Ο επικεφαλής επιστήμονας για την πανδημία στη χώρα μας, Σωτήρης Τσιόδρας, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο πλαίσιο επίσημης ενημέρωσης (φωτογραφία αρχείου) | Menelaos Myrillas /SOOC
Επικαιρότητα

Ικανοποιημένοι οι έλληνες επιστήμονες από τη συνεργασία τους με την κυβέρνηση

Διεθνής έρευνα κατατάσσει παγκοσμίως στη δεύτερη θέση την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση εφάρμοσε τις προτάσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση του πρώτου πανδημικού κύματος του κορονοϊού. Στην πρώτη θέση, η Νέα Ζηλανδία
Protagon Team

Οι έλληνες επιστήμονες είναι δεύτεροι στον κόσμο, μετά τους Νεοζηλανδούς και πριν από τους Κινέζους, αναφορικά με την ικανοποίησή τους από την εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν για την καταστολή της έξαρσης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η διαχείριση και η αντιμετώπιση του πρώτου πανδημικού κύματος του κορονοϊού από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, έγιναν παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση.

Αυτό προκύπτει από διεθνή δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός επιστημονικών εκδόσεων Frontiers σε περισσότερους από 25.000 επιστήμονες 152 χωρών, μεταξύ των οποίων και 126 προερχόμενοι από την Ελλάδα.

Η έρευνα αφορούσε την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου φέτος, με αιχμή τις αντιλήψεις των επιστημόνων σχετικά με τα επιστημονικά αντανακλαστικά των πολιτικά υπεύθυνων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο ερώτημα «συμφωνείτε ότι οι Αρχές χάραξης πολιτικών έχουν λάβει υπόψη τους τις επιστημονικές συμβουλές» απάντησε θετικά το 77% των επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία, το 76% από την Ελλάδα και το 71% από την Κίνα.

Το 10% των ελλήνων επιστημόνων του δείγματος απάντησε ότι διαφωνεί, ενώ το υπόλοιπο 14% ότι ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Στο τέλος του καταλόγου, κάτι που δείχνει ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους κώφευσαν στις συμβουλές των ειδικών, βρίσκονται οι ΗΠΑ, με μόλις 18% θετικών απαντήσεων, ενώ χαμηλά, επίσης, ήταν τα ποσοστά σε Χιλή (22%), Βραζιλία (23%) και Βρετανία (24%).

Η ικανοποίηση των επιστημόνων στην Τουρκία για τον χειρισμό του πρώτου κύματος βρέθηκε στο 51% και στην Ιταλία στο 49%.