Μέλη της ινδοθιβετιανής συνοριοφυλακής φροντίζουν ανθρώπους που διεσώθησαν | Reuters
Επικαιρότητα

Ιμαλάια: Σκηνή από το μέλλον η κατάρρευση του παγετώνα

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ αγνοούνται ακόμα 150, σε μία καταστροφή που οι ειδικοί λένε ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή
Protagon Team

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στα Ιμαλάια. Παγετώνες που σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, και οι καταστροφές που θα προκαλέσουν στο διάβα τους θα είναι πρωτόγνωρες στις χώρες της περιοχής.

Η κατάρρευση ενός παγετώνα στην ινδική πλευρά της οροσειράς, την Κυριακή, ήταν μία πρόγευση και ενδεχομένως να οφείλεται στη συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο απολογισμός των θυμάτων το πρωί της Δευτέρας ήταν 14 νεκροί και 150 αγνοούμενοι.

Ο παγετώνας που κατέρρευσε, έπεσε μέσα σε ποτάμι σε χαμηλότερο υψόμετρο, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες στη βόρεια Ινδία. Τα νερά παρέσυραν τμήματα ενός υδροηλεκτρικού φράγματος και συνέχισαν την ορμητική πορεία τους στην κοιλάδα του Ουταρακάντ. Πολλοί από τους αγνοουμένους εργάζονταν στο φράγμα και στο γειτονικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, ενώ άλλοι στα γύρω χωράφια.

Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, του στρατού και της ινδοθιβετιανής συνοριοφυλακής έσπευσαν στην περιοχή καταφέρνοντας να απεγκλωβίσουν τουλάχιστον 25 άτομα, 16 από τα οποία βρίσκονταν σε μία σήραγγα που είχε γεμίσει λάσπη. Αλλοι 40 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε άλλη σήραγγα μήκους 2,5 χλμ. και γίνονταν προσπάθειες για να εντοπιστούν. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να φτάσουν στην είσοδο του τούνελ, αλλά χρειάζονται πολλές ώρες για να μπορέσουν να απομακρύνουν τον όγκο των υλικών που έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό του.

Μηχανήματα στην είσοδο της σήραγγας όπου εγκλωβίστηκαν δεκάδες άνθρωποι (STATE DISASTER RESPONSE FORCE/via REUTERS TV)
Η ορμή του ποταμού αποτυπώνεται στην εικόνα από βίντεο (ITBP/REUTERS TV/via REUTERS)

Η χιονοστιβάδα ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Κυριακής από την πλαγιά των Ιμαλαΐων, παρέσυρε το φράγμα Ρισγιγκάνγκα, συνέχισε την πορεία της αποκτώντας ακόμα περισσότερη ορμή, κατέστρεψε ένα ακόμα φράγμα χαμηλότερα και προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε ένα εργοστάσιο, σε δρόμους και γέφυρες που ένωναν δεκάδες απομονωμένα χωριά.

Η απομονωμένη περιοχή του Ουταρακάντ στα δυτικά Ιμαλάια είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις και στα ξαφνικά πλημμυρικά φαινόμενα. Το 2013 είχαν σκοτωθεί 6.000 άνθρωποι από πλημμύρες, την περίοδο των μουσώνων.

Μεγάλα τμήματα του παγετώνα έσπασαν απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες νερού που παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους, προκαλώντας χιονοστιβάδες και κατολισθήσεις, περιγράφει στο BBC ο ΝτιΠι Ντομπάλ, ειδικός στους παγετώνες, που έχει εργαστεί στο ινδικό κυβερνητικό ινστιτούτο για τη γεωλογία των Ιμαλαϊων.

Ενα άλλο πιθανό σενάριο είναι μία χιονοστιβάδα να χτύπησε μία παγωμένη λίμνη σε μεγάλο υψόμετρο, απελευθερώνοντας το νερό που έκρυβε κάτω από τον πάγο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντως ζητούν εδώ και χρόνια να μη γίνονται έργα παραγωγής ενέργειας σε τόσο ευαίσθητα οικοσυστήματα, καθώς οι χιονοστιβάδες και κατολισθήσεις είναι συχνά φαινόμενα στα Ιμαλάια.