Με στοχευμένους ελέγχους και εκτεταμένες διασταυρώσεις των στοιχείων του myDATA και στοιχείων από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντόπισαν, το πρώτο εξάμηνο του 2024, περισσότερες από 52 επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, χωρίς όμως να δηλώνουν τα έσοδα, αφού δεν εκδίδουν τα σχετικά τιμολόγια ή αποδείξεις.
Μόλις το σύστημα της ΑΑΔΕ –με βάση τα στοιχεία από τις παραπάνω τρεις πηγές– εντοπίσει ύποπτη συμπεριφορά, οι ελεγκτές αξιοποιούν ταυτόχρονα στοιχεία από το Διαδίκτυο και από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Σε επόμενη φάση, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η ΑΑΔΕ απλώνει ψηφιακό δίχτυ σε «σεσημασμένους» κλάδους για φοροδιαφυγή, μέσα από μία σειρά νέων –τεχνολογικά προηγμένων– υπηρεσιών, με πρώτο το Ψηφιακό Πελατολόγιο.
Πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.
Με τη νέα αυτή υπηρεσία θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται και θα διαβιβάζονται στα ηλεκτρονικά βιβλία myData. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ύποπτα χαμηλός αριθμός, αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.
Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα τηρείται υποχρεωτικά από κλάδους όπως:
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε οχήματα: συνεργεία, ηλεκτρολογεία, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, πώληση ανταλλακτικών, χώροι στάθμευσης, πλυντήρια, ενοικίαση οχημάτων, πώληση καινούργιων/μεταχειρισμένων οχημάτων.
Επιχειρήσεις εκδηλώσεων: χώροι δεξιώσεων, catering, διοργάνωση εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσεις), ταξίδια, ψυχαγωγία, διακόσμηση.
Επιγραμματικά οι άλλες νέες υπηρεσίες που επιστρατεύονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι οι ακόλουθες:
Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων
Πρόκειται για μία νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία θα είναι καταχωρισμένα αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο για τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά και για όσα μισθώνουν.
Θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, καθώς και όλα τα στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων αφού σ’ αυτό οι μεν ιδιοκτήτες θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε ξεχωριστά πεδία εάν εκμισθώνουν τα ακίνητά τους, οι δε ενοικιαστές θα πρέπει να εμφανίζουν τα ακίνητα για τα οποία καταβάλλουν ενοίκια και να δηλώνουν και τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων που πληρώνουν. Τo Μητρώο θα διασυνδεθεί και με τα δεδομένα του Κτηματολογίου.
Scanner και διασταυρώσεις για τα ΙΧ
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΑΑΔΕ στήνει ειδική πλατφόρμα διασταυρώσεων για ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς ΚΤΕΟ ή/και τέλη κυκλοφορίας.
Οι έλεγχοι θα γίνονται μια φορά το εξάμηνο ενώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα ξεκινούν από τα 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ανάλογα με την παράβαση, σε περίπτωση υποτροπής, ακόμα και τα 30.000 ευρώ. Οι έλεγχοι θα γίνονται με scanner και στον δρόμο με ειδικά templets που θα έχουν στην διάθεση τους οι ελεγκτές.
Διασύνδεση ΓΕΜΗ – Εφορίας
Χάρη σε νέα εφαρμογή, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται αυτόματα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο για τυχόν μεταβολές ή διάφορες αλλαγές με στόχο να εντοπίζει περίεργες αυξήσεις κεφαλαίου ή αλλαγές στη μετοχική σύνθεση. Με τη διασύνδεση η Εφορία θα λαμβάνει αναλυτικά στοιχεία που αφορούν μεταβολές διοικήσεων, μεταφορές μετοχών ή κεφαλαίων, αλλά και οποιαδήποτε κίνηση των διοικούντων, ενώ θα εντοπίζει εύκολα επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.
Ψηφιοποίηση της διαδικασίας για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου
Με τη νέα υπηρεσία ένας φορολογούμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή αλλοδαπής, θα μπορεί να ορίσει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, ως φορολογικό εκπρόσωπο για σκοπούς συμμόρφωσης με τις τυπικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας.
Τι πιάστηκε ήδη στο δίχτυ των διασταυρώσεων
Οι επιχειρήσεις που ήδη πιάστηκαν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ είχαν αποκρύψει φορολογητέα ύλη άνω των 18,5 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά, οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
– Ετερόρρυθμη εταιρεία στην βορειοανατολική Αττική, με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, κατά τα έτη 2018-2021, δεν εξέδωσε 80.200 φορολογικά στοιχεία, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 720.000 ευρώ.
– Ομόρρυθμη εταιρεία με έδρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο φωτιστικών μέσω διαδικτύου, κατά τα έτη 2019-2023, δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς 8.000 φορολογικά στοιχεία για πωλήσεις εκτός Ε.Ε., αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 2,8 εκατ. ευρώ.
– Ατομική επιχείρηση στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, με αντικείμενο δραστηριότητας την εκμετάλλευση επιβατηγών αυτοκινήτων, κατά τα έτη 2018-2021 δεν εξέδωσε 26.300 φορολογικά στοιχεία, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 2 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 400.000 ευρώ.
– Φυσικό πρόσωπο στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, χωρίς έναρξη δραστηριότητας, κατά τα έτη 2018-2021, δεν εξέδωσε 2.920 φορολογικά στοιχεία για πωλήσεις μέσω διαδικτύου, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 274.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 66.000 ευρώ.
– Φυσικό πρόσωπο στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, χωρίς έναρξη δραστηριότητας, κατά τα έτη 2019-2021, δεν εξέδωσε 1.795 φορολογικά στοιχεία για πωλήσεις μέσω διαδικτύου, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 95.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 23.000 ευρώ.
– Ατομική επιχείρηση με έδρα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο ρούχων, κατά τα έτη 2018-2022, δεν εξέδωσε απροσδιόριστο πλήθος φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 2,13 εκατ. ευρώ.
– Μονοπρόσωπη ΕΠΕ με έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, κατά τα έτη 2018-2021, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 870.000 ευρώ και μη αποδίδοντας ΦΠΑ 210.000 ευρώ.
– Ατομική επιχείρηση, με έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, κατά τα έτη 2018-2021, δεν εξέδωσε 5.400 φορολογικά στοιχεία αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη αξίας 240.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 57.500 ευρώ.
– Ετερόρρυθμη εταιρεία, με έδρα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο κοσμημάτων, κατά τα έτη 2019-2022, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 661.000 ευρώ.
– Ατομική επιχείρηση, με έδρα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και αντικείμενο δραστηριότητας την κατασκευή ειδών κοσμηματοποιίας, κατά τα έτη 2019-2023, δεν εξέδωσε 1.631 φορολογικά στοιχεία, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 483.000 ευρώ και μη αποδίδοντας ΦΠΑ 33.000 ευρώ.
– Ατομική επιχείρηση, με έδρα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και αντικείμενο δραστηριότητας την κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης, κατά τα έτη 2018-2022, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη αξίας 356.000 ευρώ.
-Ατομική επιχείρηση, με έδρα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και αντικείμενο δραστηριότητας την κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης, κατά τα έτη 2018-2022, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλης 680.000 ευρώ.
– Ατομική επιχείρηση στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και με αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό και λιανικό εμπόριο περουκών και ποστίς, κατά τα έτη 2018-2021, δεν εξέδωσε απροσδιόριστο πλήθος φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 196.000 ευρώ και μη αποδίδοντας ΦΠΑ 47.000 ευρώ.
– Ατομική επιχείρηση στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο γυναικείων έτοιμων ενδυμάτων και φορεμάτων, κατά τα έτη 2018-2021, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 295.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 71.000 ευρώ.
– Ατομική επιχείρηση στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και με αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο υποδημάτων, κατά τα έτη 2018-2021, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη αξίας 218.000 ευρώ και μη αποδίδοντας ΦΠΑ 52.000 ευρώ.