώτη μάχη: Το Κογκρέσο θα προτιμούσε να τους «στριμώξει» και να τους ανακρίνει έναν προς έναν, όμως τελικά παρουσιάστηκαν όλοι μαζί.

Όπως και να έχει, όμως, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει συχνά στην διάθεση του αυτούς τους τόσο ισχυρούς άνδρες και τα στοιχεία που επρόκειτο να δώσουν μπορούν να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα της μελλοντικής τους σχέσης με τους πελάτες τους και την αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν η New York Times, η ακρόαση της Τετάρτης (29/7) έρχεται μετά από 13 μήνες προετοιμασίας και συλλογής εγγράφων και δεδομένων από τη μεριά της υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι καταθέσεις των τεσσάρων ισχυρών ανδρών θα χρησιμοποιηθούν για άλλες υποθέσεις αντιμονοπωλιακού χαρακτήρα που αφορούν τους τεχνολογικούς κολοσσούς.