Και γιατί να μην γελάει ο Τζεφ Μπέζος; Χάρη στον κορονοϊό, έγινε πλουσιότερος κατά 74 δισ. δολάρια | Reuters
Επικαιρότητα

Ιλιγγος: Χάρη στον κορονοϊό, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 1,1 τρισ. ευρώ!

Το συνεχώς διευρυνόμενο και ήδη τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους μεγιστάνες και στους φτωχούς αυξάνει την πολιτική και κοινωνική οργή, προειδοποιούν οι αναλυτές
Protagon Team

Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχαναν το εισόδημά τους ή και τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας, μία χούφτα δισεκατομμυριούχων έγιναν ακόμα πλουσιότεροι.

Σύμφωνα με την έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, που αναδημοσιεύει η Guardian, οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την περιουσία τους κατά 25,7%, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο φτάνοντας συνολικά το ιλιγγιώδες ποσό των 8,7 τρισ. ευρώ.

Οι μεγιστάνες, όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, επωφελήθηκαν, κατά κύριο λόγο, από την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων παγκοσμίως μετά την καραντίνα για να μεγαλώσουν την περιουσία τους.

Επίσης, αυξήθηκε και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων: από 2.158 το 2017, έφτασαν πλέον τους 2.189, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία.

Ο Γιόζεφ Στάντλερ, επικεφαλής της αρμόδιας για τις οικογενειακές περιουσίες υπηρεσίας της UBS, εξηγεί ότι οι πάμπλουτοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι γιατί πήραν το ρίσκο και αγόρασαν περισσότερες μετοχές των εταιρειών τους όταν οι τιμές τους βυθίζονταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Από τότε, τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν και οι μετοχές, κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας, έχουν ανέβει αισθητά.

Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν το απαραίτητο κεφάλαιο για να «τζογάρουν» στα χρηματιστήρια και το ρίσκο τους απέδωσε.

Ο Λιουκ Χίλιαρντ, επικεφαλής της οργάνωσης High Pay Centre, που εστιάζει στους υπέρογκους μισθούς, εξηγεί ότι, «η υπερβολική συγκέντρωση πλούτου είναι ένα άσχημο φαινόμενο από ηθικής άποψης, αλλά επίσης, οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικό. Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν μία περιουσία που είναι σχεδόν αδύνατον να ξοδέψουν στη διάρκεια πολλών ζωών, ακόμα και αν ζουν μέσα στην απόλυτη πολυτέλεια. Οποιος συγκεντρώνει πλούτη σε αυτή την κλίμακα, έχει εύκολα την δυνατότητα να αυξήσει τον μισθό των υπαλλήλων του, οι οποίοι παράγουν τον πλούτο τους ή να συνεισφέρει περισσότερα στο κράτος μέσω φόρων για να στηρίξει απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες και έργα, παραμένοντας πλουσιοπάροχα αμειβόμενος για τις επιτυχίες του. Το γεγονός ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι είναι σημάδι ότι ο καταπιταλισμός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε».

Ο Στάντλερ προειδοποιεί ότι η κοινωνία μπορεί να αντιδράσει εναντίον των πλουσίων που αύξησαν την περιουσία τους όταν εκατομμύρια ανθρώπων υπέφεραν από την πανδημία. «Υπάρχει ο κίνδυνος να τους στοχοποιήσει η κοινωνία; Ναι. Το γνωρίζουν οι ίδιοι; Ναι»

Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν αυξήσει κατακόρυφα την περιουσία τους τα τρία τελευταία χρόνια, κατά 70% ή 4,2 δισ. δολάρια!

Το θέμα είναι πόσο θα το ανεχθεί η κοινωνία και πότε θα επέμβει εναντίον τους, αναρωτιέται ο Στάντλερ.

Η κατάσταση είναι αντίστοιχη του 1905, λέει χαρακτηριστικά, όταν οι μεγάλες αμερικανικές οικογένειες των Κάρνεγκι, Ροκφέλερ και Βάντερμπιλτ είχαν τεράστιες περιουσίες.

Σήμερα, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη είναι ο Μπέζος με 189 δισ. δολάρια. Η περιουσία του, μόνο φέτος, αυξήθηκε κατά 74 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, λόγω της ανόδου της μετοχής της Amazon.

Μία από τις λίγες γυναίκες στη λίστα, είναι η Κάιλι Τζένερ, επιχειρηματίας στον χώρο των καλλυντικών.

Τα περισσότερα χρήματα το 2020 έχει συγκεντρώσει ο Ελον Μασκ, με 76 δισ. δολάρια, φτάνοντας έτσι τα 103 δισ. δολάρια συνολικά.

 Η UBS σημείωσε ότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι έδωσαν πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

«Σύμφωνα με την έρευνά μας, 209 δισεκατομμυριούχοι έχουν δώσει 7,2 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο», η συντριπτική πλειοψηφία, Αμερικανοί.

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, 98 άτομα έδωσαν 4,5 δισ. δολάρια, στην Κίνα 12 άτομα έδωσαν 679 εκατ. δολάρια, στη Βρετανία, εννέα άτομα έδωσαν μόλις 298 εκατ. δολάρια και στην Αυστραλία, μόνο δύο άτομα έδωσαν 298 εκατ. δολάρια.